Akár a kakaós csiga esetében, főszereplőnknél, a túrós batyunál is két iskola létezik: a leveles tésztás, könnyedebb, de (szerencsés esetben) nagyon vajas változatok, valamint a kelt tésztás, masszívabb túrós táskák. Bevalljuk, mi az előbbieket jobban kedveljük pékségben vásárolva, a nosztalgiát és az otthon melegét viszont sokszor a kelt tésztás idézi meg. Nyolc budapesti pékséget mutatunk, ahol mindig élmény túrós táskába harapni vagy éppen kettétépve ámulni a túró és a tészta gyönyörűségén.

1/8

vaj

Nem volt még olyan péksüti, szendvics vagy akár kávé, amiben csalódtunk volna a Rákóczi tér VAJ pékségében. Minőségi, ahogy a neve is mutatja, zsiradékot ki nem spóroló finomságok készülnek mindennap az üzemben. Hiába varázsolnak el az extra csigák és a pisztáciás croissant vagy a danishkínálat, a túrós táskát is csúcsra járatják. Tartalmas batyuk: krémes túróval, harapásnál kis pelyheket hullajtó tésztával. Extra ajánlat, hogy baracklekvárral turbózott Rákóczi túrós batyut is találunk a pultban.

2/8

manfréd

Van, amikor nagy a forgalom és a sürgés-forgás, máskor álmoskás a IX. kerület Tompa utcája, de óriási öröm érte a környékbelieket, mikor 2021-ben megérkezett a Manfréd. Barátságos hely, ami a rozsos apakovászról kapta a nevét, és mindenkit tárt karokkal vár, aki jóban van a gluténnal. Túrós táskájuk igazi klasszikus, nincs benne csűrés-csavarás, úgy pöpec, ahogy van!

3/8

KÜ Kézműves Pékség

A Víziváros legújabb kispékségét augusztus végén teszteltük, és minden téren meggyőztek minket: szimpatikusak, értik a pékszakmát, és látszik az elhivatottságuk. A szerkesztőségi kóstolás folyamán teljesen elaléltunk a KÜ túrós batyujától, amiben annyira gazdagon terítették el a túrót, hogy leginkább táskás túrónak neveznénk. A tészta könnyed és nagyon vajas. 

4/8

Petrus Péksége

Nem vitás, a XVI. kerületben nem rohannak annyira az emberek, így aztán jobban oda is figyelnek egymásra. Petrus Péksége egy kedves hely, ahol a vendég/vásárló valóban úgy érezheti, hogy mindenki érte van, a csúcsos bagettől a tökéletes túrós táskáig. Volt szerencsénk már kétszer is még langyos állapotában beleharapni a finoman citrusos (jól látszódnak a pici reszelt citromhéjak), első osztályú túróval bélelt batyukba. Szavak nélkül maradtunk, fenomenális!

5/8

Cafe Memories

Bárcsak minden végállomáson lenne egy ilyen kellemes hely, mint a Cafe Memories! A kisföldalatti Mexikói úti végállomásán ugyanis egy fiatalos, laza kis kávézót találunk, aminek valamiért picit amerikaidiner-hangulata van. Persze a választék nem a vizes kávéról és a fánkokról szól, egészen nagyszerű reggeliket, uzsonnákat csinálnak, és nagy örömünkre a túrós táska is szuper kis darab. Apróbb, tömörebb, sok finom rögös túróval és harmonikusan vajas tésztával. 

6/8

Butter Brot

Nem tudjuk megunni, még mindig nagyon csípjük a Butter Brothers minikávézóját és -pékségét, ami az elsők között nyitott a belvárosi kézművespékségek sorában. Szerencsére a lelkesedés és az odafigyelés megmaradt, ahogy a kakaós csigákat és a túrós táskákat is szeretjük náluk. Egyszerű, de tartalmas darab, kellően vajasan, jó túró-tészta aránnyal. 

7/8

Külvárosi

A kis raffiamasnicska a táskánk fogója, már indulhatunk is! Viccet félretéve, a Budapest és Kistarcsa határán található Külvárosi Péknél évek óta bele vagyunk zúgva a túrós batyuba, ami puha, mégis vajasan lemezes a tésztája (a kis papírzacskót rögvest pepöttyözi a zsiradék), a túró pedig édes és hangyányit citrusos, remekül eltalált töltelék. Külön ismertetőjele a masni, ami egyébként a tészta egyben tartására szolgál. 

8/8

Kenyérke pékség

A Wekerletelep eleve egy város a városban, utcái elrendezése főleg madártávlatból érdekes, és házai sokszor mesébe illően festenek. Itt találjuk a Kenyérkét, benne pedig cikkünk főszereplőjét, méghozzá minőségi, emlékezetes és bármikor újravásárlós formában. Gyönyörű rétegekre és finom túrótöltelékre számítsunk, nosztalgikus ízvilággal, még úgy is, hogy nem a kelt tésztás változatot sütik. 

Címkék