Az Imagine Budapesttel eredtünk már hamiskártyások nyomába, bepillantottunk kézműves pékségekbe, ez alkalommal pedig a Kincsem Parkot néztük meg alaposan. Láttuk, ahogy versenyre érkező lovat csutakolnak le, próbáltuk megtippelni különféle nyergek súlyát, megtudtuk, hogy a zsokéknak is nagyon figyelniük kell az alakjukra, fogadtunk tétre, és csodák csodájára nyertünk is. Aztán az is kiderült, hogy ez nem is olyan nagy csoda, hanem nagyrészt matematika. A következő lovis séta körülbelül egy hónap múlva lesz, addig is itt egy kis betekintő.

A magyar köztudottan lovas nemzet, legalábbis egykor az volt, és az 1820-as évek óta lóversenyekkel is megemlékezik erről. Mégis a legtöbben könnyen zavarba jövünk olyan szavak hallatán, mint trapp, turf vagy kripni. Az Imagine Budapest legújabb sétáján minden lemaradást behozhatunk a lósportokkal kapcsolatban, és mindeközben bejárhatunk egy olyan kultikus helyszínt, mint a Kincsem Park.

A parkról magáról tudni kell, hogy az ügető lovak lakó- és tréninghelye, valamint átmeneti szállása a versenyre érkező galopp lovaknak. Versenyek minden hétvégén vannak (télen csak ügető), szombatonként ügetés, vasárnaponként galoppozás közben szurkolhatunk a kiválasztott lónak, sőt kéthetente pénteken agarak futását is végigkövethetjük. Ez önmagában is nagyon izgalmas és különleges családi program, ahova még stílusosan inget és kalapot is vehetünk (a belépés rendezvényeken kívül ingyenes, a fogadás alaptétje 300 Ft). A séták viszont extra programnak számítanak, és már csak azért is érdemes befizetni rájuk, mert segítenek kicsit hozzáértőbb szemmel vizsgálni az eseményeket.

Mi vasárnap 11 órára érkeztünk a találkozó helyszínére, a Pillangó utcai metrómegállóhoz, ahol már egy kisebb csapat várakozott. Együtt indultunk el a gazdasági bejárat felé, Nóri vezetésével, aki maga is egy szakavatott versenyló-tulajdonos. Innentől pedig tényleg mindegy, hogy valaki járt-e már a terepen, látott-e már lóversenyt vagy tud-e bármit is a lovakról, hiszen egy átfogó bevezetővel kezdünk.

Aztán megnézzük az istállót, megtapogatjuk a gyönyörű, zöld füves és a szintetikus versenypályát, járunk egyet a jártatóban, és még Kincsem trénerének leszármazottjával is beszélgetünk.

A program a tribünnél (lelátónál) zárul, itt egy 300 forintos kupont nyomnak a kezünkbe, hogy bátran tegyük meg valamelyik lóra. Persze Nóri elmagyarázza, mit kell figyelembe vennünk, és kiemeli, hogy tuti tippért kerülgethetjük a "turf rókákat", de akár statisztika vagy szimpátia alapján is bökhetünk befutóra: ilyenkor csak el kell dönteni, hogy például Pakalaka Bum Bum, Smoke on the Water vagy Szombatesti Lány tetszik-e jobban. Aztán jöhet az izgulás.

Mi 1500 forintot zsebeltünk be Gracelanddel (a statisztika jött be), így nagy mosollyal távoztunk a park területéről. Na, nem csak a nyert összeg, hanem az elmúlt pár óra hangulata is pozitív nyomokat hagyott rajtunk. Budapestiek és nem budapestiek, tessék bátran felfedezni a város eldugott kincseit az Imagine Budapesttel! Túranaptár ITT.