szabadidő

szerkesztés

45 ingyenes budapesti program, amin egyszer mindenkinek részt kell vennie

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 10. 17. 19:08

Nem lehetetlen szórakoztató, élménydús, kikapcsoló programokat csinálni úgy sem, ha nem nyúlunk mélyen a zsebünkbe, sőt egyáltalán nem költünk rá. 45 olyan budapesti tennivalót szedtünk össze, ami nemcsak ingyenes, de minden lokálpatriótának ajánljuk, ha még kihagyták volna eddig. Kézenfekvő és rejtettebb programokat is gyűjtöttünk, hogy legyen miből válogatni.

Látványosságok

1/51

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Halászbástya

2/51

1014 Budapest, Szentháromság tér 5.

Több Infó

Címkék

1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed része. A bástya alsó részeinek, a kisebb tornyok teraszainak látogatása mindig ingyenes.

Tipp: keressétek meg a Woody Harrelsonra hasonlító harcos szobrát a Schulek-lépcsősornál!

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Vajdahunyad vára

3/51

1146 Budapest, Városliget

Több Infó

Címkék

A Vajdahunyad vára 1908-ban épült a Városligetben, egy erdélyi gótikus kastély másolataként. Az 1896-os millenniumi ünnepségekre emelték. Itt találjuk a Mezőgazdasági Múzeumot is, állandó és időszakos kiállításokkal. Igazán romantikus hely, néhány időpontban ingyen is látogathatjuk: három állami, nemzeti ünnepen és az általuk meghatározott, úgynevezett családi vasárnapokon (2018-ban még október 21-én, november 18-án, december 16-án). Bővebb információ ITT.


Tipp: Érdemes Anonymust is meglátogatni, pláne alkotói válság idején. A legenda szerint, ha megérintjük a titokzatos szobor tollát, visszatér az ihlet.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

BKK-hajó

4/51

1095 Budapest, Haller utcai kikötő

Több Infó

Hétköznapokon, a BKK D11-es és D12-es, menetrend szerinti hajójárataival, Budapest-bérlet ellenében annyit hajókázunk, amennyit csak akarunk. A Haller utcától egészen a Rómaifürdőig mehetünk.

Tipp: félúton, akár a Margisztigetnél is kiszállhatunk!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Margitszigeti Vadaspark

5/51

1138 Budapest,

Több Infó

Címkék

A Margitszigeti Vadaskertben házi, erdei és egzotikusabb állatokat is megfigyelhetünk, ráadásul díjmentesen. Nem csak futás közben érdemes a pávákat és őzikéket meglesni, hiszen húsvéttól október 24-ig ingyenesen látogatható a belső sétány is, délelőtt 10:00-17:00 óráig.

Tipp: ne hagyjuk ki a selyemkakasokat! Igazán mulatságos madarak.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Szent István-bazilika

6/51

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Több Infó

Címkék

A Szent István-bazilika a város legnagyobb, neoklasszicista stílusú temploma, ám nagyon sokan még csak kívülről csodálták meg, beljebb nem jutottak. A 8000 fő befogadóképességű épületbe pedig nyitvatartási időben ingyen is betérhetünk kicsit elcsendesedni, megcsodálni a bazilika lenyűgöző belső terét.

Tipp: A pontos miserendet ITT találjuk, de hétköznaponként 18:00-kor, vasárnap délben és szintén 18:00-kor, valamint angolul 17:00 órakor nézhetünk/hallgathatunk bele egy római katolikus szentmisébe.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

6. Szent Gellért-szobor

7/51

40 méteres magasságban emelkedik Szent Gellért szobra a város fölé, a legendák szerint éppen itt halt vértanúhalált a püspök. Eredetileg 3 méteresre tervezték, de aztán 7-re növelték, hogy ne olvadjon bele környezetébe. Innen indul a vízesés is, és tökéletes kilátó- és fotópont az Erzsébet hídra.

Tipp: napnyugtakor, vagy napfelkeltekor látogassuk meg a szobrot. A kilátás ilyenkor még megkapóbb. 

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Margitsziget

8/51

1138 Budapest, Margitsziget

Több Infó

Címkék

A Margitsziget igazi paradicsom, ha szabadtéri programra vágyunk. Amennyiben nem uszodába vagy bringóhintózni mennénk, a pénztárcát is otthon lehet akár hagyni. A Japánkert egész évben várja a sétálni és csendre vágyókat, különleges növényeivel, halastavaival.

