Keresés EN

Gasztró

10 éves Budapest egyik kedvenc spanyol tapasbárja – Interjú Beck Mártonnal, a Padron egyik tulajdonosával

Egyes helyek a természetességük, a lazaságuk miatt annyira magától értetődően vannak jelen a város gasztronómiai térképén, hogy szinte észre sem vesszük, hogy megy az idő, hogy már évek óta érezhetjük magunkat jól náluk. Talán ezért is lepődtünk meg azon, hogy az egyik kedvenc spanyol tapasozónk, a Padron idén már tízéves.

A kezdetek óta persze sokat változtak, sőt igazi léptékváltás volt, mikor tavaly megnyitották kicsit nagyobb, kicsit még profibb, de ugyanannyira szerethető helyüket, a Pitpitet. Maradt a szerethető kedvesség, a lelkes közvetlenség, a konyha viszont vérprofi, a kínálat egyre szélesebb. Az elmúlt tíz évről, a spanyol gasztronómiáról beszélgettünk a továbbra is családi és baráti kapcsolatokkal egymáshoz kötődő tulajdonosok közül Beck Mártonnal.

We Love Budapest: 10 évvel ezelőtt hogy vágtatok bele a Padronba? Miért pont spanyol tapasozót nyitottatok?
 

Beck Márton: Kicsit távolról indítom a választ: anyukám légiutas-kísérő volt a Malévnál, apukám pedig szociológus, aminek köszönhetően úgy nőttünk fel, hogy rengeteget utaztunk, és a gasztronómia, illetve elsősorban a piacok egy nagyon jó betekintést adtak az adott ország kultúrájába. Emiatt valahogy az evés-ivás-piacozás már nagyon fiatal koromtól az életem szerves részét képezte, és már egyetemista koromban kacérkodtam az étteremnyitás gondolatával. A fordulópontot a Malév csődje jelentette, ami amellett, hogy nagyon szomorú volt, egyben lehetőséget is teremtett arra, hogy belevágjunk családostul valami újba. Az üzlethelyiség volt meg először, amit a húgom, Beck Fanni, és férje, Ruszty Laci találtak. Eredetileg egy hanoi utunkból inspirálódva egy pholevesezőben-dimsumozóban gondolkoztunk (fun fact: anno Taóval, a Sáo, a QUÍ és a KHAN későbbi társtulajdonosával és az akkor még elképesztően fiatal Pohner Ádámmal toltunk pár próbafőzést), de ez abban a pár hónapban történt, amikor gombamód elkezdtek szaporodni a hasonló profilú helyek Budapesten.

A gondolat megfogalmazódásakor tudtommal csak a Bockban és a Kőbányai úti kínai piacon lehetett pho-t enni, és arra jutottunk, hogy ez egy olyan verseny, amiben csak veszíteni tudunk. Ezt a felismerést követte az a gondolat, hogy a spanyol konyhát nagyon szeretjük, a közvetlen hangulatú, vibráló tapasbárokat imádjuk, elég jól ismerjük az ottani gasztronómiát (rengeteget voltunk akkor már Spanyolország különböző pontjain), közel áll a magyar konyhához alapanyag-használatát tekintve, azaz érthető lesz az embereknek, nincs hasonló hely itthon. Ráadásul az egyik legjobb családi barátunk a budapesti nagybani piacon zöldségekkel foglalkozik, már akkor heti több kamiont indítottak Barcelonából és Almeriából, így az alapanyag-ellátással sem lehetett gond. Az csak hab volt a tortán, hogy egy másik barátunk akkor költözött haza San Sebastiánból, ahol több Michelin-csillagos étteremben dolgozott, és segített a konyha összerakásában, az induló menü elkészítésében.

WLB: Milyen volt akkor a közeg? Hogyan fogadtak benneteket a vendégek és a szakma?

