Óbuda minden magyar városok nagyapja. (Krúdy Gyula)

A III. kerület a főváros legrégebben kialakult része, itt volt a Római Birodalom Pannónia tartományának fővárosa (Aquincum), itt állt Hadrianus helytartó (később császár) palotája. A középkorban királyi-királynéi szálláshely volt. A török hódoltság után német telepesek érkeztek Óbudára, akik leginkább szőlőműveléssel foglalkoztak. Budapest 2. legnépesebb és területét tekintve 3. legnagyobb kerületeNépszerű kirándulóhely, domborzata igen változatos, dombok, hegyek (Hármashatár-hegy), barlangok (Szemlő-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang), patak (Aranyhegyi-patak), Duna-part (például Római-part), vizes élőhely (Mocsárosdűlő), sziget (Hajógyári-sziget) is található itt.

Épített öröksége is jelentős, római kori emlékek (Aquincum, két amfiteátrum, az egykori római légiótábor közfürdője, a Thermae Maiores), régi gyárak (Óbudai Gázgyár, Goldberger-gyár, Selyemgombolyító), kastély (Zichy-kastély), egykori kolostor (Kiscelli Múzeum), templomok (Szent Péter és Pál-főplébánia-templom, óbudai zsinagóga, Óbudai evangélikus templom), templomrom (klarisszák temploma), lakótelepek (Gázgyári lakótelep, Békásmegyer, Pók utca), múzeumok (például Aquincum, Kiscelli Múzeum, Kassák Múzeum, Vasarelly Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátómúzeum, Óbudai Múzeum) egyaránt várják a várostörténeti emlékek iránt érdeklődőket.

Nyáron vizes élményeket is kínál Óbuda, a legismertebb szereplő a Római Strandfürdő, de jót fürdőzhetünk a Pünkösdfürdői Strandon is, és a közelben nyílt meg 2022 márciusában az ökológiai szemléletű Pünkösdfürdő Park. És Magyarország legnagyobb, nemzetközileg is ismert fesztiválja, a Sziget Fesztivál is várja nyáron a bulizni vágyókat a Hajógyári-szigeten. Ha kicsit eltávolodnánk a földtől, vár ránk az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló.

A gasztronómia szerelmesei számos helyszín közül választhatnak a kerületben: több jó kávézót is találunk itt (Lemmïng, This is Melbourne, Esernyős, Vasmacska KávéZOO), de a főváros egyik legjobb cukrászdájáért (Málna The Pastry Shop) és a nagy múltú Daubner Cukrászdáért is Óbudára kell jönni, a legjobb kerületi pékség pedig a PipacsKihagyhatatlan a kerületi gasztrolistából a Flórián téri lángosos, a kockás terítős éttermek közül kiemelkedik az 1899-ben nyílt Kéhli Vendéglő, a műfaj további követői a Kerék Csárda, a Csalánosi Csárda, a Zöld Kapu Vendéglő, a Fenyőgyöngye és a Lacipecsenyés. Modernebb, bisztrósabb hangulatot találunk a Semmi Extrában, a Pastramiban vagy a Kiscsillag Étteremben. A nemzetközi vonalat képviseli az egyik kedvencünk, az Okuyama, valamint a Maharaja és az Aragvi Grúz Étterem. A nyári időszak nagy kedvencei a Kobuci Kert, a Mad Garden, a Két Rombusz, a Fellini és a Nap Bácsi.

Buda legészakibb kerületének fontosabb útjai a Bécsi út, a Lajos utca, a Szentendrei út, a Vörösvári út, legismertebb terei a Flórián tér, a Fő tér, a Szentlélek tér, a Kolosy tér. A kerületen áthalad az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút is.

Óbudára érkezhetünk HÉV-vel (H5), számos busszal és villamossal is (1-es, 17-es, 19-es, 41-es), de akár a BKK D11-es és D12-es hajójáratával is (átmenetileg nem közlekedik). 

Hasonló tartalmak

Admin mode