Letisztult fogásokkal, sokféle húsgolyóval és izgalmas brunchcsal váltott irányt a nor/ma nagy testvérének számító Csemege: mostantól Boll néven várja a natúr borok és a skandináv konyha szerelmeseit.

A nor/ma, a nor/ma grand, a fekete és a major tulajdonosi köre 2023-ban nyitotta meg a Csemegét a Kecskeméti utcában, a nor/ma mellett, azzal a szándékkal, hogy megmutassák, hogy nézne ki a pékség, ha bisztró lenne. A projekt jól sikerült, és a Csemege is népszerű volt a bisztróstílussal és a kiváló natúrbor-vonallal, a júniust azonban egy jelentős átalakulással indítják, és a nordic stílusú pékáruk mellé egy hasonló hangulatú bisztróvá alakultak.

A boll svéd nyelven ′golyó′-t jelent, az új hely egyik lábát pedig a híres bútorboltnak köszönhetően világszerte ismert svéd fogás adja különböző formákban, a másikat pedig egy kifejezetten izgalmas és kicsit sem hétköznapi brunchmenü. Ez az utóbbi azért is dicséretes, mert a város ugyan tele van jó és kevésbé jó brunchozókkal, de a kínálat a legtöbb helyen nagyon hasonló. A Boll kínálata pedig úgy tud újat mutatni, hogy hozza azt, amit egyébként egy brunchtól elvárunk.

Az átalakulás gördülékenyebbé tételében Ramon Domingo Batta kreatív séfként, Zsinor Anita pedig – a szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Kollabból átnyergelve – üzletvezetőként vesz részt.

A Boll belsőben nem változik, a letisztult, minimalista dizájn és a natúr bútorok maradnak, akárcsak a natúr borok – a változást az új brandben egyértelműen az étlap és a koncepció átalakítása hozza. A brunch szekcióban az egyik legizgalmasabb, itthon csak pop-upként itt-ott megtalálható elem a dán smørrebrød, ami tulajdonképpen egy kiváló alapanyagokból készített, kovászos rozskenyéren tálalt szendvics. A feltétek száma végtelen, de

Dániában, Norvégiában és Svédországban egész kultusza van a műfajnak – annyira, hogy nem is kézzel, hanem késsel-villával eszik hivatalosan.

A Bollban négy különböző szendvicsből válogathatjuk össze a reggelinket, van olyan, amin koktélrák, kapros majonéz és lazackaviár van, van, amin főtt tojás, mustármártás és pácolt lila hagymacéklás-zöld almás radicchióval, és a húsgolyózás szellemében van egy húsgombócos, ribizlimártásos is. A szendvicsek nagyon rendben vannak, és – hála a sokféle feltétnek – egy tányéron annyiféle ízt találunk, mintha egy mini-degusztációsmenüt kapnánk reggelire.

Nagy kedvencünk volt a bundás kenyér is, ami ugyan több helyen is előfordul, itt viszont paprikakrémmel töltve, szarvasgombás tejföllel érkezik. Mindkettőt nagyon eltalálták, de az alapként használt kovászos kenyér dobja rajta a legnagyobbat, pedig az alapvetően puha, fehér pékáruból készült bundás kenyérhez szokott közönséget nem mindig egyszerű a kovászos alapból készült bundással lenyűgözni.

A nor/más kenyér egyébként egy másik brunchfogást is az egekbe emelt, pedig a lágytojásos toast natúrbor-mártással és csukakaviárral egyébként is frappáns replika a klasszikus Benedictekre. Végezetül pedig ott van a rántotta, ami fokhagymás vajban sült homárfarokkal érkezik. A homár olyan luxizás, amit itthon kevés hely mer feltenni az étlapra – különösen ebben a „szárnyaló″ gazdasági helyzetben –, a Bollban azonban ügyesen bánnak vele.

A homárfarok egy pár falatnyi húst rejt, olyasféle apró luxus, mint egy kiskanál kaviár a buggyantott tojáson – nem lakunk jól tőle, de biztosan megkoronázza a reggelt. A tojással együtt pedig teljesen komplett reggeli. A Bollban nem érzik azt, hogy az a hely lennének, ahová az ember homározni megy, viszont a skandináv kultúrának szerves része ez is, így aztán ilyen formában kapott helyet az étlapon.

Árban pedig nem több, mint bármelyik bruncholda extrább Eggs Benedictje. Kóstolni ugyan nem kóstoltuk, de

a brunchok között van egy Budapest módra keresztelt is: a csirkemájpástétomos, zöldborsófasírtos, gombasalátás egyfajta hommage a kádárista konyha Budapest-bélszínje előtt. Az ilyen, apró kikacsintások egyrészt mosolyra fakasztanak, másrészt megmutatják, milyen játékosan illesztik bele a múltat a jelenlegi koncepcióba.

A főételek közül egyértelműan a húsgolyón van a hangsúly. A húsgolyó vicces tematika, mert ha kimondjuk, mindenkinek a bútorboltos változat jut eszébe, pedig a legtöbb nemzetnek van saját húsgombóca. Így aztán a svéd (barnamártásos, áfonyás) mellé került amerikai stílusú (paradicsomos tésztával), magyaros (lecsóval), északi-tengeri (gyökérzöldségekkel) és egy vegán (ázsiai kiegészítőkkel). Hogy a nemzetek versenyében melyik győz, az egyéni ízlés kérdése, de a projekt remekül rámutat arra, hogy mennyi játékosság jutott a konyhára. Ezek az ételek ráadásul könnyen variálhatók is, ami lényeges, mert a szezonalitás nagyon fontos aspektus a Bollban.

A főételek között egyébként más is van: nagyon szerettük a nor/mából érkezett kenyértésztából készült lepényt, ami látványra egy kicsit olyan, mint egy canotto stílusú pizza, de ízre sokkal rusztikusabb, lepényesebb.

A fogás azért is fontos, mert itt jön ki leginkább, hogy a két egység (a nor/ma és a Boll) milyen jól tud építkezni egymásból, hogy a bisztrókonyha hogyan tud átalakítani egy pékséges alapanyagot egy saját fogássá.

A Boll egy izgalmas kezdeményezés, a natúr boros vonallal, az egyedi koncepcióval és a könnyű konyhával együtt egy üde színfolt, és nem csak a környék gasztronómiájában. A pimasz gegekkel, ötletes alapanyagokkal, mégis sallangmentes konyhával operáló Boll remek választás egy lusta brunchhoz, egy barátnős délutánhoz vagy egy izgalmas randihoz is.

ELÉRHETŐSÉGEK

BOLL by Csemege

Címkék