Tipp: az őszi időszakban a legcsodásabb a kert ezer színe. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

8. Kulturális Örökség Napjai

9/51

Minden évben, szeptember közepén tartják a Kulturális Örökség Napjait. A rendezvény keretein belül számos izgalmas helyszínre bejuthatunk, teljesen ingyenesen, csupán résen kell lenni és egyes programokra időben feliratkozni.

Tipp: A kőbányai víztározó például minden évben, csupán ezen a napon látogatható. Kár lenne kihagyni a monumentális "téglatemplomot" és a további sétákat, látogatásokat. 

Múzeumok, galériák, installációk

10/51

9. Nagy múzeumok ingyenes látogatási ideje

11/51

Gyermekek 6. életévük betöltése előtt, felnőttek 70 éves koruk után, 18 év alatti gyermekeket kísérők és 26. életévüket be nem töltő személyek az évben többször is látogathatják díjmentesen a nagy múzeumaink állandó kiállításait, vagyis az időszakos tárlatokra mindez nem vonatkozik. Nemzeti ünnepeken azonban, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án az időszaki kiállítások is ingyenesen látogathatóak!

Minden hónap első szombatja:
Óbudai Múzeum

Minden hónap harmadik szombatja:
Magyar Nemzeti Galéria
Szépművészeti Múzeum
Iparművészeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
Nagytétényi Kastély
Vasarely Múzeum

Minden hónap utolsó szombatja:

Petőfi Irodalmi Múzeum
Kiscelli Múzeum
Aquincumi Múzeum
Szórakaténusz Múzeum – Kecskemét

Minden hónap első vasárnapja:

Néprajzi Múzeum
Természettudományi Múzeum
Hetedhét Játékmúzeum – Székesfehérvár

Minden hónap harmadik vasárnapja:
Kultea – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Minden hónap utolsó vasárnapja:

Közlekedési Múzeum (2020-ig zárva tart)
Hadtörténeti Múzeum
Ludwig Múzeum (csak a #Bartók kiállításra)
forrás: minimatine.hu

Fotó: Deák Erika Gallery

Deák Erika Galéria

12/51

1066 Budapest, Mozsár utca 1.

Több Infó

Címkék

Az Operaháztól csupán egy rövid sétára található kiállítóterem a feltörekvő magyar művészek jelentős kortárs alkotásait mutatja be. Nyitvatartási időben vagy bejelentkezés alapján is ingyenes a belépés.

Fotó: Acb Gallery

Acb Galéria

13/51

1068 Budapest, Király utca 76.

Több Infó

Címkék

A kortárs művészet és a magyar neoavantgárd képviseletét tűzték ki célul az acb Galériával, Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt. A kiállítások ingyenesek.

Fotó: Tuba Zoltán - Képszerkesztőség

Virág Judit Galéria

14/51

1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.

Több Infó

Címkék

A Virág Judit Galéria főként a magyar XIX. és XX. századi festészet kiemelkedő darabjai és a Zsolnay kerámiák bemutatásával és eladásával foglalkozik. A kortárs festészet is fontos pont: a házon belül működő Kortárs Galériában az 1960-as évektől napjainkig született alkotásokat mutatják be egyéni és csoportos ingyenes kiállításokon.

Fotó: KAS Galéria

13. K.A.S. Galéria

15/51

1073 Budapest, Dob utca

Címkék

A Bartók Béla úti galéria neve a Kortárs Alkotók Stúdiója rövidítésből jött. Kísérletezőnek vallja magát és rengeteg első bemutatkozást tett már lehetővé fiatal alkotók számára.

Séták

16/51

Fotó: Bartha Dorka

Fiumei úti sírkert

17/51

1086 Budapest, Fiumei út 16-18.

Több Infó

Címkék

Ady Endre, Babits Mihály, Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Jancsó Miklós – csak töredéke mindazon híres embernek, akiket itt helyeztek örök nyugalomra. Az 56 hektáros sírkert buja növényzete, monumentális épületei és díszes sírjai között egy egész napot is eltölthetünk.

Tipp: A honlapon sok tippet lehet olvasni ajánlott bejárási útvonalakról, de akár ingyenes tematikus sétákba is becsatlakozhatunk.

