Az olasz vagy spanyol városokat járva mindig irigykedve szemléljük a hangulatos tereket, ahol a nappali forróság elmúltával kitelepszenek a helyiek, és barátokkal, gyerekekkel, szomszédokkal együtt múlatják az időt, vacsoráznak, iszogatnak vagy csak a padokon ülve cseverésznek, nézelődnek. A közterek „használata” idehaza sokáig nem jelent meg a várostervezésben, ám az elmúlt években már nemcsak a spontán térfoglalásokat látjuk, hanem azt is, hogy a tervezők tudatosan hoznak létre találkozásra, ücsörgésre, időtöltésre alkalmas tereket. Összeszedtük nektek, hogy a város mely pontjain futhatunk bele pezsgő mediterrán életérzésbe.

1/11

Lövőház utca

Mióta a Lövőház utca egy részét sétálóutcává alakították, a II. kerület legnyüzsgőbb köztere lett, sőt, szuper gasztrosétánnyá alakult, ahol a valamikori kocsmák helyét átvették a minőségi helyek. A nyárestéken folyton nyüzsgő, színes utcában lényegében minden van: éttermek, kávézók, cukrászdák, pékségek, kis üzletek, és annak sem kell messzire mennie, aki növényekre vágyik, mert a Millenáris és a Széllkapu park csak pár percre van. Annyi mindent találunk itt, hogy a végtelenségig tartana felsorolni őket, de akár teraszoznánk, akár padokon üldögélnénk, olyan helyek közül választhatunk, mint a Gurman Bisztróaz Alaplé Bár, a SzalonSpicc, az Anjuna Ice Pops, a Kaffeine vagy a Nemo Fish & Chips & Salad Bar.

2/11

Óbudai Fő tér

A lakótelepekkel telezsúfolt Óbudának van egy másik arca, ami még őrzi a múlt eleganciáját és Krúdy Gyula szellemét. A barokk óváros földszintes és egyemeletes házai a Szentlélek és a Flórián tér környékén lelhetők fel, és a bájos hangulat a Fő téren élvezhető legtöményebben. Itt áll a polgármesteri hivatal, itt szokták megszervezni a város egyik legjobb karácsonyi vásárát, és több lehetőség is van, ha beülnénk valahova: a kulturális központként is funkcionáló Esernyős, az „állatos” Vasmacska kávéZoo vagy a Kobuci, ami elsősorban a szabadtéri koncertjeiről ismert. Olyan sok kiülős hely nincs és a régi sakktábla is megszűnt, de a valamikori óváros hangulata, a macskakő, a padok és a fák még így is hordoznak némi mediterrán, isztriai hangulatot, nyárestéken, koncert előtt vagy után pedig hangulatos itt sétálgatni.

3/11

Mikszáth Kálmán tér

A Palotanegyed macskaköves utcái, csodaszép historikus épületei és belső udvarai mellett hangulatos kávézói, éttermei miatt is vonzó városrész. Igazi éke a kis tér, ahol Mikszáth Kálmán szobra köszönti a járókelőket. Nemcsak padokon élvezhetjük itt a nyüzsgést, de amint beköszönt a tavasz, megnyitnak a teraszok is, így a Tilos a tilos, a Kis Lumen, a Kis Fecske Presszó vagy a Krúdy Gyula utcában a Helló Röfi!, a Zengő Bár, az Al Dente teraszán is élvezhetjük a nyári délutánokat és estéket. Ha pedig nem találunk szabad helyet, akkor érdemes még odébb, a Lőrinc pap tér felé is elsétálni.

4/11

Kálvin tér

Szinte összeér a Mikszáth térrel, de azért még mindig önálló sétálós, leülős, merengős közterületi egység a Kálvin térnek a Szabó Ervin Könyvtár és a református templom közé eső része. A szolgáltatók itt is kipakolják asztalaikat a szabadba, de padokon is találunk bőven helyet az árnyas fák alatt, nyári estéken pedig igazán hangulatossá teszi a környéket a Reviczky utca fáira kiakasztott színes lampionsereg. A Budapest Bagel, a Kaffeine, a Pata Negra, a Fecske, a Főfotó vagy a Coffee Benito teraszára is kiülhetünk. Itt állomásozik a pár száz forintos könyvek bódéja, a Mozgókönyvek is.

