Ősszel indul a Blaha Lujza tér felújítása állami és önkormányzati forrásokból, és várhatóan egy évig tart. A tervek szerint akadálymentesítik és parkosítják a teret, lesznek pára- és vízjátékok, és egy kulturális célokat szolgáló rendezvényhelyszín is épül. Új zebrákkal végre megoldják az akadálymentes felszíni közlekedést is, de az aluljáró is megújul liftekkel, valamint kibővül egy BKK ügyfélközponttal és egy nyilvános illemhellyel. Közben zajlik a a Corvin Áruház homlokzatának renoválása is.

Az itt álló Nemzeti Színház 1965-ös felrobbantása, és a metró kiépítése után nyerte el ma ismert arculatát a tér, ami az utóbbi időben egyre inkább Budapest szégyenfoltjává vált. A város egyik legforgalmasabb csomópontján naponta 200-300 ezer ember halad át, és mindegy mivel – autóval, villamossal, metróval vagy gyalog –, az állapotok egyaránt rémisztőek, arról nem is beszélve, hogy akadálymentesen eddig lehetetlen volt biztonságosan átkelni a téren. 

Először 2011-ben készült engedélyezési terv a Blaha felújítására, valamint 2014-ben, a Vitézy-érában is átfogó BKK tervezet foglalkozott a tér felújításával, amelyben rekonstrukción túlmenően, rendszerben gondolkodva kitértek a közösségi közlekedés elrendezésének praktikusabb átszervezésére is, és a Blaha mellett a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca forgalomcsillapítására is.

A mostani felújítás is kiterjed a tér határain túlra is, bár sokkal kisebb léptékben. A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. Felújítják a Somogyi Béla utcát is, ami a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz. De mi történik majd magával a térrel? A látványtervek alapján zöldebb lesz, a jelenleg itt található 26 fa száma 65-re nő, és az új zöldfelület mérete több mint 1000 négyzetméter lesz. A parkosabb rész a Corvin áruház előtti területen lesz, itt kapnak helyet az új köztéri padok és pihenőhelyek is.

Jól látszik a Rákóczi út jelenleg leaszfaltozott középszigetébe tervezett fasor is, amit ugyan csak ideiglenes jelleggel ültetnének, a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig. Gondolva a nyári rekkenő hőségre, pára- és vízjátékokat telepítenek. Ám sajnos a mára ugyan már lekoszlott, de egykor ötletes és látványos mozaikos gombaszökőkutat nyomtalanul elbontják.

Valamint épül egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló rendezvényhelyszín is a tér körút felőli oldalán, ami részben az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét lesz hivatott felidézni. A jelenlegi MOL Bubi bringaállomást áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában. Felújítják az aluljárót, amit liftekkel akadálymentesítenek is, valamint létesítenek itt egy BKK ügyfélközpontot és egy vállalható nyilvános illemhellyet is. Illetve a terveken szerepel a már nagyon várt felszíni átkelőhely is a Rákóczi út körúti torkolatánál. A koncepciót a környékbeli lakosság több szakmai és civil szereplő bevonásával alakították ki, a végleges tervezés májusban zárul le. Az összesen 4 milliárd forintos költségvetésű építkezés várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd.