Hogy a járványnak mikor lesz vége, azt egyelőre mindenki csak találgatja – és sajnos könnyen lehet, hogy az idei nyár elmarad. A külföldi utazások legalábbis most nem tűnnek túl reálisnak. Ha nagyon hiányoznak a külföldi ízek, akkor az alábbi helyekről rendelhetsz! Autentikus ételek a világ körül.

A mediterrán csapat

Európán belül az egyik legnészerűbb nyári úti cél a mediterrán világ – Olaszország, Spanyolország, Portugália vagy Görögország. Jó olasz konyhával szerencsére bőven el vagyunk látva, és a sok nagy bosszúság között olyan kicsi dolgoknak örülhetünk például, hogy a legjobb hazai pizzázók is kiszállítanak már – amire korábban nem volt példa. A nápolyi pizzát több helyről is házhoz hozzák nekünk, legyen szó az Igenről, Jancsa Jani Donna Mammájáról, a Kemencés Pizzáról, a Manu+-ról, a IX. kerületi Pompásról vagy a Digóról, akik a nápolyi mellett már a római pizzával is kísérleteznek. Apropó, római pizza: azt a fülest kaptuk, hogy a város legjobb pizzaszeleteit készítő párosa, Pizzicáék is rendelhetővé válnak a héten. Ha a klasszikus trattoriák világára vágyunk, vagy free style, de jó olasz pizzát ennénk, akkor ott a Pizza Dellarosso, a Pizza Manufaktúra, a Trattoria Pomo D'Oro vagy az Il Terzo Cerchio – az utóbbi kettőből az olasz konyha egyéb remekeit is házhoz kérhetjük. 

Ha a DIY hívei vagyunk, akkor a Blitz Pizza kezdeményezését imádni fogjuk – ők csak a tésztát és az alapfeltéteket hozzák ki, mi pedig otthon megsüthetjük a pizzánkat. Ha simán egy kis remek pastára vágyunk, akkor a Lashkához vagy a 2 Spaghihoz érdemes fordulnunk, de a Pasta. napi kínálatára is rá lehet pillantani. Nem igazán a mediterrán csapatot erősíti – bár eredetileg Portugáliából érkezett –, de ha elmaradt egy londoni utunk, a Nemóból mindig rendelhetünk egy jó kis fish and chipset. Ha pedig Portugália – a Lisboából pastel de natát kérhetsz reggelire.

A spanyol alapízeket a Pata Negra hozza házhoz tapas formában, vagy a Divin Porcello sonkatáljai között szemezgethetünk. A többi spanyolos tapas bár sajnos elesett, de nagyon reméljük, hogy nemsokára újra kinyitnak, mi pedig mehetünk falatkázni. A görög helyek kicsit jobban bírják – a Madách tér felejthetetlen gyrosait továbbra is élvezhetjük –, csak most az otthonunkba jön a Blue Agori. Ha a gyrosnál komplexebb görög emlékeket akarunk feleleveníteni, akkor a Gyradiko nemcsak Budapestre, de az északi agglomerációba is elviszi azokat. A Mazi eredeti, mégis modern görög fogásai mellett szintén könnyebb felidézni az utolsó ottani nyaralásunkat.

Közel-keleti kitekintés

A Közel-Kelet konyhái közül is van választék bőven: az Atlasztól az Ararátig nyúló étlappal büszkélkedő Dobrumba kétfogásos menü formájában juttatja az otthonunkba az ebédünket. A terülj asztalkámról ismert Byblos is házhoz hozza a levantei konyha specialitásait, a Leila's Authentic-ből pedig libanoni ételeket rendelhetünk. A Levante egy kicsit közel-keleti, kicsit mediterrán, mindenesetre profi és izgalmas, így őket is érdemes kipróbálni otthon is. 

India és a Távol-Kelet a konyhában

Indiai vonalon több opciónk is van: a Rajkot Palace, a Curry House, a Taj Mahal, az Indigo, a Good Karma egészséges, könnyedebb fogásai vagy a Maharaja egyaránt remek választás, és mindegyiknél működik a kiszállítás. Ha kínaira vágyunk, fordulhatunk Wang Mester Gizella utcai egységéhez, és a két Biangból is rendelhetünk. A Happy Panda továbbra is gyártja a kínai street food gyönyszemeit, a Pad Thai Wokbárból pedig generál ázsai ételeket, tésztákat, rizseket és leveseket kérhetünk. A város egyik legjobb thai kifőzdéjéből is elkezdhetünk rendelni a héten, a Rim Thanonh-os nénik is csatasorba álltak. Ázsiai fúziós, vietnami ételeket a Saóból és a Khanból is érdemes rendelni, hiszen karantén ide vagy oda, a minőség náluk sem változik, és ugyanez igaz a Hai Nam Pho Bistróra és a Hano Xua fogásaira is. Az Omi ázsai bisztró eddig is giga adag leveseiről volt híres, és ez a kiszállítós korszakban is megmaradt - ráadásul a pho-től kezdve a kókusztejes ázsiai levesekig minden megtalálható náluk. Sült tésztákból, sült rizsekből és currykből is csak a legjobbat főzik!

És a világ többi része

Tex-mex kajáért továbbra is az Arribát vagy a Gringos Amigost érdemes keresni. Hamburgerből is bőven van kínálat, a Kandalló például még házhoz szállítva sem tud rontani, de ha el akarjuk indítani a Kinek a legjobb a hambija otthon versenyt, akkor érdemes benevezni a Burger Bárholt a Tuning Bar Burgereit, a Zinget, a Black Cab nagyöregeit, de még a Bölcső is házhogy megy egy pár kerületben. Ha pedig idén sem jutunk el Hawaii-ra, az Ono Poké Bowl-ból rendelhetünk egészséges és finom ételeket Amerika legszebb részének nemzeti fogását.

Címkék