Keresés EN

Szabadidő

Múzeum, séta, kávé – 5 kiváló útvonaltipp, ami egynapos városi nyaralásnak és randinak is beillik

Az a legjobb abban, hogy nagyvárosban élünk, hogy mindenféle időtöltés megtalálható egy helyen, nem kell órákat utazni és kompromisszumokat kötni arra vonatkozóan, hogy hova is induljunk, hiszen akár egy napon belül a legkülönbözőbb programokon vehetünk részt, és össze is köthetjük ezeket. Öt, randihoz vagy hosszabb baráti találkozóhoz is kiváló útvonalat ajánlunk, ahol egy érdekes kiállítást követően kávézhatunk, ha pedig nagyon beindult a beszélgetés, sétálhatunk is egy jót. De a sorrendet meg is fordíthatjuk: egy kiadós sétát követően – egy limonádé vagy egy komolyabb fogás után – múzeumban hűsölhetünk.

1/5

A megújult Városligetet és múzeumait még nem mindenki látta. Mi például éppen tegnap látogattunk el a frissen átadott Néprajzi Múzeumba, de a télen elkészült Magyar Zene Házában is van mit nézni, szuper interaktív tárlattal várják a látogatókat, az épület körüli parkrészen pedig zenés játékokat próbálhatunk ki. A Szépművészeti Múzeum jócskán tartogat meglepetéseket, a Bosch-kiállítás és az újrarendezett gyűjteményrészek jó kis témát szolgáltatnak a beszélgetéshez. A kultúra okozta fáradalmakat pedig a nemrég a Ligetben új egységet nyitó Buja disznó-kban Bíró Lajos séf legendás rántott húsai mellett vagy a Léghajó KERT-ben könnyedebb fogások társaságában pihenhetjük ki, esetleg egészséges finomságokkal lazulhatunk a fűben a Piknik Kertnél.

A megújult Városliget számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, gyönyörködhetünk hőlégballonról a városban, van botanikus kert, felfedezhetjük a környékbeli villákat, a legromantikusabbak pedig újra csónakázhatnak a tavon, a nagy klasszikus, az Állatkert pedig önmagában beillik egész napos programnak. Arra azonban vigyázzunk, hogy a Liget eléggé felkapott lett, ezért látogatásunkat érdemes előre megtervezni

2/5

Kiscelli M

Egyik titkos favoritunk Óbuda, ha múzeum, jó levegő és finom fogások kombinációjáról van szó. Az egykor Schmidt Miksa bútorgyáros elegáns lakhelyéül is szolgáló, eredetileg zárdának épült Kiscelli Múzeum titokzatos falai között mindig akad egy-egy izgalmas tárlat, az épület parkjában jókora sétát tehetünk, sőt, ha nagyon megindulunk, a Hármashatár-hegyig is kalandozhatunk. A Duna és a Pacsirtamező utca közötti terület pedig igazi kis kultúrsziget, ahol a paneldzsungel árnyékában néhány utca erejéig egy békebeli kisváros hangulata is visszaköszön. Az egykori Goldberger-gyár területén több érdekes kiállítóhely is van, és a környéken találjuk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot is, nagyon szórakoztató boltberendezésekkel és egy, a zsidó gasztronómiát bemutató időszaki tárlattal, az egykori Zichy-kastélyban pedig a Kassák és a Vasarely Múzeumot is megnézhetjük.

Meg kell említenünk friss kedvencünket: csinos kertje miatt érdemes útba ejteni a Varga Imre Gyűjteményt. Erről a területről a Ferenc-hegy és a Mátyás-hegyi kőfejtő parkja érhető el legkényelmesebben, ha a múzeumozás után egy kis zöldre vágyunk. Nincs hiány jó kis étkezőhelyekben sem, hiszen sétatávolságra találjuk a tányérról lelógó rántott húsok utolsó mentsvárát, a Zöld Kapu Vendéglőt és a Lemmïng Coffeeshopot, de a Kolosy tér környékén is számtalan jó kis hely van, a Semmi extra és egy kis Kert például kiváló, ha valami kiadósabbat keresünk, a fagyiszezon beköszöntével pedig a Málna The Pastry Shopba látogathatunk el, míg a Fishmonger Gobuda inkább akkor esik útba, ha a Kiscelli Múzeumban nézelődnénk.

3/5

magyar nemzet

A Városliget mellett az egyik legkényelmesebben megközelíthető helyszínünk, ahol jelenleg az egyik legizgalmasabb budapesti tárlatot tudjuk megnézni, art deco plakátokból, amik szuper beszédtémákat kínálnak, ha esetleg randira megyünk és kicsit nehezen indul a társalgás. Ezt követően pedig maradhatunk a Tabán, Czakó Kert, Gellérthegy vonalon, vagy – a Váron átsétálva – a Széll Kálmán térről könnyedén elérhetjük a Svábhegy legszebb villáit és egy pici, de annál romantikusabb természetvédelmi területet is. Utóbbihoz itt írtunk egy jó kis útvonalat, ebben csak a Nemzeti Galéria aktuális tárlata változott, de szerencsére az intézmény jobbnál jobb kiállításokkal kényeztet bennünket. 

4/5

Aquincum

Jó cipőben szuper randiprogram, de igazából akár nagyobb társaságnak is ajánlható, ha a tagoknak van egy napja egymásra. Aquincum HÉV-megállóhelyről, ha kirándulással indítanánk, vegyük az irányt a Mocsárosdűlő, a budai oldal utolsó megmaradt vizes élőhelye felé, ahol legelésző bocik és fejkendős nénik között hirtelen falun érezhetjük magunkat.

Ezután az Aquincumi Múzeumban megtudhatjuk, hogy mit adtak nekünk a rómaiak. Ha tudjuk, mikor mennénk, és esetleg többen vagyunk, érdemes előre egyeztetett tárlatvezetést igénybe venni, hiszen így megelevenednek a romok, és még többet megtudhatunk egy ókori római város mindennapjairól. Utunkat a múzeumtól folytathatjuk a Gázgyári lakótelep felé, és kóstolhatunk valami tartalmasabb BBQ-finomságot a Smokey Monkiesban

5/5

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllő olyan rohamosan fejlődő része az agglomerációnak, hogy szinte alig tudjuk követni a változásokat, étterem, tanösvények, arborétum, művésztelep és kastély is várja itt az érdeklődőket. Mi múlt heti kastélytúránk alapján bármikor visszanéznénk a csodás épületbe, ahol kosztümös tárlatvezetéssel vagy anélkül is szuper látnivalókat találunk. A helyszín HÉV-vel nagyon egyszerűen megközelíthető, utazás közben pedig jót beszélgethetünk egymással. Bár az arborétumok messzebb vannak, a kastélypark is csodálatos, a HÉV másik oldalán pedig az igen szép Erzsébet-park Természetvédelmi Területet találjuk, ahol szintén jót sétálhatunk, monarchiabeli kalandozásunkat pedig a közeli Smarni Étteremben fejezhetjük be

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A