Az egyre jobban feljövő Bartók Béla út új színfoltot kapott a szuperegészséges étkezés jegyében: az ONO Poké Bowl Hawaii nemzeti eledelét, a pokét hozza el nekünk különböző izgalmas ízkombinációkban.

Adott négy fiatal, akik marketing, PR, IT és kommunikációs területről érkeznek. Egyikük tavaly télen úgy döntött, hogy két hónapot pihen Ausztráliában, ahonnan azzal az ötlettel tért haza, hogy nyissanak egy közös helyet – Hawaii nemzeti étele, a poké köré komponálva. Bár eleinte némi szkepticizmussal fogadták az ötletet, az első közös kóstolónál mégis úgy döntöttek, hogy belevágnak – április végén megtalálták a megfelelő helyet, két hete pedig szépen csendben meg is nyitottak a Bartók Béla úton. Ez lehetne a rövid története Szládovics Orsi, Moravcsik Béla, Semsei Sándor és Brunda Mátyás szerelemgyerekének, az ONO Poké Bowl & Barnak.

És hogy mi is az a poké, azon túl, hogy Hawaii leghíresebb étele? Helyi nyelven vágást jelent, eredetileg felkockázott nyers tonhaldarabokat jelöl, amit tengeri sóval, hínárral, algával és apróra tört banhullal (helyi dióféle) tálaltak az őslakosok. A 70-es években – egy kis japán behatással – egy szójaszószt, szezámolajat és valamilyen citrus levét tartalmazó marindádra cserélték a sót, a lényeg, a nyers hal koncepció azonban maradt. Pár éve aztán a superfood mozgalomnak köszönhetően újra reflektorfénybe került a poké, és a világ összes nagyvárosában elkezdték árulni – ezúttal azonban már bowl formában: zöldségekkel, hüvelyesekkel, rizsfélékkel és magokkal kiegészítve.

Ezt a verziót kezdték árulni Orsiék is: „eleinte kicsit aggódtunk, hogyan fogják fogadni, mert itthon nagyon alacsony a halfogyasztás, ráadásul itt nyers halról beszélünk. De mivel tele van jó minőségű, nyers kísérővel, tényleg egy nagyon egészséges, nagyon könnyű, mégis laktató ebéd vagy vacsora lesz belőle. Nem beszélve arról, hogy egy-egy elem kihagyásával vagy cseréjével mindenmentessé tehető bármelyik tál.” – mondja Orsi.

A variációk száma egyébként végtelen, ha az ONO pokébowljairól beszélünk – ha valaki rákap, heteken keresztül eheti, míg körbeér. Az alapkínálatban hat különböző tál szerepel normál vagy kis kiszerelésben, illetve mi magunk is összerakhatjuk a saját kombinációnkat. „Ennél az ételnél nem a fűszerek, hanem a textúrák sokszínűsége adja az extrát” – mondja Sándor, és szerencsére ennek ki is használják az előnyeit:kellemes meglepetés, hogy a tálakon nemcsak a fő attrakciónak számító fehérje – lazac, ahi tonhal, szuvidált csirkemell – változik, hanem a zöldségek a magok és az alap szénhidrát is.

A séf - az egyik alapító, Moravcsik Béla - vette a fáradtságot, hogy hat tényleg különböző kreaciót kínáljon, így nem kell attól tartanunk, hogy egy adag rizs, némi uborka és szezámmag után annyi a változatosság, hogy csirkét vagy nyers halat kapunk a tálunkra. A tálak alapját egyébként minden esetben ránk bízzák: csicseriborsó, rizs, rizstészta, quinoás cukkinitészta vagy káposzta közül szemezgethetünk.

A kész tálakból két csirkés (wasabi majonézes és mogyorószószos) két lazacos (natúr és srirachás), egy ahi tonhalas és egy vegán van az étlapon. A mi kedvencünk a peanut chicken ( 1960/1630 Ft) volt a mogyorószósz miatt – ezt csicseris alappal kértük –, valamint a vegán (2090/ 1760 Ft) rizzsel, amiben meglepően jó füstölt tofut találunk. És persze természetesen az ahi tonhalas (2570/1970 Ft), ami mégiscsak minden pokék alapja, nem beszélve arról, hogy ebben a tálban van edamame és mangó is.

Ha mégis a saját fejünk után mennénk, akkor első körben a szénhidrát- és a fehérjetípust kell megálmodni, aztán a 16 különböző zöldség közült ötre rábökni, végül hozzákomponálhatjuk a szószt majd a kiválasztott magokat, és már kapjuk is a saját tálunkat. Ez amúgy a nehezebb út, mert a zöldek között, az alapdarabok mellett olyan izgalmak szerepelnek, mint a wakame, az edamame vagy az enoki gomba, a magoknál pedig lamentálhatunk, hogy akkor most kesudió, wasabis mogyoró vagy tamari mandula legyen az ebédünkre szórva.

Mivel az ONO Poké Bowl nagyjából letarolja a környéket egészséges ebéd/vacsora kategóriában, jövő héttől ilyen jellegű reggelit is terveznek. Lesz három különböző toast, pár szezonális gyümölccsel és magvakkal megbolondított smoothie bowl,granola és zabkása is – mint egy kaliforniai reggelizőben. A smoothie-kat (830-1150 Ft) négyféle ízben kaphatjuk meg, nemcsak a reggelihez vagy a hely szelleméhez igazodó, egészséges desszertkínálathoz, hanem a pokétálakhoz is nagyon jó kis kiegészítő mindegyik.

Ha valami dögösebbre vágyunk, könnyed alkoholos felhozatalt is találunk az ONO-ban: 8-10-féle laza koktéllal és különböző long drinkkel várnak, gin-tonikhoz Malfy Rosából és a japán Roku ginből is választhatunk, tonikból pedig szintén széles a kínálat.