Serényi Zsolt neve sokaknak ismerős lehet, pláne úgy, hogy A tetovált Séf. Jó pár éve csapta meg először a húsok füstje és konkrétan beleszerelmesedett a BBQ és a grill világába. Azóta szeretné a valódi amerikai BBQ életérzést és technológiát úgy bemutatni itthon, ahogy azt Texasban is csinálják a nagy öregek. Kiváló húsokkal, tizenórás füstölési idővel, szinte már perverz módon interpretált szendvicsekkel, amiket kézzel-lábbal ildomos enni. Zsolt Urbán Roland bártenderrel kooperálva valósította meg álmát. A BBQ, az ehhez tartozó hangulat és a jóféle szeszek most az Akácfa utcába költöztek.

Számtalanszor próbáltunk már mi is edukálni: a BBQ nem egyenlő a szósszal, vagy éppen a grillezéssel. Ez egy sütési stílus, egy konyhatechnológia. Ha le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor az elsődleges különbség a grillezés és a barbecue között a sütési idő és a hőmérséklet. Míg a grill alatt gyorsan készülő, kevesebb füsttel járó, közepes-magas hőmérsékleten készülő ételeket értünk, addig a barbecue lassú, alacsonyabb hőfokon történő kezelés (110-120 °C) ami igen sok füsttel jár. Nem hiába hívják magát az apparátust szmókernek.

Serényi Zsolt és Urbán Roland helyén igencsak komoly technika áll rendelkezésre. A BpBARbq "forrongó lelke" azonban nem Amerikából érkezett, nem texasi lakatosok rakták össze. 100% Made in Hungary, BBQ Pit Box-nak hívják. Általában piros, fekete, kék színben készülnek ezek a fatüzeléses, rendkívül jó elszívással, kéménykapcsolattal rendelkező füstölőszekrények, ám ők fehéret szerettek volna. Megkapták. Mikor belábatlankodhattunk a konyhába, rá is csodálkoztunk, hogy sehol egy zsírfolt, vagy koromcsík… de még fiatal a hely és, ha azt gondolnánk, nem vadulnak… a megnyitón egy nagybőgő is lángra kapott… Tehát nem kell félni, a szmóker biztos nem marad ennyire patyolat.A hely tényleg egy hibrid, a szuper húsételek ugyanis szinte könyörögnek a jó italokért: marhaszegyes szendvicset harapdálva jól jön egy korty barna sör, de egy old fashioned koktél is passzol hozzá. Az egész koncepció ezen alapul: jó italok, jó ételekkel, normális árakon. Könnyű és magától értetődő kombináció, de lássuk be, nehéz megtartani ezt az állapotot. Ez a két fickó viszont garancia a minőségre és a konzisztenciára is.

Egyelőre egy táblára felírva látjuk a választékot: hús hússal, marha pulykával, szendvicsként, házi szószokkal. Szépen elindultunk a libamáj, tepertőkrém és savanyított hagyma triójával (2490 forint) , melyhez a pékáru is nagyon csábító volt, ahogy egyébként az összes szendvics alapja nagyszerű. Nem saját receptúra, inkább a legjobbaktól veszik és ők sütik meg. Erről a szellemiségről egyébként Zsolttal egy Briquette-s vacsorán is beszélgettünk és anno
Bíró Lajos is megerősítette: a cipész maradjon a kaptafánál, ha a legjobb kenyeret akarjuk, ne kísérletezzünk, bízzuk a nagyokra. Egyetértünk.

Hiába hívjuk szendvicseknek a táblára írt fogásokat, azért azt jobb tisztázni, hogy nagy étkűeknek tervezett ételek ezek, rengeteg hússal, bőségesen ellátva szósszal, zöldségekkel, salátával. Ez nagyon amerikai, nagyra kell nyitni a szájat és még így is kizuhog a kraftos tartalom. A kést és a villát felejtsük el, ha egy mód van rá. A pulled pork (2490 forint) húsa omlik, salátája édeskés és gazdag. A BBQ Reuben (2790 forint) pedig leírhatatlan kreáció, a savanyú káposzta annyira telitalálat, hogy első harapásnál arra gondolunk, bárcsak soha nem fuldoklottunk volna a restis rántott cipőtalpas szendvicstől, hanem ez lenne az alapértelmezett, ha a műfajra gondolunk. A chopped beef potato (1990 forint) szintén amerikai finomság, gyakorlatilag a rakott krumpli füstös, jenki megfelelője. A pulykás cézár szendvicsük (2290 forint) sem elhanyagolandó, ahogy az sem, hogy a fix kínálat mellett mindig van valami napi menőség: csülök,vagy kocsonya, korlátozott mennyiségben beszerzett extra hús.Persze a desszertet sem hagyják le. Mi csupa mákból készült tortát ettünk, vaníliafagyival. Finom, persze, és méltó lezárás, de a húsokat nem tudja lekörözni. Azok mindent vittek. Hiányzott már egy ilyen hely a városból.