Az év elején immár hagyományosan számba vesszük, hogy vajon milyen változásokat, felújításokat, építkezéseket tartogat az elkövetkező év a fővárosban. Az elmúlt időszakban nem egy környék arculata alakult át drasztikusan, ám úgy tűnik az idei, 2020-as év nem egy esetben a tervek újraírásáról is fog szólni, és a következő évtizedet meghatározó fejlesztések a hogyan tovább megvitatásáról. A klímakatasztrófa iránt fokozódó érzékenység, a zöldebb város megteremtésének igénye, a növekvő turizmus igényei és a lakhatási válság kiéleződése is mind fontos mozgatórugói lehetnek a fejlődésnek, fejlesztéseknek.

Hogy tavaly mi minden történt Budapest háza táján, ebből a hosszú cikkből kiderül, most azonban vessük bele magunkat abba, hogy idén mi minden várható!

1/5

1. Gigaberuházások

  • Észak-Csepel és Dél-Pest

Tavalyi évindító cikkünket az akkor frissen publikált Budapest Déli Városkapu terveinek ismertetésével kezdtük. Az akkori ütemezés szerint az építkezés a területen – elsősorban a 2023-as atlétikai világbajnokságra szánt stadioné – 2020-ban elindult volna, de egyelőre csak a területrendezés kezdődött el. A részletes városrendezési terveket 2020 nyaráig kell elkészítenie a győztes norvég Snøhetta építészműhelynek, és idén csak elkezdődhet az első ütem épületeinek tervezési pályázata, miután a fővárosi közgyűlés és a Ferencvárosi Önkormányzat megegyezett a kormánnyal a beruházás feltételeiről. 

A 2023-as atlétikai világbajnokság központi stadionja a mostani megállapodás szerint olyan formában épül fel, hogy ne csak (profi)sportcélokra legyen alkalmas, de szabadidős és rendezvényhelyszínként a helyi lakosokat is szolgálja. 

  • Városliget

A Liget projekt is jelentősen átalakult 2020-ra. A jelenlegi állás szerint mégsem épül meg ide a Nemzeti Galéria, de az Innovációs Múzeum és a Városligeti Színház sem. A már megkezdődött építkezések közül a NAPUR Architect Kft. által tervezett Néprajzi Múzeumot 2020 karácsonyára már bejárhatóra ígérték, és idénre készülnek az átadására a Suo Fujimoto tervezte Magyar Zene Házának is, ahogy a lakosság számára használható sportpályák és futókör is idén készül el. 

  • Várnegyed

2015-ben indult el a Hauszmann Terv, amelynek keretében a Budai Vár történeti környezetének rekonstrukcióját tűzték ki célul. Tavaly év végén tetszhalott állapotából újra felélesztették a Nemzeti Hauszmann Program honlapját, frissített átadási dátumokkal és futó projektekkel, tervekkel. A már álló épületek közül a Főőrségi épület hivatalos átadása 2020-ban várható, míg a Lovarda 2021-tól lesz látogatható. 

Elkezdődnek a Dísz tér délkeleti sarkán álló, szintén Hauszmann Alajos tervei alapján épült egykori Külügyminisztérium másolatának építési munkái. Az eddigi gyakorlatok alapján az új épület itt is külső jegyeiben követi majd korhűen a sarokkupolákban végződő eklektikus, ötszintes eredetit, de a szerkezete és gépészeti megoldásai modern technikával készülnek majd. A volt József Főhercegi Palota, palotakert és istálló újjáépítésének előkészítése is megindul Korb Flóris és Giergl Kálmán eredetei terveihez hűen. A mostani rommező helyén újra felépítendő komplexumot irodai és intézményi célokra szánják. A kisebb rekonstrukciók között még szerepel az Erzsébet-pergola és a palotában álló Szent István terem kialakítása is. A Szentháromság téren pedig már zajlik az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének újjáépítése. Ennek leglátványosabb eleme a Fellner Sándor 1903-as tervei alapján történő műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukció lesz, amely során két nagy tornyot visszaépítenek. 

