A világ legjobb bárjai közé is beválasztott, de eddig mégis inkább sörboltként ismert Csakajósör csapata a terjeszkedés mellett döntött, így egy újabb – ráadásul belvárosi – hellyel gazdagodott az értékelhető söröket kínáló helyek tábora. Az Akácfa utcában található Hopaholic könnyen sörös zarándokhellyé válhat.

Nem könnyű arra a kérdésre válaszolni, hogy hol tart most a sörök terén Budapest. Egyfelől mert a Nagykörúton terjedő, klónozott itatókban, a bulinegyed átlaghelyein és a városszéli söntésekben is nagy eséllyel ugyanannak a három gyárnak a termékeivel találkozunk: a receptet a sörfőzők helyett a könyvelők írják, az ízek pedig unalmasak.

Másrészt ott az a néhány sörös oázis, ahol valami mást is kapunk. A város szélén a Rizmajer, az Arany János utcánál Csuporék, az Élesztő pedig már a második helyével rukkolt elő – ezúttal Importer néven – a Ferencvárosban. Utóbbi receptet követi a Kertész utcai Csakajósör csapata. A bázistól 2 perc sétára, az Akácfa utcai nyüzsgés közepében nyitották meg új üzletüket egy korábbi pizzéria helyén.

Alig lépünk be, két perc után azon kapjuk magunkat, hogy a Csakajósört alapító Kővári Gergő rögtönzött kurzusába csöppentünk, és már valahol a negyedik mondat közepétől ausztrál komlókról, a malátagyártásról és a nem ipari módszereket használó gyártók ("kézművesek") módszereiről beszélgetünk. Az egyik nagy gyártó például Hollandiából szállítja külföldi gyáraiba azt az anyagot, amitől a söreik szerte a világon ugyanolyan színűek lesznek. Aki ezt az egyformaságot szereti, annak valószínűleg nem a Hopaholic lesz a törzshelye.

Aki viszont kipróbálná a néhány év alatt berobbant Brew Dog söreit, azok jó eséllyel megtalálják ezt a helyet. Nem fogunk csalódni a dán Mikkeller Centennial session IPA-ban (1100 Ft/0,33 l) sem, ami egy extravagánsan komlózott, de a megszokottnál kevésbé magas alkoholtartalmú Indian Pale Ale. Amíg le nem cserélik, érdemes kipróbálni a cseh Koutsky Lezak sörét (600 Ft/0,33 l) is. Minden lagernek ilyennek kellene lennie – mondja Gergő, és nehéz lenne vele vitatkozni.

Rövid és bor itt nem lesz, viszont a tíz csapon folyamatosan más sörök kaphatóak, enni pedig cseh recept szerint készült hermelínt, vagyis pácolt sajtot (házi kenyérrel 600 Ft) és más sörkorcsolyákat kérhetünk.