B. M.: A debütálásunk a Hold utcai piacon megtartott utolsó Street Food Show-n volt, óriási kettősség jellemezte az indulásunkat: egyrészt totál amatőrnek tűntünk a többi, haptákba vágott étteremhez képest, másrészt azonnal robbant a név és az ételkoncepció. Például madridi pacallal indultunk, amit a biztonsági őröktől a hazai gasztroszcéna meghatározó embereiig mindenki imádott, a névválasztást pedig az validálta a legjobban, amikor Zwack Sándor és Mo Ortiz, az Iguana tulajdonosa csillogó szemmel robbant be hozzánk, azt kiabálva, hogy: „Vaaaan Padrooooon?!” Közben a szüleim közvetlensége, Madre és Padre jelenléte már ott meghatározta, hogy milyen is lesz a Padron, ami pár héttel később nyitott. Visszagondolva naivak és bátrak voltunk, hogy ebbe így, teljesen kívülállóként bele mertünk ugrani. Kaptunk hideget-meleget: a szakma egy része nagyon szkeptikus volt, sokat is hibáztunk az első évben, de az óriási, feltétel nélküli lelkesedésünk, a kiemelkedően jó ízeink szerencsére nagyon stabil alapot adtak már a kezdetektől.

WLB: A családoddal dolgozol együtt. Hogyan tudtok váltani a munkahelyi és a személyes kapcsolat között? Hogyan alakult át a kapcsolatotok?

B. M.: Nagyon fura, de valahogy nekem soha nem okozott problémát, hogy a családommal dolgozom együtt – és nem azért, mert nincsenek konfliktusok, hanem azért, mert vannak, de azokat nagyon jól meg tudjuk beszélni, mindig konstruktív mederben vitatkozunk. A szüleim egészen kis korom óta egyenrangú partnerként kezelnek, és ez ebben a helyzetben nagyon kifizetődőnek tűnik. Az elmúlt 10 évben sokkal többet beszélünk munkáról, ez tény, már amennyiben a gasztronómia munka – ebben egyáltalán nem vagyok biztos, sőt, azt gondolom, hogy nem munkaként tekintünk rá (hiszen Madrét leszámítva mindenkinek van civil” élete, klasszikus értelemben vett munkája).

WLB: Tíz év hosszú idő. Szinte elsőként indultatok spanyol tapasokkal a városban, azóta már több ilyen jellegű hely nyílt. Mi teszi ezt a típusú vendéglátást különlegessé, mi az, ami miatt népszerű lett? Milyen helyeket figyelsz itthon, kikkel jó a kapcsolat?

B. M.: Azért a Pata Negra már régóta itt volt, de a többiek nagy része valóban csak később jelent meg. A gasztronómiában az osztozkodás és a kipróbálás öröme az egyik legjobb dolog  nem véletlenül lett nagyon divatos mostanában a small plate concept, ami tulajdonképpen országokra vonatkozó megkötések nélkül alkalmazza a tapasozást. Azt hiszem, a műfajban, legalábbis Európában, a spanyol úttörő, ráadásul egy kifejezetten befogadó konyha (nekem sok szempontból a japán gasztronómiát juttatja eszembe  elképesztő sebességgel csap le globálisan népszerű fogásokra, és formálja azokat a saját képére), emiatt is lehet most reneszánsza. Azt hiszem, szinte az összes budapesti spanyol vagy spanyolos helyet ismerem, vendégként is kíváncsi vagyok arra, ki mit csinál. A Pintxóba, a La Nubéba és a Pata Negrákba szeretek beesni, és bár a Pozsonyi útról, ahol lakom, nagyobb tervezést igényel, de a Barrióba is szeretek elkirándulni.

WLB: Mi az, ami titeket mégis kiemel ebből az időközben kialakult „tapasos” közegből, amiben ti igazán különlegesek vagytok?

B. M.: Szerintem az, hogy nem vagyunk profik a szónak abban az értelmében, hogy nem a vendéglátós közegből érkeztünk. Teljesen más a szemléletünk (aminek persze vannak hátrányai is), de alapvetően olyanok a helyeink, amilyenek mi is vagyunk, ahova bármikor szívesen beülnénk bárhol a világon. Úgy tűnik, hogy ez a „nyelv” eléggé bejön egy bizonyos körnek. Ennek megtalálásában persze rengeteget segít az a világlátottság, ami a szüleimből jön. 

WLB: Mennyire változott meg maga a közeg, és mi az, amiben nektek változnotok kellett?

B. M.: A magyar gasztronómia elképesztően beindult az elmúlt 10-15 évben, szerencsére rengeteg jó hely van már, ami fokozza a versenyt. Ez jó, mert folyamatosan kell fejlődni. A „kedves” imidzsből kellett elmozdulnunk, a hangulat megtartása mellett, a vérprofi konyha irányába az évek alatt. Ez már a Padronban is megtörtént, de a Pitpit új, más szintű szervezettséget igényel.