  • BudaPart

A Kopaszi-gátnál épülő, közel tízéves beruházás keretében összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy szálloda épül fel. 2020-ban, a II. ütem keretében két lakóházat adnak át, valamint a 11 emeletes BudaPart Gate irodaházat is, és rendületlenül zajlanak a 120 méter magas MOL-székház alapozási munkái is. 

  • Corvin-negyed

A több mint 10 éve, 2009-ben elindult projekt a mai napig fut, a Cordia lakóparkjai közül a Grand Corvin és a Centropolitan 2020-ban készül el, irodaházak közül tovább bővül a Corvin Technology Park a Nokia Skyparkkal szemben, illetve elindul a Corvin7 építése is a Szigony utcában: a két ütemben megvalósuló, közel 30 000 négyzetméteres komplexum a Corvin Sétány utolsó irodaépülete lesz.

2/5

2. Renoválások, felújítások

2020-ben elindulhat a Városháza, azaz a belvárosi Főpolgármesteri Hivatal homlokzatának restaurálása is. Az egykori Invalidusok házának siralmas állapotú, több száz éves, műemléki védettségű hatalmas tömbjére valóban ráfér már a felújítás, mind az utcafronton, mind a belsőudvari homlokzatoknál. A kiskörút felé néző hatalmas parkolója pedig a főpolgármester ígérete szerint hamarosan egy közparknak adja át a helyét. 

Teljes a bizonytalanság a Szabadság téri Tőzsdepalota körül, a 2018-ban beígért felújítások végdátuma 2019 vége volt, ám az épületet övező csend alapján lehetett már sejteni, hogy 2020, vagy még későbbi időpont lesz belőle, ekkor Exchange Palace néven irodaházként nyílhat meg. Zajlik a Kodály körönd 2014-ben kiégett házának a rendbetétele is, a most megindult műemléki épületrekonstrukció és tetőtér-beépítés keretében egy magánvállalat 44 luxuslakást építene a felső szinteken 2021-ig. Folyamatban van a Mágnás-negyedben álló, a Múzeum és Reviczky utca között elterülő Károlyi-Csekonics palota újjá- és átépítési munkálata, ahol a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának új központját alakítják ki. A tervezett befejezés éveként az épületen látható molinón még 2019 nyara szerepelt, ez ugye már legjobb esetben is 2020 lesz. 

Kérdésessé vált az évek óta húzódó Lánchíd és Alagút felújítása is. Most úgy tűnik, hogy mivel nincs keret a teljes felújításra, tehermentesítés miatt az autóforgalom korlátozása lehet a megoldás. Egy ideje húzódik a Széll Kálmán tér fölött magasodó Postapalota felújításának befejezése is. A tervek többszöri változása után most úgy néz ki, Pénz- és Banktörténeti Múzeum nyílik benne 2020-ban. A felújított, de évek óta üresen álló Rác fürdő is újranyithat 2020-ban, a főváros számos lépést tett, hogy visszaszerezze az ingatlan tulajdonjogát. A budapesti fürdők maximális kihasználtsága és rekordlátogatottsága mellett valóban jól jönne még egy nyitott gyógyfürdő. 2020-ban kezdődik meg a Király fürdő teljes körű felújítása is, aminek a sikeres pályázata már pár éve lezajlott. 

2020 szeptemberében tartják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten, ennek keretében számos templom is megújul. Többek között felújítják Újbuda ikonikus Szent Imre-templomát a Feneketlen-tóval szemben, ahogy restaurálják az Egyetem téri Kisboldogasszony Templomot, a Horváth Mihály téri Szent József-plébániatemplomot és a Fő utcai Szent Ferenc Sebei Templomot is. A Főplébánia templom tornyaiban pedig kilátókat terveznek kialakítani. De restaurálják a Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templomot is, amely a modern magyar építészet egyik kiemelkedő remekműve. 

