Ha már a nyaralás előtt is szeretnénk magunkat egy kicsit más vidéken érezni, autentikus ízeket kóstolni, különleges hangulatban tölteni egy délutánt, akkor remek szórakozásban lehet részünk egy-egy különlegesebb étteremben. Az izgalmas alapanyagok és a nem mindennapi fogások segítségével könnyedén elfeledkezhetünk majd a dolgos hétköznapokról. Ehhez az élményhez ajánljuk tíz kedvenc éttermünket.

1/10

Pomo d'Oro

Az olasz: A Szabadság tér közelében található étterem megálmodója Gianni Annoni, akinek egy igazán autentikus hangulatú helyet köszönhetünk, fatüzelésű kemencében sült, vékony tésztás pizzával, csodás steakekkel, tartalmas rizottókkal. A finom ételekhez pedig természetesen hasonló minőségű olasz és magyar borok közül válogathatunk. A Pomo DOro Magyarországon elsőként kapta meg az Olasz Szakácsszövetség védnöki tábláját, ebből is úgy tűnik, hogy a mediterrán életérzéshez itt már csak a saját jókedvünket kell hozzátenni. 

2/10

fuji

A japán: Több mint harminc éve visznek autentikus japán konyhát a II. kerületben, a fogásokhoz pedig hagyományos recepteket, eredeti fűszereket és friss, magas minőségű alapanyagokat használnak. A hely tulajdonosa, Higasigucsi úr a hagyományos japán filozófia híve, így az étterem is a helyi gasztronómia elveit követi. A Fuji árai meglehetősen borsosak, de a különleges alapanyagok és a kompromisszummentes minőség miatt bizonyára így sem fogunk majd csalódni.

3/10

Esca

A skandináv: A néhány alkotóelemből álló, egyszerű, mégis nagyszerű fogások, a sötét tónusú, feszengésmentes, elegáns belső tér egyértelműen a skandináv éttermeket juttatja eszünkbe, még akkor is, ha a picike stúdióétteremben talán nem is szeretik magukat így kategorizálni, inkább progresszív gourmet-nak nevezik az általuk képviselt vonalat. Bárhogyan nevezzük is, az ESCA igazi különlegesség, ahol a betakarítástól a tányérig szenvedélyes szeretettel követik a kiváló minőségű, többnyire szezonális hozzávalók útját. Ha van bennünk némi kísérletezőkedv, lazaság, és szeretünk nagyon jókat enni, akkor remekül fogjuk érezni itt magunkat.

4/10

Arq

A spanyol: A padronosok új helye tavaly nyáron nyitotta meg kapuit a MÉSZ-székházban. A spanyol ízek és illatok pedig nem is lehetnének jobb helyen, mint a repkénnyel befuttatott belső udvaron, hiszen a hangulat tökéletes ahhoz, hogy Madridban vagy Barcelonában érezzük magunkat. Az ízek csak ráerősítenek erre, az ínycsiklandozó tapasok arra csábítanak, hogy osszuk meg őket, a finom húsokkal pedig szívesen koszoljuk össze a kezünket is evés közben. Mivel a tulajdonosok folyamatosan járnak Spanyolországba, ahol egyre újabb ízeket vadásznak le számunkra, a megszokott kedvencek mellett időről időre friss újdonságokat is találunk itt.

5/10

Maharaja


Az indiai:Jham család 29 éve vezeti vállalkozását, a Maharaját, amit jelenleg összesen három budapesti helyszínen találunk meg. Friss és autentikus, a családfő által válogatott hozzávalókból készít számunkra finomabbnál finomabb ételeket az Indiából származó személyzet. Színes, illatos, ízes fogásokkal várnak bennünket, amelyek közül kedvenceink a paneer tikka masala, amelynek lágy, fűszeres sajtdarabjai nemcsak ízükkel, de ragyogó vörös színükkel is elkápráztatnak, nagyon finom a fűszeres butter chicken és a dal makhani nevű lencseétel is. Budai éttermük indiai, pesti éttermük pedig inkább nepáli konyhát képvisel, és Szentendrén is megtaláljuk őket. 

6/10

Mozata

A libanoni: Öröm, hogy egyre több közel-keleti éttermet találunk Budapesten, hiszen a csodálatos színek, a fűszeres, de nem túlzó ízek és a kisebb adagokban érkező, egymással megosztandó fogások gasztronómiájához elég könnyű kapcsolódni. A Mozata szellős, modern tereibe elsőre nem is egy libanoni éttermet képzelünk el, ez illeszkedik is a sokarcú és változatos közönséghez is. Abban pedig, hogy mindenki jól is érezze magát, nagy segítségünkre lesznek a mennyei mezzék, savarmák, wrapek és grillhúsok. Az étlap összeállításában egyébként Joe Barza libanoni sztárséf a segítségük, ha úgy tetszik, a helyi Jamie Olivertől kapnak tanácsokat, a közös munka eredményét pedig mindannyiunknak érdemes kipróbálni. 

7/10

taiwan

A kínai: A Nagyvárad térnél, a 3-as metróval is jól megközelíthető helyen több mint harminc éve várja a Taiwan Étterem a kicsit ínyencebb kínai konyhára vágyókat. A legnagyobb hazai kínai étteremben érdemes kipróbálni a pekingi kacsát, a tengeri különlegességeket, de olyan, ismertebb fogásokat is megtalálunk, mint az édes-savanyú leves vagy a tavaszi tekercs. Nagyobb családi ebédekhez és különlegesebb alkalmakra is kiváló a helyszín, amelynek hangulata is olyan, mintha egy órára Kínába utaztunk volna. 

8/10

Simon's Burger

Az amerikai: Mintha Amerika egyik legkedveltebb burgerlánca, a Five Guys érkezett volna Magyarországra. Egyszerűség, gyorsaság, mindenféle extrától mentes burgerek, két kézzel fogható, finom buciba sorakoztatott zöldségek, hús és elégséges szósz. Ehhez pedig házi, rusztikus krumplit és (ha szeretnénk) finom shake-et kapunk. Sallangmentes, őszinte ízek, igazi Amerika a Z generáció egyik kedvenc éttermében. 

9/10

Pavillon de Paris

A francia: Egy cseppnyi Párizs Budapesten, a Francia Intézet tőszomszédságában. A Pavillon de Paris nemcsak hagyományos bisztrókonyhával hozza el nekünk a helyi, kifinomult ízeket, a kacsamájbrűléet, a homárlevest, a szarvasgombát és a lazackaviárt, hanem csodásan zöldellő kertjében egy kis nyugalom és franciás sikk is érkezik hozzánk. 

10/10

Bogazici

A török: Noha a legtöbben már eljutottunk odáig, hogy a török konyha jóval több, mint a „Hagyma, csípős mehet?” hajnali dönerezés, azért még mindig meg kell becsülni, ha valahol autentikus török ízeket kóstolhatunk Budapesten. A Váci Greens E épületének belső udvarán található Boğaziçi pedig ilyen hely. Bár a környezet visszafogott és letisztult, a hangulat nem, óriási mosollyal, szemünk láttára és egészen gyorsan készülnek a színes, ízes fogások, amiket érdemes nagyobb társasággal is kipróbálni, a fogásokat megosztva, rászánni az időt az étkezésre. A fantasztikus mezzék, a csodás és látványos grillhúsok mellett ízletes kebabot is kapunk, ha éppen időhiányban szenvedünk, az étkezés végére pedig a ropogós tésztás-sajtos künefét ajánljuk. 

Címkék