Az ősszel bezárt balatoni Mór24 és a Klauzál utcai Dorado Café szerelemgyereke, a Bar Lola freestyle small plate-ekkel és natúr borokkal indul az idei nyár legszexibb helyszíne címért.

Az idei nyárnak is megvannak a maga hívószavai: small plate, natúr bor, mocktail, fermentált ételek és italok, fúziós konyha. Ha ezek mentén keresünk magunknak bisztrót, elég hosszú lesz a listánk, olyat azonban, ahol ezt mind jól is csinálják, már nehezebb levadászni. Ízlés kérdése persze, hogy hova járunk vissza, de a Mór24 és a Dorado Café közös projektje, a Bar Lola elég jól teljesít minden területen, így biztosan hallunk még róluk a nyár folyamán.  

Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen a balatonfüredi Mór24 2022-ben megszerezte a Bib Gourmand-díjat, és azt 2023-ban is megtartotta, ezért is volt meglepő, hogy tavaly októberben bezárt az étterem. A tulajdonosok – Almási Edit és Albrecht Tamás – úgy döntöttek, hogy a balatoni vendéglátás bizonytalan volta miatt Budapestre költöztetik az éttermet, fix helyet azonban még nem találtak neki. 

A Dorado Café 2018-ban nyílt meg a Klauzál utcában, egy magyar–spanyol pár, Görföl Emese és Mario Jimenez jóvoltából. A hat év alatt sok minden történt a Dorado háza táján, nem elégedtek meg a szimpla specialty kávézó titulussal, 2021-ben átalakították a helyet, brunchcsal, pop-up vacsorákkal tarkították a kínálatukat, és egy főleg német és spanyol natúr borokat importáló céget, a Disco Winest is megalapították. Ezeken a natúr boros pop-up vacsorákon többek között a Mór24-gyel is volt együttműködés, és hamar rájöttek, hogy értékrendben közel állnak egymáshoz, megvan köztük a kémia, és tudnak együtt dolgozni, így aztán megszületett a Bar Lola ötlete, ami ötvözi a Dorado és a Mór24 esszenciáját – heti 3 estén. 

Aki kóstolta már a Mór24 ételeit, az nagyjából sejtheti, mire számíthat – nemzetközi konyhák bátor és vagány fúziója small plate-en, szezonális alapanyagokból. Ehhez társulnak a doradósok natúr borai, illetve Szabó Luca fermentált italai és mocktailjai. A koncepció része a rövid étlap, aminek egyes elemeit így is változtatni szeretnék 2-3 hetente – ez ilyenkor, nyáron egyrészt adott, másrészt nagyobb teret biztosít a játékosságnak és a kreatív energiának, amivel Albrecht Tamás kreatív séf nyúl az alapanyagokhoz.

Az ételek közös többszöröse a kultúrákon és konyhákon átívelő szabadság, melynek révén a legtöbb étel esetében elsőre furcsának tűnő kombinációk születnek, amelyek a szánkban tökéletesen működnek, és még olyan esetben is valami elképesztően izgalmas ételt eredményeznek, amikor egy sima uborka a főszereplő. Az adott fogásban egyébként a közel-keleti labneh és a különböző szárított paprikákból, olajból és diófélékből készített, veracruzi salsa macha egészíti ki az uborkát. Bár a közel-keleti és a közép-amerikai konyhát ritkán csapják össze, a semleges uborka, a krémes labneh és a tüzes-ropogós salsa macha hihetetlenül jó kombinációt alkotnak. 

Vicces fricska a magyar csalamádé és a koreai kimcSi egy tálon tálalása

– lehet ízlelgetni, hogy a két nemzet erjesztett káposztás ételének milyen sajátosságai vannak, és ki melyiket szereti jobban. Haladó kimcsisek önmagában is szeretni fogják, aki kevésbé bátor, az kérjen mellé egy kenyeret habosított vajjal, tökéletes így, együtt is. 

A lángolt barack ceruzababbal és kecskesajttal a „legkommerszebb” fogás abból a szempontból, hogy a barack-kecskesajt párossal már találkozhattunk, a hosszú zöldbab ad neki egy sós karaktert, ami úgy is tartja magát, hogy mellé kapunk egy kis karamellizált diót is – az egész étel nyár egy tányéron.

A raviolót már kóstolhattuk a Mór24-ben, itt általában a töltelékkel játszanak: most gombás-parmezános krém van a hatalmas tésztabatyuban, amit a ropogós mogyoró tesz teljessé.

Az abszolút kedvencünk a kolbászkrémes karfiol volt, itt a fél fej karfiol az Ottolenghi által világhírűvé vált egészben sült karfiolra emlékeztet, a rajta lévő spanyol kolbászkrém pedig olyan, mintha egy paprikás csirke és egy vajas csirke szerelemgyereke lenne. Ha pedig mindez nem lenne elég, kísérőnek krémes tejföl és hegyes-erős paprika jár mellé. 

Az ételek mellett az italok is fontos szerepet kapnak, a koktélok mellett mocktailok, vízikefír, fermentált italok vannak a kínálatban – a natúr borok mellett, természetesen. 

Az étel-ital mellé havi 2-3 alkalommal DJ is érkezik, így ha olyan estét fogunk ki, a kulináris élmények mellett zenei kitekintést is kapunk. A Bar Lola csak szerdától péntekig van nyitva, asztalt foglalni érdemes, mert ha elterjed a híre, biztos, hogy a nyár egyik nagy kedvence lesz.

ELÉRHETŐSÉGEK

Bar Lola

Címkék