Fotó: András Farkas/Színes Város

15. Budapesti tűzfalak

18/51

A 2013-ban induló tűzfalrehab mozgalomnak hála, egyre több városképi sebet "közöztek be" modern művészettel, színes festményekkel, tematikus ábrákkal. Nincs már olyan kerület, ahol ne lenne pár szépség, még külkerületekben is rálelhetünk jó párra. Mégis talán a VII. és a VIII. kerületben találjuk laza sétányira egymástól a legtöbbet. Válasszunk környéket és nézzük meg a tűzfalakat, minden kis részletükkel együtt!

Tipp: nekünk a Fecskék, a Kócsag, Róth Miksa, a Tukán és a Canga a kedvenceink. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

16. Budapest100

19/51

2011-ben indult a Budapest100, mely az egyik legkomplexebb városismereti programsorozat. Tavasztól tavaszig készülnek rá az önkéntes csapatok, és ezzel egyúttal közösségépítő funkciója is van. A Budapest100 az utóbbi időkben tematizáltan működik: megcsodálhattuk például a rakpartok, a Nagykörút és ikonikus terek nyitott házait is. Mindezt természetesen teljesen ingyen.

Tipp: a Budapest100 könyv igazi kedvcsináló a márciusi sétákhoz. 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

17. Belső udvarok titkai

20/51

Izgalmas séta lehet, ha elindulunk egy szeretett környéken, vagy konkrétan, házszámokat felírván, "beszökdössünk" a rejtett, ám annál szebb budapesti belső udvarokba. Ilyenkor ne időzzünk sokat, viselkedjünk tisztelettel, hiszen akárhogyis, betolakodók vagyunk. De időnként leleményesen meg lehet rendezni a saját Budapest100-at.

Tipp: néhány gyönyörű udvar Rajkai Péter fotóin ITT, udvari kutak, az Abigélből híres Korsós nővel, pedig ITT.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

18. Termelői piacok

21/51

Hétvégéken jó pár kistermelő a fővárosba érkezik, hogy szemrevaló és finom portékáját romkocsmákban, teraszokra kiállított asztalokon kínálja. Szombaton a Czakó Piacz, vasárnapokon a Szimpla Kert és az Élesztőház zsong a termelőktől, minden hónap utolsó vasárnapján pedig az Ankertben rendeznek vegán piacot. Ezekre az eseményekre sincs belépő!

Tipp: mielőtt vásárlásba kezdenénk, kis kóstolókkal szolgálnak sajtból, kolbászból, lekvárból, csírákból. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

19. Zsánerszoborséta

22/51

Rengeteg az úgynevezett zsánerszobor Budapesten. Ezek, a többnyire talapzat nélküli, utcaképbe installált szobrok azért is nagyon kedveltek, mert interakcióba léphetünk velük. Tervezzük meg sétánkat és járjuk be a kedvenceket, esetleg azokat, melyeket még nem láttunk élőben. Kezdhetjük a miniszobrokkal: Mekk Mesterrel, a Főkukaccal, folytassuk a cikkben lévő kedvencekkel.

Tipp: Akár macis szoborsétára is indulhatunk!

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

20. Bolhapiacok

23/51

Kétféle ember létezik: akit elvarázsol a bolhapiacok, kirakodók világa és aki irtózik ettől. Akik az előbbi táborba tartoznak, bizonyos időközönként meglátogatják a kedves vásárterüket, ahol nem is feltétlenül kell költekezni, csak nézelődni, beszélgetni, nosztalgiázni is kellemes lehet. Tavalyi cikkünkben összeszedtük a város legjobbjait, melyekre többnyire ingyenes a belépés.

Sport, aktivitás

24/51

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

21. Street Workout

25/51

Szerencsére Budapesten is egyre több a kültéri edzőterem, a saját súllyal, jól áttornáztató sportszer, mely bárki számára használatba vehető. Egy nagyon jól összeszedett térképen követhetjük, hogy hol található a hozzánk legközelebbi kondipark.

Tipp: ha kellemes távolságra található, eleve kocogva, futva érkezzünk a helyszínre. Így a bemelegítést is letudjuk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

22. Futóklubok

26/51

Egyedül, egy polárórával felszerelve is jó futni, de plusz motovációt adhatnak a futóközösségek, ahol egyazon érdeklődés és cél miatt jönnek össze a tagok: szeretnek aktívan élni, tudják, mi az az 5K és nem hagynának ki egyetlen futóedzést sem. Vagy éppen megtennék, de a klubtárs ráveszi őket, hogy ne. A budapesti futóklubokhoz való csatlakozás zömében ingyenes! Cikkünk a témában: ITT.

