szabadidő

szerkesztés

Gyógyfürdők

Szerzők

  • We Love Budapest

2011. 02. 28. 1:00

Amióta az első lakosok, a római katonák letelepedtek itt és megalapították Aquincumot, azóta híres Pannónia provincia fővárosa a termálvizeiről, hőforrásairól és gyógyfürdőiről.

-

1/6

Budapest a világ egyetlen fővárosa, amely alatt valódi gyógyvíz rejlik. Emellett Izland után Magyarországon található a legnagyobb, egy főre eső termálvíz-készlet. A feltörő víz 21 °C és 76 °C között változik. Ma 11 gyógyfürdő működik a városban, ezek közül hat komoly múltra tekint vissza (van, amelyik már 500 éve üzemel); ezenkívül 6 uszodát táplál gyógyvíz. Az alábbi válogatásban a hat történelmi fürdőt szeretnénk bemutatni, amelyek biztosan elnyerik tetszésedet budapesti tartózkodásod során. Indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a fürdő koedukáltságáról, illetve a férfi, és női napokról.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

2/6

1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

Több Infó

Címkék

A XV. század óta ismert anno a törökök körében különösen közkedvelt volt nagyobb mérete és forróbb vize miatt. A vízzel feltörő finom forrásiszap miatt egykor Sárosfürdőnek nevezett hely az elmúlt években teljes retauráláson esett át, így újra eredeti pompájában fogadhatja vendégeket. Szecessziós stílusát 1918-ban kapta, amikor a Gellért Szálló kialakítása mellett megújult a gyógyfürdő is. Ma a számtalan gyógyszolgáltatás vehető igénybe. Itt található egy komplex gyógyfürdőszolgáltatás (nappali kórház) és inhalatórium is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Széchenyi Fürdő

3/6

1146 Budapest, Állatkerti körút 9-11.

Több Infó

Címkék

A Városligetben található a legnagyobb termál vizes fürdő Budapesten. Számos bel- és kültéri medencéi még télen a mínusz fokokban is nyitva állnak, így kellemesen el lehet lazulni a gőzölgő vízben és a párában. A vízben sakkozó törzsvendégek látványa igazi hungarikum és kiváló hangultot biztosítanak. Az 1999-es felújítása során egy élményszigetet is kialakítottak sodrófolyóval, nyakzuhannal, ülőpadokba rejtett vízsugárral, hátmasszírozóval. Hatalmas szaunával rendelkezik, mely után igazi felfrissülés jégbe burkolni magunkat. A fürdő főbejárata előtt található ivócsarnokban nagy mennyiségben hozzá lehet jutni a gyógyvízhez, mely ivókúraként alkalmazva hatásosan javítja a csont- és légzőrendszeri valamint a gyomor és veseproblémákat. Fogyasztása előtt érdemes figyelmesen elolvasni a víz összetételéről szóló tájékoztatót.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

4/6

1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

Több Infó

Címkék

A igazi időutazást tehetünk 1520-ig, ugyanis azóta folyamatosan működik a mai fürdő központi eleme, a nyolcszögletű, kupolás oszlopos medence. A 19. század végén egy uszodával gazdagodott a fürdő. Eredetileg csak urak látogathatták a helyszínt, de 2005 óta a hölgyek is élvezhetik a forró termál víz előnyös hatásait a keddi és a társas napokon. A fürdő szomszédságában található ivócsarnokban a Hungária, Attila és a Juventus források vizét lehet ivókúraszerűen fogyasztani. Pénteken és szombaton 22.00-04.00-ig éjszakai fürdőzésre nyílik lehetőség társas igénybevétellel. A Rudas fürdőben kerül megrendezésre a legendás és nagy múltra visszatekintő Cinetrip party sorozat, ahol a dj-k, akrobaták, légtáncosok és persze a szórakozó közönség lepi el a medencéket. Fények, tört ütemek, remek hangulat, sok sok tánc és zene! A papucsot és a törölközőt ne feledd!

Fotó: Lukács Fürdő

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

5/6

1023 Budapest, Frankel Leó utca 25-29.

Több Infó

Címkék

A elődjét a Szent János, a rodoszi és a máltai lovagrendek alapították, akik betegápolással is foglalkoztak. A török korban a feltörő források energiáját a gabonaőrlésben hasznosították. Az 1800-as évek végén gyógyszállót és egy modern vízgyógyászati osztályt működtettek a helyen. Majd kialakítottak egy ivócsarnokot és egy nappali kórházként működő komplex gyógyfürdő ellátást biztosító részleget. 1999-ben a szabadtéri medencék korszerűsítése során helyet kapott egy élményrészleg sodrófolyóval, pezsegtető ággyal, hát-, és nyakmasszírozóval, és számos egyéb újdonsággal.

Király Gyógyfürdő

6/6

1027 Budapest, Fő utca 84.

Több Infó

Címkék

A az 1500-as években az akkori budai pasa megrendelésére építették, tehát itt is megtalálható a kupolás, nyolcszögletű medence. A König család (nevük magyarosításából származik a fürdő elnevezése) a 18. század végén vette birtokba, és számos új létesítménnyel gazdagította a fürdőt az eredeti épületeket megőrizve, melynek eklektikus bája is köszönhető. Bizonyos napokon a hölgyek is látogathatják a fürdőt, de elsősorban az idősebb homoszexuáis közönség a törzsvendég.

Hasonló tartalmak

Admin mode