Ha Budapest leghírhedtebb terét kéne megnevezni, akkor elsőre sokan asszociálnak a a József körút mentén, a Blaha Lujza tér és a Harminckettesek tere között fekvő, VIII. kerületi Rákóczi térre. Valaha pedig a város egyik legzöldebb tereként tartották számon. Mindez napjainkra már a múlté: mostanság a feltörekvő negyedek listáját erősíti, sőt egyre inkább egy színes, bohém környék képét mutatja.

Mára a környék gasztronómiai szempontból sem utolsó, egyre több lehetőség van az elérhetőbb árú, de minőségi ételekre és italokra, a néhány elegánsabb és drágább hely mellett. Reggelente a kedvencek között szerepel a VAJ, ráadásul nemcsak az errefelé lakók körében, mert itt mindent megtalálunk, legyen szó kovászos kenyérről, francia stílusú péksütiről, kiváló kávéról vagy egy jól összerakott szendvicsről. A József körút 35. alatt szaftos burgerekkel és csapolt sörökkel olthatjuk az éhségünket és szomjunkat a Petrol Beer & Barbecue-ban, a téren lévő több mint 10 éve működő Csigában pedig a modern konyha ízeit élvezhetjük. Korosztálytól függetlenül népszerű sörözős hely a körúton lévő Rizmajer Sörház, de alter kocsmából is ajánlhatunk nem egyet, például errefelé található a Macska, a Hintaló Iszoda és az Auróra is, vagy ha még beljebb sétálunk, akkor a Nagy Fuvaros utcában ott van a Susuka, a Népszínházban pedig a Zsír. A multikulti Népszínház utcában pedig van pár jó kis kajás hely: a Kashmiriban a pakisztáni konyhával ismerkedhetünk, aki pedig indiai élelmiszereket venne, az a Kashmir Bazárt keresse. A Rákóczi téren egy kubai finomságra is benevezhetünk a Ké Bolá?-ban, sőt még egy jó nápolyi stílusú pizzát is ehetünk a tér egyik sarkán, a Moto Pizzában. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban vásárolhatunk mindenfélét, amire szükségünk van, mögötte pedig a Pizza Manufaktúra vár római pizzákkal, a vegánokat (és persze a nem vegánokat is) pedig a Szabad Új hely. Ünneplésre vagy csak úgy irány a Vatoz a Német utcában, ahol pedig főleg törökök keze alatt keverődnek a jobbnál jobb koktélok!

Még több érdekességet tudhattok meg a környékről A Csarnoknegyed szívében: a Rákóczi tér című podcastadásunkat meghallgatva.

Címkék