Tipp: Vegyünk rá a futásra még egy embert, és együtt csatlakozzunk a közösséghez!

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Római-part

27/51

1031 Budapest, Római part

Több Infó

Címkék

Családdal, gyerekkel, kutyával, vagy éppen biciklivel is jó ötlet a Római-part, mely éppen annyira budapesti, mint amenyire nem. Nekünk mindig lesz tőle egy régi balatoni déli-parti érzésünk, ahogy a sült hekk illata keveredik a Dunával és ameddig a szem ellát, retró mementókat látunk.

Tipp: Kacsázzunk egyet a parton, tekerjünk végig a bicikliúton és figyeljük meg az éppen aktuális kavicsszobrokat. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

24. Skateparkok

28/51

Messze vagyunk még Venice Beach-től, de a BMX-esek, gördeszkások és korisok is találhatnak maguknak ingyenes gyakorlópályákat, poolokat. Például az Erzsébet téren, az Óbuda Skateparkban, a Daru-domb skateparkban, a Zuglói skateparkban, a Nehru-parton.

Tipp: nem kell feltétlenül nekünk gördülni, a deszkásokat nézni is jó időtöltés.

Szórakozás

29/51

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

25. Budapest Jazz Club

30/51

Heti 2-3 ingyenes jam session estével készül a Hollán Ernő utcai BJC, a város egyik legautentikusabb jazzklubja. Érdemes megtekinteni a pontos programot ITT, de általában a szerdák és a péntek-szombatok a közös örömzenélés estjei. 22:00-22:30-tól indul a jammelés.

Tipp: akár egyedül is jó program lehet egy BJC-s jammelés, jól lehet ismerkedni zeneszerető közegben

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Empathy Cafe & Bistro

31/51

1051 Budapest, Arany János utca 31.

Több Infó

Címkék

A Magyar Vöröskereszt saját kávézója közösségi összefogással jött létre. Jellegéből kifolyólag programjaik zöme díjmentes, legyen az kézműves workshop (ilyenkor a készített tárgyak a kávézó dekorját szolgálják majd, de a tudás marad a miénk), kóstolás, vagy akár akusztikus koncert.

Tipp: Ha fogyasztanánk, azzal közvetlenül a karitatív szervezet munkáját támogatjuk!

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Szimpla Kert

32/51

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Több Infó

A legendás Szimpla Kert az egyik legrégebbi romkocsmánk, ahol igazi kultúrmasszát találunk, hiszen minden turista legalább egyszer szeretne itt sörözni, megcsodálni minden apró kis részletét. A Kert programjait tekintve igen erős minden hét, ráadásul ingyenes aktivitásokról beszélünk. Hétfőnként 21:00-től táncház, pénteken náluk is open stage est vár mindenkit, aki fellépne, vagy csak hallgatná a jövő reménységeit. A zeneszelekció és a vetítések is mindig jó ízléssel kitaláltak. A programokról bővebben ITT.

Tipp: A vasárnapi Háztáji Piac a kofák és vásárlók zsongása mellett szintén tartogat zenei kalandokat, akik aprócska gyerekekkel érkeznek, animátorokra bízhatják őket, mivel szezonális foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Civil hangoknak is helye van a piactéren!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

29. Open Mic estek

33/51

A világ nagyvárosaiban mindenhol nagy sikernek örvendenek az úgynevezett Open Mic estek. A Budapest Open Mic különböző helyszíneken tartja a tehetséggondozós zenés eseteket, ahol bárki mikrofont ragadhat és szórakoztathatja az egybegyűlteket. Facebookjukon lehet követni az aktuális programot.

Tipp: Bátorság! Ha úgy tartja kedvünk, akár mi is a fellépők között köthetünk ki!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

30. Játszóház Projekt

34/51

A Játszóház Projekt szerint a társasjáték a legújabb legális tudatmódosító. Ezen az elven haladván, rengeteg társassal, szuper közösséggel tartanak ingyenes játékesteket, Budapesten többnyire a Dürerben. Dixit, Ticket to Ride, Dobble, Fedőnevek – csak néhány a jobbnál jobb kreatív és közösségépítő társasból, melyekkel játszhatunk ezeken az esteken. Bővebb információk ITT.

