Folytatjuk gasztrosétánkat a VII. kerület kimeríthetetlen és elképesztően változatos oázisában. Öveket becsatolni, gatyákat felkötni: az Akácfa utca következik!

A Kazinczy utca megírása után nem tudtunk elszakadni Erzsébetvárostól, hiszen – ahogy korábban kiemeltük – a VII. kerület szinte mindegyik utcája önmagában megér egy misét, vagy egy cikket legalábbis. Utunk felért egy hadüzenettel: Rákóczitól a Királyig!

Csak négy utcányira vagyunk a Kazinczytól, mégis teljesen más hangulata van az Akácfa utcának, ami az abszolút világkonyhai kínálathoz képest inkább a street food és a klasszikus kifőzdék világa, legyen szó magyaros ételekről, ázsiaiakról, netán BBQ-ról vagy burgerekről. A Hu Lu Lu például a vietnami konyha egyik jeles helyi képviselője, ahol a többi, általában az ország déli vagy északi konyháját bemutató vietnami étterem felhozatalán túlmutatóan a kevésbé ismert közép-vietnami ízekkel ismerkedhetünk. India világát pedig az utca felénél található Bangla Bufe Premium képviseli, aminek vindaloo csirkéje a téli tüzes ételek válogatásunkba is bekerült. 

Továbbhaladva látjuk a napokban nyílt és éppen szárnyait bontogató brazil éttermet, a Corcovado-t, közvetlenül mellette pedig megérkezünk hatalmas kedvencünkhöz, a tetovált BBQ-mennyországhoz, a Serényi Zsolt és Urbán Roland által több mint 5 éve megálmodott Bp BARbq-hoz. Borda, szegy, taco, burger, kisüzemi sörök és füst minden mennyiségben, imádjuk a Bépét! Egy sarokkal odébb pedig ott a Beer & Burger BBQ Bar, ahol a burgerek és a nachos mellett szuper BBQ-s csirkeszárnyat is találni.

Ha már burger, akkor természetesen nem lehet kihagyni másik hatalmas kedvencünket, a Tuning Burgert sem! Erdélyi Robiék a nagypapaféle házi pálesz mellett fantasztikus, szaftos és izgalmas burgerkínálatukkal vesznek le minden betérőt a lábáról. A Tuning mellett egyből ott van egy másik ikonikus hely, a két éve Európa 44. legjobb pizzériájának megválasztott Belli di Mamma. Ilyen az, amikor legendák találkoznak. Nápolyi stílusú pizzák, krémes lasagne és ínycsiklandó desszertek: itt senki nem fog csalódni!

A brunchrajongók törzshelye, a klasszikus francia hangulatú Béchamel is itt található, ahol akár egész nap reggelizhetünk. Érdemes előre asztalt foglalnunk, ha egy jó Eggs Benedictet, Croque Madame-ot vagy esetleg díjnyertes péksüteményeket kóstolnánk, hiszen a Béchamel szinte nyitása óta a környék törzshelye. Ha már törzshely, akkor a budapesti zsidó negyed kultúrmulatóját, Erzsébetváros nyíltszívű belvárosi kultúrterét, a Mazel Tovot sem hagyhatjuk ki a sorból! 

A legikonikusabb hely azonban kétségtelenül az 1954-ig visszanyúló történelmű Kispipa, ahol 1958 és 1968 között minden este a világhírű Seress Rezső zongorázott. Remek koktélok, bar food és vérbeli bárhangulat egy teljesen egyedi atmoszférájú helyen. A közeli Kaptafában pedig rántott kovászos uborkát és akár defibrillátort is rendelhetünk. Nagyon kevés olyan, erős egyéniségű beülős helyet ismerünk a városban, ami saját kis mikrokozmoszt teremt, és ezek általában inkább rejtőzködni szeretnek a hivalkodás helyett.

Kraftsör-rajongóként sem kell aggódnunk a környéken, hiszen a korábban a világ legjobb bárjai közé is beválasztott, de eddig inkább sörboltként ismert Csakajósör csapata bő 6 éve megnyitotta a bulinegyed közepén a Hopaholicot. Szintén itt található a Ruin Brew, ami nem más, mint egy élő zenés, tacós bár, ami egyben sörfőzde is.

Ez még csak a második utca a VII. kerületben, amit megírtunk, de már ebből is láthatjuk, hogy Erzsébetvárosban talán az is van, ami amúgy nem létezik. Utcáról utcára változó, egyedi lüktetés, sokszor karakteres, sokszor lágy, sokszor vagány, sokszor pedig autentikus kínálat: ez a zsidó negyed. Tartsatok velünk legközelebbi utunk során is!

Címkék