WLB: Mi az, amiről sosem gondoltad volna, hogy problémát jelenthet, mégis nehéz volt megoldani? És mi az, amit ma már máshogy csinálnál?

B. M.: Nagyon közhelyes lesz, de a munkaerő, és most nem csak a szakácsokra gondolok. Elképesztően nehéz olyan embereket találni, akik kulturálisan illenek a Padron és a Pitpit miliőjébe, és hosszú távon terveznek a vendéglátóiparban dolgozni. Szerencsére mindkét helyen megvan a törzsgárdánk, de ha valaki elmegy, nagyon nehéz pótolni.

WLB: Mi az, ami viszont állandó, és az esszenciáját adja szerinted a Padronnak és a Pitpitnek? 
 

B. M.: Mindkét hely nagyon közvetlen, a kiszolgálás szerethetően amatőr, a konyháról viszont olyan fogások jönnek ki, amitől eláll az ember szava. Mindez nagyon egyedi környezetben – a Padronban a spanyol kis helyekre jellemző, intimszféra nélküli zsúfoltsággal, a Pitpitben pedig egy elképesztően hangulatos kinti és benti vendégtérrel. Nemcsak ételt és italt adunk, hanem egy életérzést is – rengetegszer kapjuk azt a visszajelzést, hogy Spanyolországban érzik magukat a vendégeink.

WLB: Miért döntöttetek úgy, hogy egy „nagy testvért” nyittok a Padronnak, és nem, mondjuk, egy Padron II-t?
 
B. M.: Amikor belevágtunk a Pitpitbe, tudtuk, hogy ezt már nem egyedül szeretnénk csinálni, így lett társunk régi jó barátom, Farkas Gábor és felesége, Kovács Kata. A beszélgetések elejétől teljesen egyértelmű volt, hogy spanyol helyet szeretnénk nyitni, de mindnyájunkat izgatott az a gondolat, hogy egy kicsit kísérletezőbb konyha irányába mozduljunk el. Egy Padron II. egy biztonságos, de unalmas dolog lett volna, szerettünk volna valami újat, frisset létrehozni, mindezt úgy, hogy jól kiegészítse a Padron szintén kísérletező, de a klasszikus tapasbárokhoz közelebb álló konyháját. 

WLB: A Pitpit talán léptékváltás is számotokra. A kertje a MÉSZ-székház udvara, a város egyik legszebb, legismertebb „titkos pontja”. Egy év távlatából visszatekintve milyen két helyet vinni egyszerre? Mit jelent egy ennyire különleges lokáció?
 

B. M.: Rengeteg hasznos tudást gyűjtöttünk össze az évek alatt a Padronnal, a beszállítóktól a működési módunkig, a receptúrák kikísérletezéséig. 10 év alatt nagyon sok mindent megtanultunk a szakmáról és egyben magunkról is – például hogy milyen emberekkel szeretünk együtt dolgozni, mi az az attitűd, amit várunk magunktól és másoktól. Ez a tőke, illetve az a stabil szakembergárda, ami a konyhában van – szeretném kiemelni Kiss Laci és Nagy Ádám séfjeinket, akikkel a nyitás óta együtt dolgozunk –, nagyon erős alapot biztosított a Pitpithez. A léptékváltás kétségtelen, de visszanézve egy második éttermet nyitni sokkal könnyebb, mint az elsőt. Ebben persze óriási szerepe van a feleségemnek, Zádori Adrinak is, aki nagy szerepet játszott a koncepció kialakításában, és a Farkas családnak, akik frissességükkel, saját szemléletükkel oroszlánrészt vállaltak a Pitpit nyitás óta tartó sikeréből.

WLB: A Pitpitben több sztár is megfordult. Ők hogyan találtak meg titeket? Mit csinálsz máshogy, mikor Johnny Depp jön be, nem egy random vendég?