Tipp: Ide akár egyedül is lehet érkezni, mert biztos, hogy számos jó fej emberrel ismerkedsz meg a játék hevében. 

31. Giero Pub

35/51

Budapest, Paulay Ede utca

Címkék

A Paulay Ede utca egyik pincéjében minden este zene szól, rendkívül tehetséges cigányzenészektől. 1990 óta Gizi néni a pultos, "gyermekei" pedig a jelen és a jövő kiválóságai, az Akadémiáról vagy nagy zenekarokból. Betérni ingyenes, a zenei élmény is megfizethetetlen. Rendeljünk egy korsó sört és figyeljük a zenészeket a Gieróban!

Tipp: Beszélgessünk, ismerkedjünk nyugodtan, Gizi néni telis teli van sztorikkal és szívesen mesél. A zene körülbelül 21:30-22:00 körül indul be...

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

32. Klinika

36/51

1136 Budapest, Tátra utca 22.

Címkék

Az újlipótvárosi Klinika egy miniklub, ahol minden a zenéről és a popkultúráról szól. Dedikálásokat, mini fellépéseket, zenészekkel való közös zenehallgatásokat, selectorokat tartanak. A hazai undergroundabb zenei szcéna nagyjaival is találkozhatunk itt, egy-egy beszélgetős, fröccsözős estén. De ők tartják az úgynevezett Halál Kávéházat is, mely tematikus beszélgetés, tabuledöntés halálról, gyászról, az élet valódi értelméről.

Fotó: Botellón

33. Botellón Budapest

37/51

A Botellón Budapest egy olyan szerveződés, mely köztéri zenélést, bulizást ígér résztvevőinek, különösen a melegebb hónapokban. 2015 óta tartanak Botellón bulikat, olyan helyszíneken, mint például a Múzeumkert, a Filozófusok Kertje, a Citadella vagy az Alagút teteje. A zenét, poharakat és a szemeteseket ők biztosítják, ránk bízzák az italt, ételt és a jó társaságot.

Fotó: QuizNight.hu Facebook-oldala

34. Kvízestek

38/51

Szeretitek a vetélkedőket? Nincs nálatok gyorsabb és ügyesebb csapat, aki ugyanúgy jó évszámokban, mint filmes kérdésekben? Nekünk a Quiznight játékai jönnek be a legjobban, nagyon profik, jó tematikákat állítanak össze és sokszor találkozhatunk ismerős arcokkal is, ha már többször részt vettünk valamelyik kocsmakvízen. A játék természetesen ingyenes, jelentkezzünk már most a következőre, csapatban, vagy csak néhányan.

Művelődés, ismeretterjesztés

39/51

Fotó: Budapest Music Center

Budapest Music Center (BMC)

40/51

1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Több Infó

Címkék

A Kálvin tér szomszédságában elhelyezkedő Budapest Music Center (BMC) nem csupán zenei információs központ, ahol a magyar klasszikus és jazz-zenészek, valamint a magyar kortárs zenedarabok adatait nyilvántartják, hanem valódi kulturális központ. Ingyenes hangversenyek, filmklubok, beszélgetések közül válogathatunk aktuális naptárjukból. Többnyire csupán regisztrációhoz kötöttek.

Tipp: előre tervezzük meg az érkezést, és regisztráljunk időben!

36. Történész sörest

41/51

Havi rendszerességgel tartanak Történész söresteket, melyek kötetlenebb hangvételű tudományos estek. Ültek már hadtörténeti, italtörténeti, forradalom vagy idegenlégió tematikájú esteket is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információk a közelgő programokról: ITT.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

37. Adna Café

42/51

1093 Budapest, Török Pál utca 6.

Címkék

A tavalyi száraz november jelenség kapcsán találtunk rá a török Pál utcai Adna Caféra, mely "józan hely", nagyon változatos programokkal, beszélgetésekkel. Szociológiai jellegű, drogprevenciós, addigciókról szóló, de vallási tematikájú beszélgetésekkkel, vitaszínházakkal is készülnek, belépődíj nélkül.

