Sok jó ember kis helyen is elfér, ahogy a mondás tartja, és igaz ez akkor is, ha buliról vagy szimpla iszogatásról van szó. Összeszedtük a lehetőségeket.

Pici bár

A Pici még fiatal hely, ami tavaly márciusban nyitott meg a Harminckettesek terén. A hely hangulatának első számú motorja, hogy a kialakítása szándékoltan trash, olyan, mintha egy lomtalanításon szedték volna össze a berendezés darabjait, mindent, ami mozdítható, tetsző, és másnak már nem kell. A második számú motor pedig a barátságosság, ami fogad, mintha nem is bárba léptél volna be, hanem egy haverodhoz ugrottál volna fel.

Permanens Vakáció

Jim Jarmusch méltán népszerű, 1980-as első filmjétől kölcsönözte nevét a Margit körúti bár. A Permanens Vakáció tavaly nyáron nyitott meg. A dekadens hangulatú helyen a minimalizmus találkozik a kézírásos, kézi rajzos vizuális világgal. A bár késő délután nyit, és éjszakába nyúlóan tart nyitva a bulis napokon, és belül olyan kicsi, hogy hamar megtelik, így leginkább a jó időben érdemes ide betérni, mert kint előtte viszont van hova letelepedni.

Sárqány

Ha akarom, észreveszem, ha akarom, nem: a Sárqány bár a Széll Kálmán téren található, a Pingrumba és a Nemdebár között, és mindössze egy nyitott ajtó jelzi, hogy ha belépsz, akkor itt egy bárocskát találsz, de nem utcaszinten, hanem lent, a pincében. A hosszúkás helyiség egyik felében asztalok és székek, velük szemben a másik oldalon pedig a bárpult és mellette a DJ foglal helyet, utóbbinak a plafonról lóg alá a felszerelése. Van egy kis diszkrét bűnbarlanghangulata a helynek, de ettől (is) szerethető.

Vatoz

A hely neve törökül van, és nem véletlenül. A VIII. kerületi Német utcai hely az egykori Szakkör helyén nyitott meg, és törökök csinálják, a vatoz azt jelenti magyarul, hogy rája. A hely ugyan pici, de a légkör barátságos, így simán lehet, hogy másokkal, idegenekkel ülsz egy asztalhoz, mert csak így lehetséges éppen. A Vatoz tökéletesen illeszkedik Józsefváros multikulti miliőjébe.

Hintaló Iszoda

Egy kis dekadenciáért vagy őrületért a Hintalónak sem kell átcsengetnie a szomszédba. Eleve régi motoros a hely, a VIII. kerület egyik évek óta stabilan megbízható pontja, sokak törzshelye pár lépésre a Blaha Lujza tértől. Természetesen a berendezés része a névadó hintaló is, a hely pedig alapvetően romkocsmás hangulatú.

Bårom Bár

A bulinegyed közepén tavaly megnyitott hely szintén romkocsmás hangulatú, egy igazi underground kis paradicsom a mainstream szórakozóhelyek és diszkók között. A Bårom Bár a Dob utcában, árkádok alatt található, így esőben és rossz időben is bátran ki lehet elé ülni, ha esetleg bent nem találunk ülő- és/vagy állóhelyet.

Bar Bizarre

Piros fény és gyertyák, ezek határozzák meg elsősorban a hely alapvetően misztikus hangulatát. A Baross utca 85. szám alatt (ahol egykor a Patyolat is üzemelt), bent, az udvarban található a Bar Bizarre, egy borközpontú hely, és az atmoszféra mellett ez az italkínálat is megkülönbözteti a többi bártól. A jórészt fiatalokból álló közönség, a féktelen bulihangulat meg a friss, mai és nagyon remek zene viszont itt is visszatérő elem.

Nemdebár

A kis éjszakai bárok alapesete a Széll Kálmán téren. Viszonylag régóta itt áll, túlélt mindent, amit csak lehetett az ezredforduló után. Nemcsak tekintélyes múltjával, de azzal is kiemelkedik az apró bárok közül, hogy nem annyira kicsi (de nem is nagy). Az apró éjszakai bárok általában alapozó vagy buli utáni levezető helyek, a Nemdebár azonban ebben is eltér tőlük: itt alapozni, bulizni és levezetni is lehet.

(Borítókép: Polyák Attila – We Love Budapest)

Címkék