Az üzleti turizmus fejlesztésének jegyében korszerűsítik és bővítik a Hungexpót – öt csarnokot felújítanak, két új pavilon, egy fogadóépület és egy kongresszusi központ is épül a Finta Stúdió tervei alapján 2021-re.

Állami beruházás keretében újul meg teljeskörűen a hazai üzleti turizmus legfontosabb helyszíne, Budapest legnagyobb kiállítási és vásárterülete. A revitalizációs program részeként öt kiállítási csarnokot – A, B, D, G és F – újítanak fel, és épül két új is – egy 7500 és egy 9500 négyzetméteres –, valamint felhúznak egy új fogadóépületet is. Ám a projekt legfontosabb elemeként elkészült a városból már hosszú évek óta iszonyúan hiányzó és számtalan helyszínre tervezett kongresszusi központ is.

A Finta Stúdió tervezte épületben helyet kap egy 2000 fős plenáris terem, valamint 24 kisebb szekcióterem. Az épületet a legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülésrendszerrel szerelik fel, így a helyszín rövid idő alatt átalakítható lesz az éppen aktuális igényeknek megfelelően.

A Hungexpo területének teljes közmű infrastruktúráját felújítják, a pavilonokat egyedileg lehet majd fűteni, hűteni, és az épületek új infokommunikációs rendszert kapnak, amely segíti a látogatók útba igazítását, és növeli a hasznosítható reklámfelületeket. A területet parkosítják, és a kibővített épületállománnyal több párhuzamos rendezvény lebonyolítására is alkalmas lesz. A komplexum első nagy nemzetközi eseménye a 2020 szeptemberére tervezett Eucharisztikus világkongresszus lesz, amelyre 15 ezer vendéget várnak. A beruházás nettó összköltsége 55 milliárd forint, a kitűzött céldátum pedig 2021.

A fejlesztéssel – a Hungexpo vezérigazgatója szerint – a fővárosban létrejön egy olyan helyszín, amely gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására alkalmas lesz, fellendítve ezzel a turizmus üzleti ágazatát is.