A déli Klotild-palotában, amelyet a pesti köznyelv előszeretettel nevez Matild-palotának, 2020-ban nyílik meg a 130 szobás Marriott luxushotel, az épület felújítási munkálatai már elég jól állnak. Elindultak a Balettintézet felújítási munkálatai is, a hányatott sorsú, Lechner Ödön tervezte épületben 2020-ra nyithat meg a Marriott lánchoz tartozó W Hotels Worldwide luxusszálloda 162 szobával. Felmerült a Gellért szálló felújítása is, amelyet az Indotek Group vásárolt meg 2019-ben: a tervek szerint ötcsillagos szállodaként újulhatna meg pár éven belül az épület, megőrizve eredeti külsejét. 

Az egykori Főposta historizáló épületében is zajlanak az átalakítások – a renoválások után 2020-ban egy luxoshotelt terveztek nyitni benne: a Hyatt-lánc Regency Budapest hotele kapna helyet benne 231 szobával. Szálloda lesz az egykori Kisgazdapárt Székházból is: a Continentál Grouphoz tartozó Hotel Vision Budapest 82 szobával és 10 apartmannal a Belgrád rakpart 24. alatt nyílik meg 2020-ban. A Szervita téri egykori Távbeszélő Központból kialakított, luxuslakásokat kínáló Emerald Residence apartmanház és butikhotel várható átadási dátuma is 2020.

Megkezdődhetnek a felettébb viharvert Nyugati pályaudvar régóta esedékes felújítási munkálatai is, aminek keretében nemcsak az ikonikus homlokzatot, de az igencsak rossz állapotú üvegtetőt is helyreállítanák. A 2019-ben bezárt, a Közlekedési Múzeumhoz került Kelenföldi indóházat is felújítják – a helyreállítás után a magyar vasút történetét bemutató kiállítás nyílik benne.

Folytatódik a 3-as metró újabb szakaszának a felújítása is, még a déli szakasz átadása előtt, 2020 márciusában megindul a Arany János utca és Ferenciek tere közötti szakasz korszerűsítése, nyáron pedig a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megálló kerül sorra. Megvannak a források és tervek a Libegő felújítására is. Ha ez megvalósul, akkor négyszemélyes beülők lesznek, és teljesen modernizálják a lenti és a fentit állomást is, utóbbinál pedig tervben van egy hatalmas panorámaterasz építése is. A nagyobb volumenű közlekedési fejlesztések tervei között pedig változatlanul szerepel a ferihegyi gyorsvasút kérdése és a HÉV-ek összekötése a metrókkal az Örs vezér terén, vagy éppen a Fővám téren. Nem klasszikus felújítások, de idén redizájnon esik át az Allee, illetve bővítik az Arena Plázát is a jövőben.

3/5

3. Megújuló közterek, parkok

A nagy park- és térfelújítási dömping ugyan 2019-ben volt, de azért 2020-ra is maradt még bőven izgalom. Nagyon várjuk már a Millenáris Széllkapu átadását – a Széll Kálmán tér közelében elterülő, 2,5 hektáros zöldfelület jelentősen javítja majd a környék levegőjét, egyedülálló zöld növényfalával, őshonos, de stressztűrő növényzetével és nagy vízfelületével utat enged a friss dunai szélnek. A park alatt ötszáz férőhelyes mélygarázs is épült, és a Fény utcának a park zöldfelületeibe integrált lefedésével a környék felszíni autóforgalmát is csillapították.

Drasztikusan megváltozik a Széna tér is – megszűnt az itteni autóbusz-állomás és -parkoló, a helyén 2020-ra egy zöldebb park lesz. A járatok indulási helye átkerült a Széll Kálmán térre. Idén talán tényleg kezdetét veheti a Blaha Lujza tér felújítása, miután a terveket újra átgondolták – olyan szempontból is, hogy a tér mostani felújítása ne menjen kárba pár év múlva, ha az esetleges további, közlekedési fejlesztések is érintenék a környéket. Régóta napirenden van a Batthyány tér felújítása is. A buszmegállókat is átszerveznék, a teret parkosítanák.