Tipp: böngésszük át figyelmesen a programot, mert még slam poetry workshopokat is tartanak!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kelet Kávézó és Galéria

43/51

1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

Több Infó

Címkék

A Kelet nyitása óta igazi újbudai kedvenc, kávézó, galéria és könyvcserélő kuckó. Emellett pedig rengeteg szuper programmal készülnek, ingyenesen. Kerekasztal-beszélgetések, felolvasások, irodalmi és pszichológiai tematikájú estek, vitafórumok várnak. A legnépszerűbbek regisztrációhoz kötöttek, mivel véges a hely befogadóképessége.

Tipp: Járjuk végig a Bartók Bélát a kinézett keletes program előtt és galériákba is ugorjunk be!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

44/51

1081 Budapest, Szabó Ervin tér 1.

Több Infó

Címkék

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és társintézményei (kerületi könyvtárak) számos ingyenes felolvasást, könyvklubot, sőt, ifjúsági írókurzust, vagy éppen filmklubot is tart. Különlegessége, hogy elismert kortárs írókkal, költőkkel, irodalmárokkal, professzorokkal, esztétákkal működnek együtt, így kialakítva egy hiteles és szerethető kultúrkört akár az anyaintézményben, akár a kijelölt könyvtárakban. Bővebb infó és időpontok ITT.

Tipp: álljunk össze többen és együtt járjunk könyvklubba!

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

40. Művelődési házak

45/51

Lehet, hogy nem a legdivatosabb manapság a környéken lévő művházba járni, de igenis érdemes néha utánakeresni, hogy milyen programokkal szolgálnak a kerületi központok. Sok közöttük az ingyenes családi program, foglalkozás, könyvklub, filmklub. Nem csak saját szórakoztatásunkra jön jól, hanem ismerkedhetünk a helyi közösséggel is.

Tipp: Egy múltbéli összeállításban már szóltunk néhány kultikus művházról, viszont érdemes a nekünk legközelebbi hellyel megismerkedni és felmérni a programopciókat. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

41. Nyitott egyetemi előadások

46/51

Személyes preferenciától függően a nagy budapesti egyetemek előadásaira is beülhetünk ingyen és bérmentve, ha érdekel valamely konferencia, szeminárium. Az ELTE programjait például ITT találjuk (külön alumnis programokat ITT is kereshetünk), a CEU-ét ITT. Nézzünk körül, hogy mi érdekelne igazán.

Tipp: ha nagy bennünk a kalandvágy és nosztalgiáznánk, sima, hétköznapi előadásokra is bármikor besétálhatunk.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

42. Kultúrintézetek

47/51

Ha különösen szeretünk egy-egy nyelvterületet, kultúrát, jó ötlet megnézni a kultúrintézetek programrendjét, hiszen kiváló programokkal készülnek, legtöbbször díjmentesen. A Camoes Intézetben fadoest, a Cseh Centerben műfordítói szemináriumok, a Francia Intézetben építészeti vagy éppen irodalmi konferenciák, az Olasz Kultúrintézetben filmklubok, a Goethe Intézetben vetítések, beszélgetések is a programok között szerepelnek.

Tipp: még, ha nem is beszéljük az adott nemzet nyelvét, de érdekelne a program, akkor is bátran menjünk el, hátha kedvet kapunk a nyelvtanuláshoz is. 

Jótékonyság

48/51

43. Meseolvasás

49/51

Az egész országban, ezen belül Budapesten is várják azokat, akik szebbé tennék a kórházban fekvő gyeremekek mindennapjait, elősegítenék gyógyulásukat. A Gyógyvarázs programmal ezt megtehetjük webes felolvasással, akár kollegáinkkal összefogva, de egyénileg is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

44. Állatotthonos kutyasétáltatás

50/51

Az állatotthonokban új gazdira váró kutyusokat önkéntesek sétáltatják. Keressetek fel egy közelben lévő menhelyet és jelentkezzetek be hozzájuk segíteni. Csak az időtökre van szükség, cserébe jót tesztek egy vagy több kutyával. Fontos, hogy, ha elkezdtétek a segítséget, rendszeres legyen, hiszen a menhely lakói várni fognak!

45. Budapest Bike Maffia

51/51

2011 karácsonyán indult el az azóta is lelkesen és sikeresen működő civil szervezet, a Budapest Bike Maffia. Rendszeres jótékonysági akcióikhoz bármikor csatlakozhatunk, legyen az a Vitamin Kommandó, a közösségi főzés és étalosztás, a Pacsi, de akár a szervezet háttérmunkáját is jó szívvel segíthetjük.

Hasonló tartalmak

Admin mode