Félreértés ne essen, mi is hisszük, hogy karácsonykor jó a szeretteinkkel időt tölteni és közös erővel feltornászni a fára az angyalkás csúcsdíszt. De akadnak olyan helyzetek, amikor erre nincs lehetőség, vagy szimplán csak jólesik egy rövid időre kiszakadni a megszokottból. Ez a lista azoknak szól, akik egy kicsit maguk mögött hagynák az otthoni halászléfőzést, porszívózást vagy a magányos perceket, és pár órára vendégként élveznék az ünnepet. Gyűjtésünkben olyan budapesti helyeket mutatunk, amelyekbe karácsonykor is betérhetünk egy ráérős (pezsgős) brunchra vagy egy saját magunkat megajándékozó vacsorára.

December 24., szombat

1/6

Brunch

Ha valaki december 24-én már feldíszített fa, becsomagolt ajándékok mellett ébred, egy kitakarított lakásban, az igazán megérdemel egy reggeli kimenőt (és akkor is, ha a fentiekből semmi nem áll fenn). Jó hír, hogy a legtöbb pékség ezen a napon kora délutánig nyitva tart (és az előrendelt bejgliket is át lehet még venni), így nyugodtan célba vehetjük a Tradit (814 óráig), a nor/ma grandot (714 óráig), a VAJ-at (716 óráig) vagy a Panificio il Basilicót (911-ig) egy-egy gazdagon töltött péksütemény  flat white párosért.

Ha leülős, kiadós, tojásos, lazacos, esetleg pezsgős brunchra vágynánk, akkor a Babka Delire (914 óráig), a Babára (914 óráig), a Villa Bagatelle-re (812 óráig) és a Flava Kitchen&More-ra (10:3016 óráig) is számíthatunk.

2/6

Vacsora

Az InterContinental Budapestben gazdag, magyar és libanoni ételekből összeállított büfévacsorába kapcsolódhatunk be, amely mellé helyi borokat, söröket, üdítőt, kávét és teát kortyolhatunk. Az ÉS Bisztróban 4 fogásos (borsorral társítható) ünnepi menüt kínálnak, olyan fogásokkal, mint a libamájtorchon, a homárravioli vagy a szarvas sütőtökös kenyérgombóccal. A vegetáriánusokra is gondoltak, akik például céklacarpaccióval és vargányás, édesburgonyás, szarvasgombás árpagyöngyrizottóval ünnepelhetik a szentestét.

Többek között székely töltött káposztát is kóstolhatunk a december 24-én és a karácsony minden napján rendes nyitvatartással működő SZÉK Restaurant & Barban. A Fővám tér közelében lévő Why Not Budapestben pedig kifejezetten azzal a céllal hirdettek karácsonyi vacsorát, hogy senki se maradjon egyedül az ünnepen. Az alapgondolat is kedves, és pluszpont, hogy kutyával is érkezhetünk.

December 25., vasárnap

3/6

Brunch

A Duna-parti DNB karácsonyi bruncha szinte már nagymamaféle ünnepiebéd-számba megy, hiszen olyan fogások közül válogathatunk, mint a magyar halászlé, a töltött káposzta, a sült fogas, a lassan sült kacsacomb és a tradicionális bejgli (december 25-én és 26-án is). Az InterContinental Budapestben pedig 12:30-tól (a vacsorához hasonlóan) magyar és libanoni karácsonyi ételekből összeállított büféválasztékkal és élő zenével készülnek. Mindkét helyre érdemes előre foglalni.

4/6

Vacsora

Mazel Tovban egy különleges ünnepet, hanu|karácsonyt tartanak. Volt már vásár és koncert is a témában, mostanra pedig a séf dedikált ajánlata is felkerült a menüre. A budapesti zsidó negyed kultúrmulatójában olyan ünnepi fogásokat választhatunk, mint a narancsos csicsókaleves, a bárányhummusztál vagy a pisztáciás-fügés-kardamomos-mascarponés sült barack, 25-én vagy 26-án (és egyébként 24-én 1218 óráig) is.

budai Várban lévő Pest-Buda Bistróba is bejelentkezhetünk (a foglalás ajánlott is) egy ünnepi lakomára karácsony napján. Ha így teszünk, annyi biztos, hogy a halászlé, a túrós csusza és a töltött káposzta nem fog hiányozni az asztalról. 

December 26., hétfő

5/6

Brunch

A 135 éves Centrál Grand Café tavasszal megújult formában tért vissza a fővárosi kávéházszíntérbe. A beltér kapott egy párizsi sikket, pezsgőbárt és finoman visszaköszönő irodalmi utalásokat, az étlap pedig egy franciás csavart. Karácsony másnapjára mi egy klasszikus Eggs Benedictet vagy egy modern köntösben újraálmodott káposztás cvekedlit ajánlunk napindításhoz, egy pohár pezsgővel társítva.

Ha hasonlóan sikkes helyszínre vágyunk karácsony másnapján, a Gerbeaud Kávéházban, a Café Lisztben és a Párisi Udvar kávézó-bárjában, a Párisi Passage Café and Brasserie-jében is tudunk finom kávé, süti (a Brasserie esetében déltől ünnepi afternoon tea) és reggeli fogások mellett ünnepelni.

6/6

Vacsora

December 26-a estére már sok budapesti étterem visszatér a karácsonyi pihenőről. Ha baráti társasággal közös tunkolást szerveznénk, a Dobrumbára vagy a Kismezőre, ha vagány vacsoraélményt, a Bestiára voksolunk. Ha pedig koncertbe hajló összejövetelre vágyunk, a Jedermannban a helyünk.

Címkék