Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Szabadidő

Ne hagyd magad esőnapon! – Jó programok arra az esetre, ha szakad az eső

Esős időben a programjainkat átalakítjuk, és több figyelmet fordítunk a zárt helyes időtöltésre. Ehhez adunk tippeket, mert szerencsére Budapest egy olyan város, ahol bőven van miből válogatni.

Adj esélyt a mozgásnak!

Jó időben nagyon sokféle sporttevékenységnek tudunk hódolni, nem fogjuk felsorolni valamennyit, de bőven van miből válogatni. De aztán ahogy beköszönt az ősz, beszűkülnek a lehetőségeink. Persze azért nem kell lemondani a mozgásról, ilyenkor is van pár jó megoldás, és most nem az edzőtermekre gondolunk, bár természetesen azok is megfelelnek, akárcsak a fürdők és az uszodák, ráadásul előbbiekből európai szinten is elég jól állunk. Esős időben a kirándulásokat kiválthatjuk barlangtúrákkal, ott van mindjárt a Pál-völgyi vagy a Szemlő-hegyi-barlang, de találunk továbbiakat is Budapesten és környékén.

Aki rendszeresen mozog, annak bármilyen mozgásforma szórakozás is egyben, de nem vagyunk ezzel így mindannyian. Van, akinek tényleg az kell, hogy a mozgásban legyen valami tényleg szórakoztató elem is. Ilyen lehet például a Dohány utcai célbadobálós hely, ahol baltával és/vagy dobócsillaggal találhatjuk el a céltábla közepét. A falmászás is lehet egy opció mozgásos programra. A kőbányai MAG47 például hatalmas, a Mammut 1-ben lévő Gravity Boulderban pedig Ninja Warrior-pálya és szauna is. De ugrabugrálni nemcsak Ninja Warrior-pályán lehet, hanem trambulinparkokban is, mint amilyen Pesten a Superfly vagy Budán a Cyberjump. És akkor még ott van mindezek origójában az újbudai Elevenpark, ami egy hatalmas, zárt játszótérkomplexum, ahol a falmászástól a csocsón át a csúszdákig és a trambulinokig terjed a skála, és ide mehetünk akár gyerekkel is. 

Tágítsd a látóköröd!

Program lehet az is, amikor rossz az idő, hogy a tudásunkat mélyítjük el, például múzeumozással, erre pedig számos remek programlehetőség kínálkozik (például innen tudtok válogatni). Ha pedig még nem láttuk, akkor megnézhetjük végre az új Néprajzi Múzeumot, ahol több érdekes kiállítás is várja a látogatókat, és a szomszédságában a Magyar Zene Házát, ahol a Kreatív Hangtér csodái mellett, azt kipihenve, még a Hangdómba is beülhetünk-befekhetünk, olyat úgyse találunk máshol. Ha már új múzeumokat nézünk meg, a Pénzmúzeumot sem hagynánk ki a sorból, ahol még egy valódi aranytömböt is a kezünkbe foghatunk, de haza sajnos nem vihetjük.

Tematikus és szórakozva tanító kiállításból van még pár a fővárosban. A Budapest Retro Élményközpont a szocialista múltba és hétköznapokba repít vissza, és nem csak azok fogják élvezni, akiket érdekel a történelem. Még messzebb visz vissza a múltba, egyenesen a háborúk poklába a budai Vár alatt található Sziklakórház Atombunker Múzeum

Ha már voltunk a Retro Élményközpontban, akkor a tudományos élményközpontot se hagyjuk ki, pláne ha gyerek is van velünk. A Csodák Palotája tele van játékos módon bemutatott fizikával, kémiával, biológiával és anatómiával meg egy kis űrkutatással. Maradva a biológiánál, a Camponát is felkereshetjük, ahol a Tropicariumban egzotikus állatokat (például majmot, kígyót, aligátort, cápát) figyelhetünk meg, a bátrabbak pedig ráját is simogathatnak. 

Bandázz, de ne háborúzz!

Simán lehet, hogy a hétvégén nagyobb baráti társasággal mennénk ide vagy oda, na de a nagy kérdés az, hogy hol van az ide meg az oda, vagyis hova menjünk együtt sokan. A társasjátékokat általában mindenki szereti, és Budapest tele is van társasjátékos helyekkel, van miből válogatni. Hasonlóan közösségi élmény a szabadulószoba, ami magyar fejlesztésű szórakozási forma, és szinte minden sarkon találunk egyet. Az Illúziók Múzeumát is érdemes társaságban tesztelni, mert a csavaros trükköket és az optikai csalódásokat mégiscsak közösen tudjuk igazán élvezni. 

Bár a szelfizés alapvetően magányos műfaj, társaságban is lehet művelni, ha pedig van egy olyan szórakoztatóipari intézmény, ami kimondottan erre épít, akkor oda csakis hordában érdemes ellátogatni, szelfimúzeumból pedig kettő is található Budapesten. De ha mindezekhez semmi kedvünk, akkor menjünk el moziba, az mindig megbízhatóan működik, ráadásul több nagyon szórakoztató magyar filmet is játszanak a filmszínházaink.

Játssz, mint egy gyerek!

Ha sokan programoztok és felhőtlen a jókedv, akkor igazán kiengedhetitek magatokból – no nem az állatot, hanem – az örök gyermeket, mert ilyen irányú szórakozásra is van számtalan lehetőség. Ott van mindjárt az élményfestés egy sajátos formáját kínáló Fröcskölő, ahol védőruha és a festékek felvétele után oda festünk, ahova csak akarunk: falra, vászonra, egymásra. Egy másik helyen, a stressz levezetésének csimborasszójaként is értelmezhető Budapest Wrecking Roomban törhetünk-zúzhatunk bármit, amit csak érünk, pontosabban, amit elénk raknak. Békés megoldás lehet a bennünk élő gyermek jól tartására a generációkon átívelő szórakozás, a flipperezés, aminek elsősorban a Flippermúzeumban adózhatunk. De ha új idők új szavára hallgatnánk, akkor elmehetünk egy szupermodern, virtuális valóságos szórakoztató-központba, amiből szintén van pár szerte Budapesten.

Áldozz a gasztronómia oltárán!

Végül, de nem utolsósorban szervezhetünk esős időben kimozdulós gasztroprogramot is. Tesztelhetünk egyet a belvárosi bisztrók közül, teázhatunk egyet a tényleg rengeteg teázó valamelyikében, és részt vehetünk egy sör-, bor- vagy koktélkóstoló rendezvényen is. Ha már egyszer úgyis esik, akkor legalább essen jól!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Neked ajánlott

A