A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2020. május 9-10-én rendezi meg a Budapest100 programot, az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivált. Idén a rendezvény a 10. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból megnyitják a jelentkezést minden budapesti lakóközösség számára.

Ez azért jelent nagy változást, mert eddig bizonyos korszakok, építészeti stílusok, lokációk szerint a KÉK maga kereste meg szóba jöhető házakat. Most viszont a budapesti lakók és közösségek maguk jelentkezhetnek, ha szívesen megmutatnák másoknak is a házat, ahol élnek, dolgoznak. Az épületek kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a programhoz.

Nálatok van a legjobb belső udvar? Csodás a tetőteraszotok? Szédítő a padlásotok és a pincétek is? Mutassátok meg mindenkinek!” – áll a felhívás szövegében. Jelentkezés után az önkéntesekkel szorosan együttműködve készülnek fel a lakóközösségek a programsorozatra. A Budapest100 kutatóitól építészet- és kultúrtörténeti információkat kapnak, fotókkal dokumentálják a ház építészeti részleteit, mai állapotát – mindez később jól jöhet pályázatoknál, felújításoknál.

Jelentkezni január 31-ig a Budapest100 honlapján lehet egy kérdőív kitöltésével.