Ha belefáradtunk az ünnepi eszem-iszomba, és a sorozatok, valamint a karácsonyi filmek sem okoznak már akkora felüdülést, mint amennyire reméltük, akkor érdemes kilépni a lakásból és felfedezni a várost. Igen, tudjuk, hogy már ezerszer megírtuk, hova, merre sétálj, esetleg még külön tematikákra is fűzd fel, de tényleg annyi mindent tartogat Budapest, hogy a városi bóklászásoknak mindig lesz aktualitása. Összeállítottunk nektek egy élményekkel teli, 10+1 állomásból álló „kalandtúrát”, ha a megszokottól kicsit eltérően szeretnétek bejárni a várost, és mivel az egész fakultatív, lejárhatjátok egyben, de szemezgethettek is magatoknak egy-egy célpont közül. Ami biztos, hogy lesz itt királynői teázás, városligeti és Gellért-hegyi séta, antikváriumok, Normafa meg két szuper kiállítás is.

1/11

Indítsd a napot az Aranypintyben!

Oké, tudjuk, hogy a téli mínuszok nem feltétlenül hozzák meg a kedvet a városi mászkálásokhoz, de ha kimerészkedünk a meleg szobából és útra kelünk, akkor kis túránk első pontja az Aranypinty legyen! A Palotanegyed az a városrész, ahol bármikor érdemes hosszasan sétálgatni, mert olyan épületeket rejt, mint az Olasz Kultúrintézet vagy a napórás ház, meg olyan reggeliző helyeket, ahol csilingelő ólomkristályok és porcelánok, mini párduc nippek és antik bútorok között ehetjük a bundás kenyeret. A Puskin utcai Aranypinty pont ilyen. Miután bereggelizünk a Herendi és Zsolnay porcelánok meg egy Marshall hangszóró között, francia sanzonokat hallgatva, el is indulhatunk következő célunkhoz.

2/11

Sétálj a Városligetben!

Finom reggeli után biztosan jól esik a séta, és miért ne tehetnénk mindezt Budapest, sőt, a világ legelső nyilvános parkjában?! A Városliget nemcsak a tavaszi napsugarak és árnyékot adó lombos fák idején jó választás, de a téli napokon is, ha kicsit kilépnénk a város forgatagából, ráadásul különféle útvonalakon bóklászhatunk, miközben megnézzük a Vajdahunyad várát, a rózsakertet, a játszótereket, a dombokat, ahová az árvíz elől menekültek a pestiek vagy a legújabb építményeket.

3/11

Mártózz meg a Széchenyi medencéiben!

Valószínű egy cseppet elfáradtunk a nagy sétafikálásban, főleg, ha a Puskintól gyalogoltunk egészen a Ligetig, de ha már itt vagyunk akkor töltsünk el pár órát a Széchenyi Fürdőben. Európa legnagyobb fürdőkomplexumának tervein 20 évig dolgozott Czigler Győző, és ez a klasszicista és neoreneszánsz stílusjegyeket ötvöző épület máig a legszebb fürdőink egyike. Biztosak vagyunk benne, hogy jól fog esni a hidegtől elgémberedett végtagjainknak egy kis ejtőzés akár a benti – itt 11 gyógymedence van –, akár a kinti gőzölgő medencékben, de gőzkabinok, szaunák, merülőmedencék és pihenőrészlegek is várnak ránk.

4/11

Nézd meg a Szépművészeti Múzeum kiállításait!

Tökéletesen megértjük azt is, ha valaki a termálfürdő helyett inkább a múzeumok világát fedezné fel, mert bármennyire kikapcsol és feltölt a wellness, mindig jól esik magunkba szívni a kultúrát. És ha már ezen az extra városi sétán eljutottunk a Városligetig, és még csak nem is hétfő van, akkor sétáljunk fel a Szépművészeti Múzeum lépcsőin, lépjünk át a hatalmas ajtaján és merüljünk el a festmények erdejében. Idén télen pedig olyan mázlink van, hogy két szuper kiállítás is vár a a múzeum tereiben. Festményrajongóknak a Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztakcióig című kiállítást érdemes megnézni, de aki mindig is régész és Egyiptom felfedezője szeretett volna lenni, az ki ne hagyja a A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora tárlatot (főleg, mert ez január 9-én bezár)!

5/11

Kutakodj az antikváriumokban!

Rengeteg kincset – valójában könyvet, de az meg egyenlő a kinccsel – lehet találni az antikváriumokban, úgyhogy hideg téli sétálásokon különösen jól esik, ha belépünk valamelyik Múzeum körúti boltba és elmerülünk az egymás hegyén-hátán, tornyokban álló könyvekben. Ráadásul sose tudhatjuk, mit találunk, talán egy Hédinek dedikált Móricz regényt az 1930-as évekből? Netalán egy nehezen beszerezhető kiadást Rilke verses kötetéből? Esetleg színes rajzokkal illusztrált Andersen mesekönyvet, ami a gyerekkorunkat idézi? E-könyv olvasók ide vagy oda, az „igazi” könyvek még mindig értékkel bírnak, akinek pedig semmi kedve a netes antikváriumok listáit bújni és csak úgy kedvtelésből böngészgetne, az térjen be valamelyik kis kuckóba.

6/11

Olvass a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár palotatermében!