5/11

Ráday utca

A Kálvin térről nyílik a Ráday utca is, amely régen a város legütemesebben fejlődő gasztronómiai csomópontja volt, mára kicsit megkopott ez a címe, részben a Covid okozta bezárások miatt, részben, mert az elmúlt években több felfutó negyed is sikerrel pályázott a címre, de a Rádayban azért még mindig ott lapul a mediterrán hangulat. Az utca két oldalán szinte teljesen végig ki lehet ülni, és majdnem minden este van élő zene, ami betölti az utcát: az IF Caféban például esténként kinyitják a nagy ablakokat, ahova a zenészek beülnek az utcafront felé fordulva csellóval, gitárral, szintetizátorral, de élő zenében a Holló és Róka is kiemelkedő.

 A Púder Bárszínház és Galéria az utca elején még mindig az egyik legnépszerűbb hely, de érdemes még jobban bemerészkedni és kipróbálni különféle helyeket, amik közül elég sok nemzetközi ízeket felvonultatót is találunk. A Tifliszo, a PHỞ 18, a Jelenke, a Fragola, a Bageri teraszán például elég jólesik a nyári napokon vagy estéken üldögélni.

6/11

Egyetem tér

Régi kedvencünk az Egyetem tér, amelyet meghatároz az ELTE jogi karának impozáns épülete és az oldalába épített Kisboldogasszony-templom, illetve az előttük elhelyezett ülőalkalmatosságok. Minderre közvetlenül ráláthatunk a Véndiák Étterem, a hummusbar és a padthai wokbar teraszáról, érdemes a Ferenciek tere felé is elindulni, hiszen a Centrál Kávézó, az Ibolya vagy a Kelta kiülős helyisége is kellemes, de ha a Károlyi-kert felé vesszük az irányt, a Pintxo és a Csendes Társ teraszába botlunk. Abszolút nyárestékre ajánlott lokáció, még párakapu is van, és a Kálvin felé a fák alatt elsétálva még a nor/ma is útba ejthető. 

7/11

Bálna

Panorámában egyik belvárosi sétálóutcával sem versenyezhetnek a Duna-korzón található éttermek teraszai, melyek körül még a naplementében andalgás is filmbe illő. Kiemelnénk az összes közül a Bálna oldalában húzódó sétányt, ami kevésbé feszengős, kevésbé turistacsapda. Lazább, fiatalos hangulat vár a Bálna teraszának és az EscoBar egységeiben, és ez a Corvinus Egyetem és a füves, parkos, kutyasétáltatós Nehru part közelségének is köszönhető. Sőt az Esetleg Bisztrónál esténként DJ is szokott zenélni.

8/11

Tompa utca

A IX. kerületről tíz éve nehezen képzeltük volna el, hogy bekerül egy ilyen válogatásba, de szerencsére a város több, korábban elhanyagolt pontját is rehabilitálták az utóbbi években. Ezek egyike a Mester utca vagy a Tompa utca, amelyek árnyas fái alatt annak ellenére kitűnő sétálni vagy ücsörögni, hogy engedélyezett az (egyirányú) autóközlekedés. Bárok, éttermek, kávézók váltogatják egymást, itt található a Mezcal Mexikói Étterem, ezt követi lefelé, a Ferenc tér felé többek között a Mákos Panka mind barátságos terasszal. Gasztronómiai szempontból kiemelkedő Paletta és a Fill the Winebox. A padokon előszeretettel pihennek a helyiek, a Ferenc téren még rekortán futópályát is találni, a fűbe is le lehet heveredni, és nyaranta nem ritkák a szabadtéri koncertek és rendezvények. 

9/11

Hajós utca

A város egyik legelegánsabb környéke az Operaházé, a mellette induló Hajós utca pedig az elmúlt években a pezsgő nyáresték állandó otthonává avanzsált, ahol a szecessziós házak között zavartalanul sétálhatunk, vagy üldögélhetünk a Crosteria1923, a Kata Restaurant, a Sophie vagy az Imázs teraszán, de érdemes benézni az Ó utcai MOST Kortárs Bisztró udvarába is. 

10/11

Liszt Ferenc tér

Egykor a város legfelkapottabb köztere volt, mára viszont jócskán vesztett jó híréből a Liszt Ferenc tér. Pedig a közepén hatalmas fák burjánzanak, és itt van a Zeneakadémia csodaszép, eklektikus-szecessziós épülete is, tehát hangulatában még mindig a legszebb köztereink közé tartozik. A vendéglátóhelyeket a magyarok leginkább elkerülik (kivéve a Menza éttermet), így ha csak átsietünk a teraszok között, ne csodálkozzunk, ha angolul szólít meg minket a bejáratnál álló becsalogató lány. 

Címkék