A Tradi pékségben Újlipótváros lakóinak szeme előtt igazi francia bagett, croissant és kiváló minőségű kovászos kenyerek sülnek. Vajíz, kenyérillat és egy dobosból lett pék, aki Párizsban és Új-Zélandon tanulta a kenyérkészítést. Szerintünk olyan hely nyílt a Pannónia utcában, ahol idővel már abból tudni fogják, hogy ki jön, ahogy a vevő az ajtót nyitja, ahogy kopog a cipője a bolt előtt.

A kiváló minőségű pékáru enélkül is eladná magát, de a pesti pletykákra fogékony lelkünk nem bírja megállni, hogy megosszuk, a Tradiban Maróti András, a Fish! korábbi dobosa gyúrja a kenyeret. De most ahelyett, hogy kimennénk a rétre, inkább nézzünk be a pékségbe, ahol fél 5-kor néha Faith No More-ra kezdik a munkát, hogy 7-kor remek kenyerekkel várhassák a vevőket. András amúgy magánéleti változások miatt került Új-Zélandra, ahol megszerette és megismerte a kenyérsütést, majd Párizsban élt, ahol egy pékségben kezdett dolgozni. Itt tanulta meg, hogy az élesztő a vajjal készülő péksütemények esetében nem ördögtől való, hazaérkezve pedig többek között a Pékműhelyben tanulta meg a kovászos kenyerek gyártását.

Ennek a tanulási folyamatnak az eredménye a néhány hete megnyitott Tradi, ahol a környékbeli lakók legnagyobb örömére a vevők ingyenes próbasütések után ismerhették meg a termékeket. A végére többen már azért kampányoltak, hogy végre fizethessenek, és tepertővel, saját zöldséggel kedveskedtek a péknek. Andrásnak amúgy az az elve, hogy: 

„Egy ideális világban egy kis közösségnek egy péksége van.”

„Egy ideális világban egy kis közösségnek egy péksége van.”

Nem is csoda, hogy már most sokan szeretik a kis üzletet, és sok a visszajáró vevő. Franciaországban egyébként nem is lehet pékségnek hívni azt az üzletet, ahol nem helyben készül a kenyér, így András célja semmiképp sem egy hatalmas franchise-lánc, elmondása szerint pék szeretne lenni, nem menedzser.

A hely neve amúgy a bagett egy típusára utal. Ha egy francia pékségbe megyünk, és kérünk egy tradit, már rakják is elénk a hosszúkás, kívül ropogós, belül puha és levegős kenyérfélét,

A hely neve amúgy a bagett egy típusára utal. Ha egy francia pékségbe megyünk, és kérünk egy tradit, már rakják is elénk a hosszúkás, kívül ropogós, belül puha és levegős kenyérfélét,

aminek elsősorban az a feladata, hogy remek krémek, sajtok és felvágottak kísérője, alapja legyen, emiatt is készül élesztővel, hiszen a kovász markánsabb íze elnyomhatná a feltétekét, ami nem lenne jó. András is ezt a nézőpontot követi remek bagettjei (490 Ft) sütése során.

A kenyerek viszont kovásszal készülnek, természetesen van teljes kiőrlésű (850 Ft) is, mi azonban a félbarnát (750 Ft) próbáltuk, ami állagra és ízre egyaránt kiváló, ráadásul nálunk egy különös és valószínűtlen véletlen folytán nem fogyott el azonnal, így biztosan állíthatjuk, 3-4 nap után is friss marad.

A péksütemények a Kukutyin Műhelyben őrölt magyar liszttel, de francia vajjal készülnek, minőségi okokból. Minden nagyon finom, különösen azok fogják szeretni ezeket a termékeket, akik nemcsak a töltelék, hanem a ropogós és vajas tészta ízét is éreznék evés közben. Sütemények tekintetében francia és magyar finomságokkal is találkozhatunk, a jókora, ízletes vajas croissant (490 Ft) és a csokis párna (510 Ft) mellett kakaós csigát (460 Ft) és túrós táskát (490 Ft) is ehetünk. Nekünk különösen ízlett a mandulakrémes párna (560 Ft), az édesség nem a marcipános jellegű, cukorszirupos változat, nagyon jól érezni benne a mandula ízét és illatát, nincsen túltöltve, nem tolakodóan édes reggeli íz. 

Finom a vaníliás-gyümölcsös kosár (560 Ft) is, a ropogós tészta, a pikáns gyümölcsök és a krém ízei szépen simultak egybe. A sós harapnivalók közül nagy kedvencünk volt a pult hátsó részén, szolidan elbújó camembert-es muffin (590 Ft), a roppanós tésztába töltött sajt és a quiche-ekhez is használt tejszínes alap extra krémességet biztosítottak. A juhtúrós szem (460 Ft) nagyon finom, a hosszan főzött szatmári szilvadzsemmel készülő szilvás szem (460 Ft) pedig talán a legcsinosabb az egész választékban.

András hangsúlyozza, hogy a Tradi nem specialty kávézó, hanem igazi pékség. Ennek ellenére igényes kávékat is ihatunk a Warda pörkölő jóvoltából (eszpresszó: 550 Ft, cappuccino: 690 Ft) és az eSzeS Família dzsúszai (250 ml 850 Ft) közül is válogathatunk. Ha erre járunk, feltétlenül ugorjunk be ebbe a jó kis pékségbe. Nem kételkedünk abban, hogy stabil közösség épül köré az itt lakókból.

Címkék

Elérhetőségek

Tradi pékség 1136 Budapest, Pannónia utca 13. Facebook-oldal