A Blaha Lujza tér az egyik legismertebb és legforgalmasabb tere Budapestnek. A Rákóczi út és a József körút kereszteződésében található tér Blaha Lujzáról, a „nemzet csalogányáról” kapta a nevét. A Nemzeti Színház örökös tagja a térrel szemben, a Rákóczi út 44. alatt álló házban élt egészen a haláláig (1926. január 18). 

1875-től 1965-ig a téren állt a régi Nemzeti Színház, amit a 2-es metró építési munkálataira hivatkozva robbantottak fel és bontottak le. Szintén lebontották (a homlokzat kivételével) az egykori Sajtóházat (ma az Europeum áll a helyén). Szerencsére ma is áll még az egykori Corvin Áruház 1926-ban emelt épülete, amelynek felújítása a tervek szerint 2023-ban befejeződik.

A Blaha Lujza tér jelentős közlekedési csomópont, megáll itt a 2-es metró, a 4-es és a 6-os villamos, az 5-ös, a 7-es, a 99-es, a 107-es, a 110-es, a 112-es, a 7E, a 8E, a 108E busz és a 74-es trolibusz.

2022 decemberében adták át a megújult Blaha Lujza teret. A régi, kaotikus állapotok helyett ma egy szellős, átlátható és rendezett tér vár ránk. A felújított és átalakított téren 89 db fa, székek és asztalok, vízjátékok, egy közvécé, hulladéktárolók és Bubi-állomások is helyet kaptak. A Corvin Áruház előtti parkoló megszűnt, így teljes egészében a gyalogosoké lett a tér, nem kell az autókat kerülgetnünk. 

Több ismert gasztroszereplőt is találunk a Blaha közelében: Horizont, Bp BARbq, New York Kávéház és a Fehér Szalon, Rizmajer Sörház, Beerselection.

Címkék