B. M.: Őszintén szólva csak tippem van – nagyon sok filmes és kultúrarc jár hozzánk, szerintem tőlük kapják a füleseket, és szájhagyomány útján jutnak el hozzánk. Igyekszünk mindent ugyanúgy csinálni a híresebb vendégekkel is, mint bárki mással – szerintem nekik az a legnagyobb élmény, ha nincsenek kiemelve, és végre egy kis időre normál átlagemberekként élvezhetnek egy vacsorát. Ezért sem szoktunk fotózkodni velük (Johnny Depp nem evett nálunk, emiatt is készült a közös kép).

WLB: Nagyon bírjuk a spanyol élménybeszámolóitokat. Hogyan döntitek el, hogy mit használtok egy-egy túrából, és mi az, ami nem fog itthon működni?

B. M.: Szinte minden utunkról rengeteg inspirációval térünk haza, és most már egész pontos, a konyha számára is érthető leírásokat tudunk adni arról, hogy mit ettünk, hogy volt elkészítve. A mi fog működni kérdésben általában a megérzéseinket követjük, és ami nekünk ízlett, és van hozzá alapanyag, annak nekiugrunk.

WLB: Ha csak három spanyol helyet mondhatnál, amit idehozhatnál Budapestre, melyek lennének azok, és miért?
 

B. M.: A kedvenc helyem Barcelonában van, a Bambarol. Nagyjából a Padron nyitása óta járunk ide, évente minimum egyszer, de inkább többször. Csodásan ötvözik a fine dining és a klasszikus fogásokat, Ferran Maivas Cirera többek között az El Bulliban és a Can Rocában edződött. A másik kedvenc helyem a Bar X, Ricard Camarena egyik piacos helye Valenciában – egyszerű ételek fantasztikus minőségben, bevállalós alapanyag-használattal (életem legjobb disznófülét itt ettem). A harmadik pedig legyen a Solraig by Tibu-Ron, életem legjobb rizsételeit ettem itt.

WLB: Mik azok az új ízek, trendek, amiket igyekeztél az utóbbi időben beépíteni a Padronba és a Pitpitbe, de tíz éve biztos nem működtek volna? Miért működnek ezek most?
 
B. M.: Egyre nagyobb a nyitottság a belsőségek iránt, míg a kereslet folyamatosan nő a vegetáriánus ételek iránt (kis lemaradással érkeznek meg a globális hullámok Magyarországra, de megérkeznek). Illetve a Pitpit egyik húzótétele a spanyol csapolt vermut – 10 éve szerintem még éretlen volt ehhez a piac, az elmúlt egy évben viszont, úgy érzem, műfajt teremtettünk itthon. A titok nyitja szerintem az egyre szélesebb körű világlátott vendégközönség. Szerencsére az utazás egyre kevésbé luxus, és minél többet vagyunk más országokban, annál nyitottabbak leszünk új ízekre.

WLB: Mire vagy a legbüszkébb? Mi az, ami különös örömmel tölt el?
 
B. M.: Elsősorban arra a közösségre, amivel a Padron és a Pitpit sikereit közösen építjük. Ebben benne vannak a szüleim, a feleségem, a húgomék, a tulajdonostársaink és a teljes konyhai és kinti csapat – utóbbi kapcsán mindenképpen meg szeretném említeni Hajdu Zsoltot, aka Bockit, aki a Covid óta vezeti a Padront a mindennapokban, illetve Molnár Eriket és Pusztai Gábort, akik pedig a Pitpitet navigálják. Nagyon jó látni, hogy közösen teremtünk értéket nap mint nap, ugyanaz motivál mindenkit, és nem görcsös, hanem laza, fesztelen hangulat uralkodik mindkét helyen. Ez az, ami kihat a vendégélményre is, és ami miatt igazán különleges élményt jelent akár a Padronban, akár a Pitpitben ejtőzni.

WLB: Mik a további terveitek?

B. M.: Van jó pár – de nem szeretnénk nagyon előreszaladni, fontos, hogy kellő figyelem jusson mindkét helyünkre. Idővel talán szeretnék egy piacos helyet nyitni, és még van pár gondolat a fejünkben. Imádjuk, amit csinálunk, emiatt azt gondolom, hogy nem fogunk két helynél megállni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Véndiák – minél idősebb, annál fiatalosabb

?>

Az 1938 óta működő Véndiák mindenki számára tud olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: magyaros ebédet, hamburgert, desszertet vagy koktélt.

Neked ajánlott

A