Sokáig hírhedt környéknek számított, de az elmúlt években egyre inkább a feltörekvő negyedek listáján szerepel. Bár még most is látszik az épületeken a kicsit hányattatott múlt, egyre inkább egy színes, bohém környék képét mutatja, és nem egy rossz hírű, veszélyes negyedét. Ha pedig a gasztronómiai vonatkozásokat keressük, abban sincs hiba!

A Rákóczi tér környéke feljövőben van, de nem az elegáns, hanem a bohém irányba indultak el – ez pedig kiválóan látszik a környékbeli gasztronómiai egységeken is, legyen szó ételről vagy italról.

Ha szemben állunk a csarnokkal, akkor a körút felől balról az első megállónk a Vaj Birodalom első egysége. A Covid alatt nyitott pékség pár év alatt a város egyik legismertebb péksütilelőhelye és reggelizője lett. Az átlagosnál magasabb árai ellenére általában tele van, mutatva, hogy a Rákóczi téren is van helye egy kis mindennapos luxinak. Ha kovászos kenyérre, francia stílusú péksütire vagy jól összerakott szendvicsre vágyunk, akkor itt a helyünk. Ha átmegyünk a körúton, akkor a József körút 35-ben egy nem is olyan kicsi, amerikai BBQ-mennyországot találunk texasi és louisianai ihletésű fogásokkal, szaftos burgerekkel és csapolt sörökkel a Petrol Beer & Barbecue-ban.

Egy kicsit feljebb, a csarnok felé találjuk a Ké Bolá?-t, a pici kubai kifőzdét, ami nemcsak a karibi ország gasztronómiájával, de baráti áraival is megörvendeztet minket. Tartalmas, sűrű levesekért, ízletes cubano szenvicsért, laktató egytálételekért és mosolygós kiszolgálásért ide is jöhetünk.

A tér egyik nagy öregjének számító Csiga itt van, rögtön a sarkon – ő aztán szépen végignézte, hogy alakul át a Rákóczi tér. A lassan kultikusnak számító kávéházban eklektikus, házias bisztrófogásokkal, pénztárcabarát ebédmenüvel, finom italokkal és klasszikus kávékkal várnak mindenkit. Vigyázat, a hangulat miatt könnyen ott felejtjük magunkat.

A szemben lévő Rákóczi Restaurantban inkább a magyar konyha népszerű fogásait teszik az étlapra, míg a tér másik oldalán, az Oinosban a mediterrán fogásokat keressük. Az Oinosban egyébként remek brunchkínálat is van, széles sós és édes kínálattal, a Benedict-tojásoktól kezdve az édes bundás kenyéren át a granoláig minden van. Ha 12 után jövünk, akkor tészták, pizzák, mediterrán fogások és remek borok várnak egészen zárásig.

A csarnok mögött, a Déri Miksa utca és a Víg utca kereszteződésében találjuk a Szabad Új Helyet, a Király utcai Szabad Bisztró nagy tesóját, ahol nemcsak a férőhelyek száma nagyobb, de a menüre is több – természetesen vegán – fogás került. A hely garantálja az innovatív vegán konyhát, a barátságos hangulatot, a méretes adagokat és az elfogadható árakat.

Velük szemben ismét a pizzáé a főszerep, a Pizza Manufaktúra itt nyitotta meg az új egységét szeptemberben, így a már 13 éve ismert és szeretett manus pizzák már a Rákóczi tér környékén is könnyedén elérhetőek. Sőt, ha már pizza: a körút és a Rákóczi tér sarkán lévő Moto laza stílusban mutatja be nekünk, hogy mit gondolnak ők a nápolyi pizzáról.

Aki unja a mediterrán ízeket, az a Déri Miksa utcában, a Bohémia Sörözőben kereshet egy kis közép-európai feltöltődést. A cseh sörök mellett a klasszikus cseh kocsmaételeket, kolbászt, hermelint és napi menüt is kaphatunk.

Ha egy kicsit modernebb, multikultibb hangulatra vágyunk, akkor a Német utcai Vatoz tökéletes választás – a török tulajdonosok pici helyén remek italokat és izgalmas koktélokat kóstolhatunk. A Bérkocsis utcában lévő Macska már kiállta az idő próbáját, a hangulatot még a romkocsmák hőskorából hozta, de kellemes itallapja és eklektikus kocsmakajái is sokat tettek azért, hogy még mindig szeretjük.

A környék másik nagy kedvenc ivós helye a Hintaló Iszoda, hangulatos, egy csipet berlines berendezésével, széles rum-, vodka-, gin- és whiskey-választékával. Ha itt érne minket a reggel, és a Rákóczi téri Vásárcsarnokban nem találunk friss, meleg sült kolbászt, akkor irány a Vaj egy jó vajas croissant-ért – és a kör kezdődik elölről!

(Borítókép: Hartyányi Norbert – We Love Budapest)

Címkék