A Duna-partok sem maradnak ki, a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné megjavítani a Római-part Aelia Sabina köztől az Őrtorony utcáig tartó partszakaszának zöldfelületeinek minőségét, méghozzá közösségi tervezés keretében, reméljük, idén már megkezdődhetnek a munkálatok. Szintén ígéretes tervek láttak napvilágot a Pesterzsébeti Duna-parttal kapcsolatban is, itt a Kis-Duna partján a jódos-sós fürdőtől egészen Soroksár határáig egy majd egykilométeres szakaszon épül összefüggő sétány. Cél, hogy a folyó könnyebben megközelíthető legyen, a vízközeli élmények növeléséhez stégek, part menti gyalogutak és piknikezőhely is épül, amelyeknek a koncepcióját a 2018-ban elnyert TÉR_ KÖZ pályázat elnyerése után közösségi tervezéssel alakították ki.

Listánk örök visszatérője az Etele tér is, és az ide tervezett pláza, ez hamarosan elkészül, valamint a Bosnyák tér és az itteni MUNDO projekt. Ezzel kapcsolatban a legújabb tervek már arról szólnak, hogy a plázastop miatt inkább egy vegyes funkciójú ingatlant alakítanának ki, amely a szolgáltatóközpont mellett közösségi térként is funkcionálna.

4/5

4. Új beruházások, építkezések

Tervekből és induló új fejlesztésekből idén sincs hiány. A listán számos sportlétesítmény szerepel, gondoljunk csak az Anthony Gall-féle Óbudai Velodromra vagy a BORD Építészstúdió tervezte Nemzeti Korcsolyázó Központra. Ahol azonban már építkezések is zajlanak, az a KÖZTI tervezte Vadász utcai Sportközpont vagy a Testnevelési Egyetem bővülő campusa.

A Vadász utca 30. szám alatt épülő, izgalmas homlokzatkialakítású Belvárosi Sportközpontban hamarosan falat mászhatunk, kosarazhatunk, úszhatunk, kondizhatunk és gyönyörködhetük Budapest panorámájában.

A Testnevelési Egyetem két ütemben zajló fejlesztésének keretében egyrészt átalakul a BAH-csomópont környéke – a TSPC tervei alapján az itteni sportpályákat fasorral és egy látványos, éjjel LED-világítású kerítéssel, úgynevezett kolonáddal választják el a forgalmas utaktól és kereszteződésektől. Az Alkotás utcai területen pedig futókör épül a tetőteraszon, 4 csillagos sporthotel, FINA minősítésű uszoda és összesen több mint 20 sportág oktatóterei is helyet kapnak az új egyetemi campuson, amely az eredeti, 1884-es Hauszmann Alajos-féle tömb mellett épül fel.

Zajlanak az előkészítési munkálatok az egykori józsefvárosi pályaudvar területére tervezett termálfürdő kapcsán. A terv egy egész évben működő, tízmedencés fürdő építése. Az előzetes feltárások szerint 1300 méter mélyen 70-72 fokos, a Széchenyihez és a Paskálhoz hasonló összetételű termálvíz található a terület alatt, ezeknek a hozamára épülne Budapest új strandfürdője. A Hajógyári-szigeten épül fel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia, és megkezdődött a Rákosmenti Sport- és Rendezvénycsarnok építése is, amely verseny- és tömegsportra egyaránt alkalmas lesz. 

Iroda- és lakóparkok területén is hatalmas a dömping még mindig, a már említett BudaParton és a Corvin-negyedben épülő komplexumok mellett jelentős átadások várhatóak a Váci úti irodafolyosón is, és jön fel a Soroksári út környéke is. Egyes számítások szerint 2020-ban 200 ezer négyzetméternyi irodát adnak át. Befejeződnek a Váci Greens építkezései, 2020-ra csúszott az Árpád híd lábánál épülő Agora Budapest első két projektjének – az Agora Tower és az Agora Hub – átadása is, valamint idén adják át a Skanska Nordic Light komplexumának a harmadik ütemét is. 