Téli kalandozásunk ezen a ponton a könyvrajongóknak szól, és ha még nem vesztünk bele az antikváriumok könyvrengetegébe, akkor majd a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermeiben fogunk egyik ámulatból esni a másikba. A könyvtár az 1880-as évek végén épült neobarokk Wenckheim-palotában működik, vizsgaidőszakban még a csillárokról is egyetemisták lógnak, úgyhogy olyankor bizony meg kell küzdeni a legszebb termek legjobb helyeiért. A különböző stílusú olvasótermek között van olyan, amelyik a Griffendél klubszobáját idézi, de van egy arany díszekkel, tükrökkel és csillárokkal teli olvasó is, ami egykor bálteremként funkcionált. Ha nincs olvasójegyünk, akkor se essünk kétségbe, mert látogatói jeggyel is megnézhetjük a termeket, de ha már ott vagyunk, szerintünk érdemes beiratkozni a könyvtárba, mert több százezer kötethez lesz hozzáférésünk.

7/11

Teázz úgy, mint az angol királynő!

Ha egy hétvégi nap vetjük bele magunkat a téli Budapestbe, akkor érdemes foglalni magunknak egy teadélutánt a Múzsa szecessziós koktélbárjában. Itt egy délutánra úgy érezhetjük magunkat, mintha az angol királyi családnál lennénk vendégségben, és épp Erzsébet királynővel vagy Katalin hercegnével teázgatnánk, csak a palota éppenséggel nem a Buckingham, hanem a Gresham. Ez persze senki kedvét ne szegje, mert Budapest egyik legszebb szecessziós épületében lehetünk, ahol a türkizkék mozaikok, a színes üvegablakok és az 1900-as évek eleganciáját idéző hangulat biztosan kárpótol mindenért.

8/11

Fedezd fel a Gellért-hegy szépséges villáit!

Ha kibóklásztuk magunkat a pesti oldalon, akkor itt az idő átmenni Budára! A város kihagyhatatlan látványossága a Gellért-hegy, télen talán nem ütközünk itt annyi turistába, mint nyári napokon, meg persze nem is a Citadella lesz a túránk célpontja, hanem azok a gyönyörű villák, amik egész évben a dús lombok mögött rejtőznek, kiéve télvíz idején. Ilyenkor láthatóvá válnak a nagypolgári neobarokk épületek, a vörös téglás erődítmények és a szecessziós csodák is. A Gellért-hegyi vízeséstől indulva, felkapaszkodva az Orom utcához, megláthatjuk az egyik genovai palota pontos mását, míg a Bérc utcában felfedezhetjük azt a villát, ahol a németek bevonulása idején egykor a budapesti Waffen-SS főparancskona lakott.

9/11

Üldögélj Szinyei Merse Pál festményei előtt a Magyar Nemzeti Galériában!

Ha már úgyis a budai oldal rejtelmeiben dúskálunk, és túlvagyunk egy hegy „megmászásán”, akkor folytassuk a kalandot a Várnegyedben, egészen pontosan a Magyar Nemzeti Galériában! Tudjuk, hogy már belevettünk az élménytúrába két szuper kiállítást, de tegye fel a kezét, aki képes ellenállni a Szinyei Merse Pál életművét bemutató tárlatnak. Aki megpróbálna ellenállni, tegyen le erről a tervéről, mert ezt a kiállítást szerintünk mindenkinek látnia kell, mert sokkal több van itt a már jól ismert Léghajónál és Lila ruhás nőnél, ráadásul még a festő magyar és nemzetközi kortársaitól is láthatunk egy-egy festményt, amik egészen különös összhangban vannak egymással. 

10/11

Pihend ki a nap fáradalmait a Normafa Síházban!

Téli kóborlásunk hol máshol érhetne véget, mint az alpesi hütte hangulatát idéző Normafa Síházban, ahol forró italokkal a kezünkben melengethetjük a lelkünket. Bármennyire imádjuk a folyton nyüzsgő várost, az erdei séta, a magaslati levegő és a csend mindig nyugalommal tölt el minket, éppen ezért is szuper hely Budapest, mert a természetért sem kell sokat utaznunk. A Normafa persze a puha hótakaróban mutatja meg igazi báját, úgyhogy reméljük, az idei télen is ropog majd talpunk alatt a hó, miközben hóembert építünk, szánkózunk vagy a leggömbölyűbb hógolyót gyúrjuk. Két szánkózás között kuckózzunk be egy baráti forralt borozós beszélgetésre a Síházba, társasozzunk vagy találjuk meg kedvenc téli olvasmányunk a közösségi könyvespolcon.
(x)

11/11

... vagy a város titkos koktélbárjában, a The Duchessben

Tudjuk, hogy a rooftop bárok és a koktélozás műfaja inkább nyári mulatság, de télen sokkal varázslatosabb látványban lehet részünk, ahogy elénk tárul a fényekben fürdő város. A Matild-palota tetején rejtőzködő koktélbár télen is finom falatokkal és csodálatos koktélokkal várja az érdeklődőket, az épületbe lépve csak a kulcsos logót kell követnünk, hogy megtaláljuk a The Duchesshez vezető utat. Biztosak vagyunk benne, hogy a városi kalandozásunk közepette jólesik majd belefeledkezni a 360 fokos panorámába, az ünnepi koktélok különleges ízvilágába és átadni magunkat a fenséges pihenésnek.
(x)

Címkék