shopping

szerkesztés

Másnak kacat, neked kincs – bolhapiacok Budapesten

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 12. 11. 16:14

Nem egyszerű műfaj a piacozás - sem az árusoknak, sem a vásárlóknak, mégis sokkal személyesebb és izgalmasabb valós vásártéren kofáskodni, alkudozni, mint virtuális formában. A felhozatal mindig változik, óráról órára cserélnek gazdát a cuccok, legyen az torontáli szőttes szőnyeg, ritka nipp, felújításra szoruló blondelkeret, vagy akár egy csaptelep tömítése. Négy vásárt vizsgáltunk és adunk pár haladó tippet.

A piacok felsorolása előtt 7 haladó jótanáccsal is szolgálunk, hiszen meglehet, hogy vannak közöttünk olyanok, akik még csak legendák nyomán hallottak az Ecseriről, és nem biztosak magukban.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

  • Érkezzünk korán, hiszen a legbővebb árukészlet ekkor vár.

  • Érkezzünk zárás előtt, pláne vasárnap, mert ekkor sok árus már úgy van vele, hogy minél kevesebb portékáját vinné haza. Ez főleg az asztalokon és nem a "fedett részeken", konténerekből kofáskodókra igaz. Ilyenkor még kedvezőbb árakon kaphatjuk meg a kiszemelt darabot.

  • Mindenképp alkudjunk, mert ez a vásárok egyik íratlan szabálya. Mérjük fel a helyzetet, hogy lehetünk-e kicsit pofátlanabbak, vagy ez nem az az árus, aki belemenne a nyomott árakba.

  • Ha megkérdeznek, hogy két hasonló áru közül melyikért adnánk többet, gondolkodás nélkül vágjuk rá azt, ami kevésbé érdekel. Így sokszor az lesz az olcsóbb, amit valóban szeretnénk megkaparintani.

  • Tiszteljük az árust, a holmiját és az idejét, tehát ha úgy ítéljük meg, hogy nem egy olcsó csetreszről van szó, hanem egy értékesebb tárgyról, ne menjünk nagyon alá.

  • Ha valódi antik árura vadászunk, csábítsunk magunkkal valakit, aki tényleg érti a műfajt, és nem csak a felszínt kapargatja.

  • Mérlegeljünk, hogy tényleg szükségünk van-e a hatodik kristály konyakos üvegre vagy a harci bajonettre.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Fotó: Omniplan

Ecseri piac

1/4

1194 Budapest, Nagykőrösi út 156.

Több Infó

Címkék

Gyakorlatilag az "ecserizés" már beépült a szótárunkba, a hely annyira emblematikussá vált, hogy még könyvet is írtak róla: Bruckner Éva: A zsibárus boszorkány - Az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig című művében mesél a Tangóról, ahogy az az idősebb generációnak szintén ismert elnevezés. Érdekesség, hogy a külvárosi zsibvásár őse a Hajós utcából, az Operaház mellől indult, valamikor 200 évvel ezelőtt. Állomásozott a Teleki téren, az Ecseri úton, a Valéria-telep barakkházai mellett és 1964 óta várja a látogatóit a mai helyén.

A legnagyobb kiterjedésű vásár, mely egész héten nyitva áll, mégis szombaton a legnagyobb a forgatag, hiszen már reggel hattól megy az alkudozás. Amit itt nem találunk, az nem is létezik, tényleg elképesztően gazdag a portékák sora, a bóvlitól az eredeti antik ritkaságokig. Sokan már elpártoltak tőle, mivel ugyanolyan turistalátványossággá lett, mint akármelyik budapesti nevezetesség - szervezett utakon viszik ki a külföldi kincsvadászokat. Ezáltal az árazás sem a régi már, dörzsöltek az árusok és a kevésbé jó állapotú (és eredetű...), de az idők során turistaviszonylatban népszerűnek vélt holmikat is arcpirító áron adják.

