Nemhogy ébredezik, hanem már kurjantgat a VIII. kerületi sörélet, hiszen az utóbbi időben rengeteg pub nyitott arrafelé. A tendenciát követve egy háromszintes belvárosi sörözőbe költözött a legendás csepeli főzde, a Rizmajer Sörház is. A komoly színvonalú és méretű hely a Blaha Lujza tér szomszédságában, a József körút 14. szám alatt talált otthonra, és nem csak itatni készül: a jól ismert sörök mellett bisztró jellegű konyhával várja a betérőt.

Rizmajer József neve bizonyára ismerősen cseng sörös körökben, elvégre a korábbi sportoló mintegy húsz éve főzi a nedűt egy csepeli ház aljában. Volt olyan időszak, hogy termékeit csak három külvárosi kocsmában és egy ötcsillagos hotelben lehetett kapni, mostantól azonban Budapest egyik frekventált helyén kortyolgathatóak a kisüzemi sörei.

Az 1994-ben alapított főzde tulajdonosa saját elmondása szerint egy valamiben biztos volt: ha egyszer a belvárosban nyit üzletet, az nem mellékutcában lesz. Tartva magát az elhatározáshoz, a Nagykörúton rendezte be 350 négyzetméteres, háromszintes vendéglátóhelyét, amely egyben mintaboltként is üzemel.

A söröző tényleg impresszív: a körúti villamos ihlette vasalatok és a helyiség tengelyét adó méretes fém csigalépcső az épület eredeti hangulata és az egyszerű építészeti megoldások előtt tiszteleg. A földszinten a pult környékén boxok állnak rendelkezésre, de könyöklőkön és klasszikus sörpadokon is lehet fogyasztani, míg a privát rendezvényre érkezők esetenként lent a pincében bújhatnak el.

Az igazi érdekesség odafent rejtőzik: az emeleten ugyanis a vendégek számára felszerelt sörcsap működik, amelyet kártyával vehetnek igénybe, a csapolási metódusban pedig használati utasítás segít. Egyébként Budapesten egyedülálló sörcsaprendszer működik itt: az ital a pult alatti pincében működő hűtőházból jut el a csapokba, hogy a poharakba csak legfrissebb sörök kerüljenek.

Természetesen a főzde állandó sörei ott figyelnek a pultokban. A könnyedebb RizmajerVilágos (350 Ft/korsó), az egzotikusabb kukoricasör, a Cortez (590), a hatféle malátával készülő Cingulusfeketeporter (690), ugyanígy a tavaszi-nyári időszakban mindig népszerű gyümölcsös sörök a gyömbéres-narancsostól a konyakos meggyig (590). Utóbbit több társához hasonlóan egyliteres palackban elvitelre is lehet kérni, az értük kért 600 forint azért elég baráti árnak mondható.A konstans kínálaton felül a tervek szerint olyan izgalmasabb kombinációk kerülnek majd elő, mint a megnyitó hetében csapolt, cseresznyefán, füstölt malátával készülő 424 Füstös Porter vagy a PopcornduplaIPA.

Ahogy a bevezetőben említettük, a konyhán kiadós ételekből választhatunk, ha szeretnénk „felszívatni” valamivel a legurított italmennyiséget: friss grillsajt, hamburger, kenyérlángos és bécsi szelet szerepel többek között az étlapon. Mi a tojásburgert kóstoltuk, ami igazi retro jellegű pufi buciból készül, és ami ár-érték arányban (1090 Ft) elég korrektnek tűnik méretét tekintve. Ránézésre és első harapásra is duplaburgernek nézett ki, pedig valójában „csak” egy rendesen telepakolt szimpla szendvics volt.

Alighanem jelentős szerepe lesz majd az új helynek a belvárosi éjszakában, már csak az árai miatt is.
Rizmajer Söröző1085 Budapest, József körút 14.