A Müpa szomszédságában tovább épül a Millennium Gardens (2021-es átadási dátumokkal), de ebben az évben készül el a Dél-Buda Városközpont Fejlesztés részeként az izgalmas, hullámzó kontúrjú Budapest ONE irodaház első üteme is. A Hungária körgyűrűn pedig a Telekom új székházának szomszédságában már elkezdődött a Liberty irodaház építése. Új irodaházat tervez a metrómegállóiról elhíresült Sporaarchitects a Róbert Károly körút – Üteg utca – Csata utca kereszteződésében. 

A belvárosi építkezések közül 2020-ra lesz kész a Szervita tér arculatát örökre átalakító Szervita Square Building. 2020 januárjában adják át a Kossuth téren felépített, sok vitát kiváltott Szabad György Irodaházat. A Parlament új irodaházaként a lebontott későmodern MTESZ-székház helyén egy historizáló épületet húztak fel. 

A lakóparkok is tovább bővülnek újabb ütemekkel, a Corvin-negyedben még mindig pörögnek a lakásépítések, és a Duna menti, eddig parlagon hagyott területeken is egymás után épülnek a luxuslakásokat kínáló komplexumok, mint a Duna Pearl Újlipótváros szélén, a Marina Portside a Gyöngyösi utca magasságában. Folytatódik a Váci út mellett hosszú évekig álló beruházás is, Metrodom Panoráma néven. Szintén a pesti oldalon, de délen Akadémia Garden néven húznak fel egy nagyobb lakóparkot a Soroksári úti kiépülő irodafolyosó szomszédságában, ahol pedig teljesen új negyedek alakulnak ki, az az óbudai Waterfront City, az elbontott Közvágóhíd területeire tervezett iroda-, és lakónegyed, és Elite Park néven épül lakónegyed Újbudán, a Budafoki út–Barázda utca–Szerémi út–Galvani utca között.

Viszonylag friss hír, hogy tovább bővítik a Liszt Ferenc repteret. Az utasmóló első üteme elkészült, a második ütemet várhatóan 2020 nyarán adják át, ezzel összesen 11 500 négyzetméterrel bővül a repülőtér.

Az üzleti turizmus fejlesztésének jegyében korszerűsítik és bővítik a Hungexpót a Finta Stúdió tervei alapján – öt csarnokot felújítanak, két új pavilon, egy fogadóépület és egy kongresszusi központ is épül a Finta Stúdió tervei alapján 2021-re.

Számos kórházkomplexum tervezése és építése is elindulhat. Bejelentették a Szent István Kórház területére tervezett Dél-pesti Centrumkórház terveit, amiket ZDA – Zoboki Építésziroda készített, valamint az Észak-pesti Centrumkórház építését, amit a Paulinyi& Partners és a Dél-budai Centrumkórházat, amit a M-Teampannon Építészmérnöki Kft. tervez, ez utóbbinak azonban jelenleg kérdésessé vált a sorsa, mivel a helyszínválasztás nem volt túl szerencsés, jelenleg a kormány és főváros egyezkedik a lehetséges megoldásokról.

5/5

5. Események

Zárszó helyett pár esemény, amit idén is nagyon várunk: friss hír, hogy a nyári hétvégéken a pesti alsó rakpartot lezárják az autósok elől, és a gyalogosok, bringásoké lesz, de reméljük, lesz az immár hagyományos Szabihíd is, illetve az idei jubileumi Budapest100-at is szokásosan nagyon várjuk, hiszen idén minden megkötés nélkül bármelyik ház és lakóközösség csatlakozhat a kezdeményezéshez. Reméljük, évközben is érnek még minket kellemes meglepetések, például hogy mi a helyzet a Citadellára tervezett siklóval, aminél felmerült, hogy 2020-ban már kész lesz, vagy mi lesz az üresen álló Planetárium sorsa, és dülőre jut több, függő terv is, hiszen még sok-sok elhanyagolt műemlék, park és köztér vár felújításra.