Felemészt a stressz? De annyira, hogy szinte puszta kézzel öklöznél bele a falba? Semmi gond! Budapest belvárosában, a Nyugatitól három percre, a Podmaniczky utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a körút közötti rövidebb szakaszán olyan hely nyitotta meg kapuit, ahol egy jó kis törés-zúzással vezetheted le a benned felgyülemlett feszültséget. Megnéztük a Budapest Wrecking Roomot, amit mindenkinek ajánlunk, aki nap mint nap idegeskedik. Stresszkezelés biztonságos körülmények és kiszámítható keretek között.

Mielőtt elmerülnénk a részletekbe, a legegyszerűbb, ha megmutatjuk a dühöngő bemutatkozó kisfilmjét, amiben minden benne van, amit a hely nyújt mindazok számára, akik egy kis pusztítással pusztítanák el a bennük gyülemlő dühöt meg feszültséget azzal, hogy lemerészkednek a Podmaniczky utcai pincehelységbe.

Még nincs egy hónapja sem, hogy látogatható a Budapest Wrecking Room, de már elég gyorsan terjed a híre a neten meg a jó öreg szóbeszéd útján, mi is így szereztünk tudomást a létéről. És egy percig sem gondolkodtunk azon, vajon megnézzük-e, mert a fővárosi lakosság kielégítő mentális állapota szerintünk is fontos, akárcsak Bettina és Ádám számára, akik a helyet nyitották és vezetik.

A Budapest Wrecking Roomot – amihez hasonló több is van a világban, az USA-tól kezdve Kanadán át Japánig – még csak november 22-e óta látogathatják a stresszes emberek, de már most rengeteg az érdeklődő. Ez is azt bizonyítja, hogy a BWR-re már régóta szükség volt, s hogy megnyitott, azzal egy fájdalmasan régóta tátongó piaci rés került betömésre. De nem csak a sürgős düh- és/vagy feszültségkezelésben érintettek jelentkeznek. Van, aki születésnapi vagy karácsonyi meglepetésnek szánja a törés-zúzást, és már cégek is felbukkantak egy-egy kiadós csapatépítés okán. Ami viszont elsőre talán meglepő, ám ugyanilyen beszédes is, hogy az érdeklődők és a BWR Facebook-oldalát követők nagy része nőnemű.

Józan paraszti ésszel két dolog merül fel az emberben a dühöngő kapcsán. Az egyik, hogy honnan szerzik be a a szétzúzásra ítélt, ebből kifolyólag csak egyszer használatos tárgyakat, amikből mindig kell, hogy legyen utánpótlás, és hogy mit kezdenek a folyamatosan termelődő törmelékkel. A muníciót ismerősi körből gyűjtik, meg persze a kidobált tárgyak Mekkájának számító lomtalanítások során, és a közösségi médiát is figyelik, hogy éppen melyik csoportban vannak ingyen elvihető tárgyak. De a vendégeiket is állandóan megkérdezik arról, hogy van-e otthon nekik valami felesleges, zúzásra alkalmas tárgyuk. 

Bettinának és Ádámnak a törmelék kezelésére is megvan már a koncepciója. Minden egyes csoport után rögtön kitakarítanak, majd este, zárás után válogatják szét az apróra zúzott tárgyak darabjait. Mivel nagyon fontos számukra az intelligens hulladékgazdálkodás, a szelektív gyűjtés és újrahasznosítás, ezért jelen pillanatban több olyan hulladéklerakóval is tárgyalnak, akik ebben a szellemben kezelik a szemetet. 

A legnagyobb problémát eleinte nem is ez a két dolog jelentette, hanem az engedélyeztetés, merthogy a tevékenységet nem tudták besorolni egyik TEÁOR szám alá sem. Amikor a Központi Statisztikai Hivatalban jártak, hogy saját számot kapjanak a vállalkozásukra, nehéz volt pár mondatban összefoglalni a tevékenység lényegét, de amikor az ügyintézők boldogan felvisítottak azzal, hogy „hát ez nagyon jó, ide biztosan elmegyünk”, érezték, hogy jól sikerült a leírás.

Meg azt is, hogy jó úton haladnak. Persze nem csak őket, hanem mindenki mást is várnak, aki 18 éves elmúlt és egy kis töréssel-zúzással vezetné le a benne cirkuláló gőzt. Az is kitétel, hogy józan legyen az ember, és aki netán gyanús, azt szondázással tesztelik, úgyhogy nem olyan könnyű kapatosan, más állapotban a dühöngőbe bejutni. Nem beszélve arról, hogy Bettina és Ádám a vendéglátóiparból jönnek, így sok mindent láttak már. Szemük van arra, hogy kiszúrják a nem józan embereket.

De hogyan is zajlik egy ilyen zúzós szeánsz? Időpontot online foglalhatnak a vendégek, akik azt is meghatározhatják, hogy mire van szükségük. Négyféle lehetőség közül választhatnak, melyek közül a hatezer forintos egyes csomag az alap, amiben 48 darab üveg, 2 kisebb elektronikai eszköz és egy bábu várja, hogy porrá törjék-zúzzák. A muníció mennyisége csomagról csomagra változik, akárcsak az áruk, a legdrágább 19 ezer forintba kerül. Viszont az alacsomagon kívül, ami egyemberes, a többit már többen is igénybe vehetik, a dühöngőbe egyszerre maximum hárman mehetnek be tombolni. Bent, részben a biztonság miatt, kamerák is vannak, így a törés-zúzásról készült felvételt a vendégek utólag e-mailen megkapják. 

Minden egyes zúzós szeánsz egy komoly biztonságvédelmi oktatással kezdődik, aztán a feltételezhetően stresszkezelésre érkezett vendégek védőfelszerelést húznak és fegyvert választanak maguknak, amiket menet közben lecserélhetnek egy másikra. A legnépszerűbb a baseballütő, amiből többféle van, mint ahogy a súlyos ipari kalapácsból is, de használhatnak feszítővasat, sőt egy gigantikus csavarkulcs is a rendelkezésükre áll. A zúzásra szánt idő maximum 40 perc, de ennyi kell is ahhoz, hogy mindent apró darabokra törjön az ember. 

Bár van egy minimumnak belőtt idő, 15 perc, de az talán csak a leghatékonyabb, legütőképesebb dühöngőknek elég. A tárgyak nagy része ugyanis nem adja könnyen magát, ráadásul már néhány ütés után kifárad az ember, akkor pedig egyre lanyhul az intenzitás, sőt, van, aki még egy kis pihenőt is beiktat közben. Egy biztos, bármilyen dühösen, stresszesen megy be az ember, és bármennyit is van bent, mindenki ugyanúgy jön ki. Kiüresedve, leizzadva, fáradtan, elégedetten és nyugodtan.