Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Még több pizza, még több szék – új, nagyobb helyre költözött a Pizza Manufaktúra!

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 02. 05. 0:00

A korai pizzareformerek közé tartoznak, akiknek oszlopos szerepe van abban, hogy 10 év alatt eljutottunk az ehetetlen körúti pizzáktól addig, hogy különbséget tudunk tenni olasz és amerikai, nápolyi és laziói pizza között. Sokfelé megfordultak a városban, most viszont új otthonra találtak pár percre a legelső bázistól.

Bernáth Adrián 2010-ben nyitotta meg az első Pizza Manufaktúrát az Erkel utcában – egy kis pincehelyiségben. Eleinte csak házhoz szállításra dolgoztak, majd ahogy egyre ismertebbek lettek, a vendégek már személyesen is felkeresték őket. A pizzának 2010-ben még nem volt itthon kategóriája, karaktere, volt sok rossz és viszonylag kevés jó – ők az utóbbiak közé tartoztak.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

Később a Lónyay utcába költöztek, egy darabig együtt kelesztettek a Digóval, végül megnyitották a Manu+-t, ahol már célirányosan nápolyi pizzát készítettek – a Pizza Manufaktúra pedig megmaradt a római pizzának. Mivel azonban a hely egy idő után kicsinek bizonyult, a 40m²-es Lónyay utcai üzletből egy kétperces sétára található, 50 férőhelyes, 110m²-es új egységbe költöztek, vissza az Erkel utcába, amelynek galériája is van, így akár a fenti részen is helyet foglalhatunk.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

A belső egyszerű és autentikus, mintha valóban Rómában járnánk. A koptatott falakat csak néhány dekorációs elem tarkítja, például egy rusztikus festmény Rómáról, na meg pár motoros kép, két nagy motor és Bugatti kisautók – Adrián másik szerelme a pizza mellett ugyanis a régi autók és motorok.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

Az Erkel utcában nem csak a hely lett nagyobb, egy új kemence is bekerült, így dupla annyi pizzát tudnak egyszerre készíteni. Annak pedig – legalábbis szerintünk – egyáltalán nem kell cégér, hiszen aki valaha járt már a Manuban, tudja, hogy nem véletlenül tartoznak a város vezető pizzái közé már tíz éve.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

A római pizzának egyébként a kerek, éttermi változatát kapjuk, ami annyiban különbözik a nápolyitól, hogy a liszt, élesztő, só és víz mellett olaj is kerül a tésztába. Sőt a Pizza Manufaktúrában egy pár csepp tejjel is megkínálják, Adrián szerint, aki hosszasan kísérletezett a recepttel, így krémesebb lesz a tészta.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

A pizzákat elektromos sütőben sütik, ugyanis 320 fokon, 3-4 perc alatt készülnek el, így a nápolyi pizzát készítő kemencék hőfoka és az ott kötelező láng azt eredményezné, hogy a pizza kívül roppanósra sül, belül viszont nyers marad.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

Az étlap 1-2 tétellel rövidebb lett, de még így is 21 pizza közül választhatunk, amelyek között magtaláljuk a basic, a more és a royal kategóriát. A pizzák a legtöbb esetben az olasz vonalat hozzák, olasz alapanyagokkal, de az eklektika nevében néhány magyarosabb darab is megtalálható, például a Paprika János (1700 Ft) amelyen a száraz kolbász mellett a hegyes erős és bacon is feltűnik.

Fotó: Nemes Nóra - We Love Budapest

A pizzák 90 százaléka azonban igazán olasz, olyan top darabokkal, mint a paradicsomos alapú, fior di lattés, grana padanós, bazsalikomos Bivaly (1700 Ft).

Hasonló tartalmak

Admin mode