Elkészültek a koncepciótervek a Fő utcai Király fürdő felújításához, hamarosan indulhat a rekonstrukció és a bővítés is. A műemléki épület értékeinek megtartása mellett a teljes körű korszerűsítés és bővítés szükséges. Új, 20 méteres medence, szaunák, öltözők és áthelyezett főbejárat tervezése is szerepelt a pályázati kiírásban. A díjazottak között van a MOME terveit jegyző 3h építésziroda és az Archicon Kft is.

December 15-én kihirdették a Király fürdő rekonstrukciójának győztes koncepcióterveit. A kritikus állapotú fürdő felújítása már hosszú ideje húzódott, az utolsó teljes körű rekonstrukció az 50-es években volt. A mostani – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt, és a Magyar Építőművészek Szövetsége közreműködésével lebonyolított – ötletpályázatra összesen 24 pályamű érkezett be, ebből öt terv részesült díjazásban és megvételben. 

A pályázati kiírás alapján olyan terveket vártak, amely a modern kor követelményeinek megfelelően, de az épület történeti értékeinek megtartása mellett varázsolják újjá a műemléki védelem alatt álló, Fő utcai komplexumot.

Az épület több korban épült ki, XVI. századi, török kori kupolás fürdőcsarnoka, és ehhez csatlakozó klasszicista és barokk épületrészei is vannak. A kiírás követelménye volt két-két fürdőrészleg megvalósítása a meglévő épületegyüttesben: a török zóna és wellness zóna, valamint a jelenlegi kazánház helyén egy 20 vagy 25 m-es úszómedence kialakítása, kortárs, előremutató építészeti eszközökkel.

Valamint opcionálisan, a feltárások fényében a török részen további belső medencék tervezése, és a főbejárat és jegypénztárak Ganz utcába helyezésével a mostani, a Fő utca felé egy – a török fürdőhöz kapcsolódó – szauna és pihenőterület kialakítása, valamint az emeleten irodák, öltözők elhelyezése. 

A beérkezett koncepciótervek közül az első díjat a 3h építésziroda nyerte el. A bíráló bizottság szerint a terv egyensúlyt talált és összhangot teremtett a történelmileg különböző korú épületek között, valamint reális költségvetést is készítettek a műhöz. 

A második díjazott tervnek, az Archicon Kft. koncepciójának különlegessége az épület tején elhelyezett úszómedence, de a látványterven itt is látszik a török részleghez csatolt, nyílt, forró vizű gőzmedence. A Király fürdőbe a termál- és gyógyvíz a Lukácsból érkezik két, 900 méteres vezetéken. Az egyik 21, a másik 45 fokos érkezésekor.

A további megvett terveknél a harmadik helyezett Gereben Marián Építészek Kft. elképzeléseiben az erőteljes belső világ hangulatát emelték ki, míg a rangsorolás nélküli további két pályamunkák egy-egy részletének kidolgozottsága – a klasszicista oszlopsor mögött úszómedence és a karakteres új főbejárat – miatt kerültek a díjazottak közé.