A falmászás nálunk is nagyon népszerű extrém sport, melynek egyik ága, a boulder különösen kedvelt. A 2018-ban a Mammut I. legfelső szintjén megnyitott Gravity Boulder Bar kifejezetten erre az irányra összpontosít. Tavaly átmenetileg bezártak, majd egy nagyon komoly, féléves átalakítási-bővítési munkát követően, január elején ismét megnyitottak. A hasznos terület több mint a duplájára nőtt, így mostantól nemcsak boulderezni tudunk többet, hanem lett egy Ninja Warrior-pálya és egy 16 fős szauna is.

Tisztázzuk előbb azt, hogy pontosan mi is az a boulder. A falmászásnak három ága van: nehézségi mászás, gyorsasági mászás meg a boulder. Ez utóbbi is nehézségi mászás, csak alacsonyabb magasságokban és biztosító kötél nélkül, amit speciális szivacsréteg pótol a falak alatt. Leegyszerűsítve: kint a természetben lehet mászni jó magasra, egy sziklafalon felfelé (nehézségi mászás), és lehet alacsonyabb falakon és nagy darab sziklákon erre-arra (boulder). Mostanra már szétváltak az irányok: bár van, aki mindkettőt nagyon kedveli, ám inkább vannak a nehézségi mászók meg a boulderesek. Nem véletlen, hogy a Mammut I.-ben található Gravity Boulder Barban csak boulderezésre van lehetőség, arra viszont rengeteg.

A boulder két emeleten folyik a Gravityben, összesen több mint 1300 négyzetméteren, bár ebben benne van a Ninja-pálya, a szauna, az öltözők és a büfé is. De ha ezeket levonjuk, még akkor is hatalmas területről beszélünk. Eredetileg csak a felső szint volt meg a Mammut I. negyedik emeletén, majd fél évvel ezelőtt bezárt a hely, és ekkor végre megszerezték az alattuk már jó ideje üresen álló egykori squash-pályát a mozi mellett, a harmadikon. Itt kerültek kialakításra az új mászófelületek – melyek között van profiknak szánt rész éppúgy, mint nagyon kezdőknek épített – és a Ninja-pálya, amit akár már egy nyolcéves gyerek is használhat. 

De nem csak ennyi az újdonság – az alsó szint büféje fölötti galérián egy edzőterem is kialakításra került, a felső szinten pedig megnőtt az öltöző mérete, mostantól egyszerre 240 embert képes befogadni. Továbbá újdonság az is, hogy szintén a felső szinten lett egy szauna is, amit egyszerre 16 fő tud használni, és amit úgy is igénybe lehet venni – 600 Ft-os áron –, hogy se falat nem mászol, se a súlyokat nem emelgeted, és még csak a Ninja-pályát sem használod. 

A lényeg persze nem a szauna és a Ninja-pálya – bár azok is nagyon fontosak –, hanem a boulder. Mondhatjuk, hogy mindenből a legjobbat használták az új teremhez: a világ egyik első számú mászófalépítő cége, a bolgár Walltopia munkatársai tervezték, és a kivitelezésért is ők feleltek, a vadonatúj, 1200 fogást pedig a legjobb márkáktól szerezte be a Gravity. Kérdés még az is, hogy a kimondottan jó hangulatú, barátságos hely milyen árakkal kínálja szolgáltatásait. Igazán nem mondható drágának a Gravity, pláne ha összevetjük az uszodák és a fürdők, na meg az edzőtermek áraival. Például ha mindent – mászást, Ninja-pályát, szaunát – igénybe veszel korlátlan ideig – mondjuk, nyitástól zárásig –, felnőtt vagy, és semmilyen kedvezmény nem jár neked, akkor 4300 Ft-ot kell fizetned, a legelső alkalommal pedig csak 3800-at.

Címkék

Elérhetőségek

Gravity Boulder Bar 1024 Budapest, Lövőház u. 2–6. (a Mammut I. legfelső szintjén) Facebook-oldal Weboldal