Lépjünk kicsit hátrébb a listáktól, díjaktól, és vizsgálódjunk saját tapasztalataink, megéléseink alapján. Részünkről megingathatatlan a bizalom és a rajongás a Kertész utcai Laurel iránt. Minden menüjük emlékezetes és bravúros, az ételek különlegessége mellett pedig a szépen összehangolt csapatmunka, a szerviz professzionalitása is dicséretes. Ha fine dining ételsort és élményt keresünk, akkor mostantól a hétvégi ebédidők is eltölthetők náluk, szűkített menüvel, viszont ugyanolyan felkészültséggel, mintha este volna.

Nem túlzunk, ha kijelentjük, hogy a műfajban országos szinten az elsők között emlegetjük a Laurelt. Eddig bármikor vacsoráztunk náluk (első Laurel-látogatásunk és 2022-es vacsoránk élményei) vagy jártunk akár kitelepülésükön (Gourmet Fesztivál, balatoni megmozdulások), mindig emlékezetesre sikerült az este.

Mede Ádám konyhafőnök és Ötvös Zsuzsanna pastry chef olyan műhelyt alakítottak ki a Kertész utcai szuterén konyhájából, ami kivételesen jó hangulatú, és teret ad mind a jól bevált klasszikusaik készítésének, mind az újdonságok tökéletesítésének. Az évek során úgy vettük észre, hogy egyre hangsúlyosabb az ázsiai alapanyagok, fűszerek, paszták használata, de bátran ötvözik mindezt vérbeli magyar komponensekkel és metódusokkal. Túlhúzás és a sokszor bosszantó, erőlködő művészkedés nem illeszkedik a Laurel ars poeticájába, a harmónia és a sokszínűség viszont annál inkább. 

Ezek ismeretében felcsillant a szemünk, amikor kiderült, hogy a hétvégéken elindul a szerviz ebédidőben is, ráadásul egy rövidebb, szűkített programmal, ami annyit jelent, hogy az üdvözlőfalatokkal és a záró petit four édességekkel együtt összesen hatfogásos és körülbelül 2 óra időtartamú a szombati vagy vasárnapi ebéd. Újítás, hogy míg eddig csak a vacsora elején ültünk odafent, az utcaszinten, most az ebédet is itt töltjük el. Ez egy egészen új hangulatot jelent. 

Ketten jártunk náluk, így evidens volt, hogy az egyikünk a húsos séfmenüt kóstolja, másikunké pedig a vegán lesz. Már a múltban is volt szerencsénk a növényi alapú Laurel-fogásokhoz, és evidencia, hogy mindegy, hogy éppen vízibivaly vagy káposzta egy-egy fogás főszereplője, ugyanolyan odaadással készülnek. 

Már a három kezdőfalat berúgja az ajtót, mindkét menüben és azonnal kiderül, hogy feszes és változatos lesz a Laurel ebédje. 

Már a három kezdőfalat berúgja az ajtót, mindkét menüben és azonnal kiderül, hogy feszes és változatos lesz a Laurel ebédje. 

El voltunk ragadtatva a három-három üdvözlettől. Volt, amelyik ázsiai precizitásról árulkodott, gyönyörű pisztránghússal, egy leheletnyi magyar tormával a vaszabi helyett. A pálpusztai sajttal bélelt, kacsamellsonkás miniburgonyafánk is üde falat volt a pikáns magyar rúzsflórás pálpusztaival. Mennyit ijesztgették az embert gyerekkorában ezzel a jellegzetes illatú sajttal, itt pedig csúcsra jár a kis fánkgolyóban. A vegán falatkák közül az alma-mogyoró-savanyú káposzta nyitott új távlatokat, de a klasszikus burgonyaröszti-fekete fokhagyma-szilvalekvár-borsikafű sem fukarkodott az ízekkel. Egyszerre volt nosztalgikus és újító.

Történelme van a Laurelben a vízibivalyból készülő tatárnak, ami nemcsak elképesztő állag- és ízkombináció, de az egésznek az alapja Zsuzsi gyönyörű, kézzel hajtott briósa, amibe egyrészt élmény beleharapni, másrészt szinte óvnánk az elfogyasztástól az örvénylő vajas tésztarétegeket. Gyönyörű ez a briós! A házi sudachi citrusos kosho (chilipaszta) adja a pikáns felhangot. A vegán előétel egy tamarinddal, fermentált zöldségekkel és grépfrúttal bélelt, pihe-puha bao.

Következtek a levesek, melyek közül el sem tudnánk dönteni, hogy melyik a kedvenc. Mede Ádám kakasramenje egy mesterlevessel készülő, mély ízű ázsiai leves, toppingként többek közt vékonyra szelt malacfüllel, tökéletes tojással. Melengető, pikáns és kiadós adag egy fine dining menüsorban. Nemkülönben izgalmas a vegán miszoramen, ahol a húsos alaplé átütő ízét remekül hozzák állati összetevők nélkül is, fűszerekkel és miszóval.

A séfmenü harcsapaprikása egy olyan tétel, ami már hosszú idők óta a Laurellel tart: többfátyolnyi tökéletesség ez, mesteri házi tésztával, bivalytejföllel és túróval, teljesen átlátszó, már-már zselatinlapnak tűnő szalonnahártyával, a gyönyörű harcsahússal és háromféle halból főzött mártással. A vegán főételünk egésze egy olyan utazást hozott, amire nem számítottunk még akkor sem, ha az előző fogások is rendületlenül hozták az élményt, Nos, grillezett káposzta érkezett, kocshudzsanggal balzsamozva, egy masszív pisztáciahabra fektetve. Hogy a csípős-pikáns-sós ízek egyensúlyba kerüljenek, ananászdzsúsz került a tányérba, mint jus. Rengeteg íz és karakter találkozott, ez vegánoknak, húst is fogyasztóknak, mindenkinek ütős tányér lett. 

A két fő desszert tovább fokozta az ebéd színvonalát: az alma-miszo-barna vaj karamell nélkül varázsolt selymes, karamellás ízeket, találkozván a kicsit fanyar almával, míg a vegán fekete szezámos-meggyes tányérdesszert ismét kicsit ázsiai jelleget mutatott, gyönyörű kivitelben.

Már csak a petit fours volt hátra, de ezt az etapot is nagyon vártuk. Miniédességekbe haraptunk befejezésként: pisztáciás-málnás kockába, vegán islerbe, sajttortába, malátás choux-ba és törpe-mont-blanc-ba. 

Mesés ez az ebéd, minden ínyencnek ajánljuk, aki nyitott a hétvégi ebédek ilyesforma megélésére, de remek opció akkor is, ha a szűkített és árban is kedvezőbb menüt kóstolnánk, hogy részesei lehessünk mindannak, amit a Laurel már 2019 óta képvisel. 

A kóstolómenüsor rövidített, hétvégén választható változata. Ebédmenü (kizárólag szombaton és vasárnap ebédidőben): 28 500 Ft, szervizdíj: 15%.
Foglalni itt tudtok

Címkék