Az Ecseri mindenképp megér egy látogatást, de legyünk óvatosak és, ha konkrét tervvel érkezünk, (például bútorvásárlás) elengedhetetlen, hogy egy hozzáértővel járjuk végig a piacot, sőt, ilyen esetben még az alkudozást is bízzuk rá, ha nem vagyunk olyan magabiztosak.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Budai Zsibvásár

2/4

1112 Budapest, Budaörsi út 172.

Címkék

Szombaton és vasárnap a budaörsi Virágpiac illatozó tulipánjait régi padlás szagát hordozó tárgyak váltják fel, hiszen a narancssárga árkádok alatt és az egész területen a Budai Zsibvásár üzemel minden hétvégén. A hangulata nekünk kísértetiesen hasonlít a megboldogult PeCsa piacaira, sőt, ismerős arcokra leltünk, a legendás zuglói zsibiről. A felhozatal nagyon vegyes, de elmondható, hogy az antik bútor, tárgy nem bitorolja az összes helyet, hiszen mivel "nyitottak" az aszalok, vagyis bármikor akár magunk is jelenthetünk árusnak, sokan érkeznek olyanok is, akik alapból nem a vásározásból élnek, csak sok a kiárusítandó holmijuk és kevés a helyük. Így például mindig találunk ruhásokat is, ahol akár klassz bőrdzsekikre, szép veszkókra is lecsaphatunk. Emellett mindig vannak termelők is, így kolbász és méz is akad a Budai Zsibvásáron.

Kedvenceink a könyvesek, ahol nem ritkák a Taschen-könyvek, óriási albumok, régi magyar kódexek, szakácskönyvek. Állandó szereplő a kizárólag ollókkal foglalkozó úr is, akinél akár félórát is szívesen elöltünk, és a szövege is igen eredeti. Érdemes a hátsó konténereknél is időzni, arrafelé bútorokból és szőnyegekből sincs hiány.

Bakancsos utcai piac

3/4

1173 Budapest, Egerszalók utca 37.

Címkék

A Bakancsos utcai piac, vagy más néven Flamingó Vásártér anno klasszikus "lengyel piacként" működött, csak később vált lomis kirakodóvá. A megnevezés egy pillanatig sem akar degradálni, de sok árus a környékbeli lomtalanítások alkalmával gyűjti össze portékáját, melyek nem mindig a legminőségibbek. Viszont így is rátalálhatunk egy-egy hiányzó darabra. Nagy a standok között a differencia, ám a "benti" antikosoknál és még jó pár asztalnál találunk hasznos holmit, akár az indusztriálisabb vonalat éljük, akár a folklór érdekel minket.

A Bakancsoson nagyon jól lehet alkudni, a turisták sosem fogják megtalálni, így pár ezer forintból szert tehetünk akár most nagyon divatos gyári lámpákra, gyűjteményből származó, több évtizedes üdítős palackokra, egykori tejesüvegekre, hibás, de javítható fényreklámokra, de egy szintén renoválásra szoruló eredeti Dreher Sörgyáras kerámia sörcsappal is távoztunk már innen. Nagyon sok a műszaki cikk, főleg alkatrészek, amik felett az értő szakik ellamentálhatnak. Ha megfáradtunk a nézelődésben, érdemes a középtájékon lévő lacikonyhában lángosozni egyet.

Lőrinci Bolhapiac

4/4

1183 Budapest, Regény utca

Címkék

A Lőrinci Bolhapiac érdekessége, hogy hasonlóan az Ecserihez, egész héten nyitva áll, a hétfői nap kivételével. A vásártér rendezett területen található, jó parkolással és tömegközlekedéssel. Lehet, hogy mindig rosszkor érkeztünk, és hétköznap nagyobb a lendület, de még nyári szezonban sem láttuk sosem telt házon ezt a bolhapiacot. A felhozatal a retrótól a modernebb elektronikai cikkekig terjed, az árusok jó kedélyűek és könnyen engednek az árakból egy jó üzlet érdekében.

Hasonló tartalmak

Admin mode