Beléptünk egy új hónapba, és most már tényleg annyira ősz van, hogy a benti programokon van a hangsúly. Nem fogtok unatkozni ezen a hétvégén sem, ha csekkoljátok az ajánlónkat, mert bőven van miből választani, hogy tartalmasan töltsétek el a szabadidőtöket! Október 3. és 6. között lesz például MOME Fashion Show, Дeva-koncert, Gyárfesztivál az Óbudai Harisnyagyárban, de filmnapok, görög brunch és más izgalmas gasztro- és kulturális történések is várhatók.

Október 3., csütörtök

MOME Fashion Show 2024

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) BA és MA divat- és textiltervező hallgatóinak munkáiból nagyszabású divatbemutatót és kiállítást szervez október 3-án.

A rendhagyó, a régióban is kiemelkedő divatesemény a MOME Divat- és Textiltervezés MA szakvezetője, a KELE Clothing és a BOO Studio társalapítója, Kele Ildikó és Balázs Viola textiltervező, oktató, a VYF kendőmárka társalapítója vezetésével valósul meg. A show különleges válogatást mutat be az elmúlt év diplomamunkáiból a MOME Campuson, ami erre a napra igazi kifutóvá válik.

További infók

Yard. Art & Design Vásár

A Yard. Art & Design egy újonnan induló dizájnvásár és kulturális programsorozat Budapest szívében, a Gozsdu-udvar nyüzsgő árkádjai alatt. A következő vásáron, október 3-án, hazai tervezők, keramikusok, grafikusok és pályakezdő művészek munkái közül válogathatunk. A kezdeményezés célja, hogy a tömegtermelésen alapuló fogyasztói kultúrával szemben népszerűsítse a kis szériás hazai tervezői termékeket, és olyan különleges tárgyakkal térjünk haza, amelyek hosszú ideig elkísérhetnek minket a mindennapok során.

További infók

Decolonize Your Mind Society-koncert

A Decolonize Your Mind Society október 3-án a Turbina nagytermében ad koncertet. A zenekar 2020-as, A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism című első nagylemezével nagy figyelmet és elismerést vívott ki nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is: a lemezt a neves brit The Wire magazin egész oldalas kritikában méltatta, míg itthon több, a zenei szcénát meghatározó médium is a 2020-as év legjobb magyar lemezei közé választotta. A zenekar az Európán kívüli kultúrák zenéiből, alternatív hangolásokból, az amerikai minimalizmusból, valamint pszichedelikus és rituális zenei hatásokból merít, ezzel létrehozva teljesen egyedi produkcióját.

További infók

Október 4., péntek

Friss Kakas Animációs Filmnapok 2024

A Friss Kakas Animációs Filmnapok ismét izgalmas programmal várják a filmrajongókat október 4-én és 5-én a Toldi moziban. A rendezvényen a legújabb MOME-s diplomafilmek mellett nemzetközi fesztiválokon is bemutatott alkotásokat, valamint friss és klasszikus magyar animációs munkákat is láthatunk. A szervezők különleges válogatása révén bepillantást nyerhetünk a hazai és a nemzetközi animációs világ legújabb trendjeibe és irányzataiba. A vetítések mellett szakmai beszélgetések és workshopok is helyet kapnak a programban, ahol az animáció jövőjéről, karrierlehetőségekről, valamint a filmkészítés folyamatairól is szó esik. A filmnapok egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a vetítések után személyesen találkozzunk az alkotókkal, és bepillantást nyerjünk munkájuk hátterébe.

További infók

Дeva – Nyárzáró koncert

Дeva különleges zenéjét atmoszferikus, lágy hangok, pulzáló basszusok, valamint a magyar népdalok misztikus világából merített többszólamú mantrák jellemzik. Számos kislemezt követően 2022-ben jelent meg debütáló albuma, a Csillag, amellyel egy időben elnyerte a neves Music Moves Europe Díjat, valamint a Petőfi Rádió legjobb női előadói díját is. Ezúttal a Várkert Bazárban ad nyárzáró koncertet, október 4-én.

További infók

Október 5., szombat

Kacsakő – Óriás Nyárbúcsúztató Máglya

A szentendrei Kacsakő Bisztró idén is megrendezi hagyománnyá vált eseményét, az Óriás Nyárbúcsúztató Tüzet, hogy végső búcsút intsünk az idei nyárnak. Október 5-én különösen érdekes lesz a program, mivel a tüzet dobbal és más hangszerekkel fogják kísérni, hogy még varázslatosabb legyen az élmény.

Délután 3 órától kezdődik a közös tűzrakás, de aki nem szeretne részt venni a máglya építésében, annak sem kell aggódnia, egy finom ital társaságában csendes szemlélőként is csatlakozhat az eseményhez. A máglyagyújtás alkonyatkor lesz, de előtte papírra felírt kívánságainkat is bedobhatjuk – ki tudja, hátha valóra válnak!

További infók

Budafoki Pincejárat

Október 5-én a Budafoki Pincejárat újra várja az ínycsiklandó ízek és pezsgők szerelmeseit. Az idei szüret befejeztével felejthetetlen borkalandban lehet része annak, aki ellátogat Budapest Bornegyedébe, ahol számos neves pezsgőkészítő cég és borászat található. A pincékben, ahol a hagyomány és a jelen találkozik, megkóstolhatjuk az idei újborokat, vagy választhatunk a már korábban megkedvelt italok közül.

Az impozáns pincék nemcsak ízletes borokkal és pezsgőkkel csábítanak, hanem gazdag programkínálattal is: koncertek, kiállítások és helytörténeti séták várnak minket. A Városház térről ingyenes, 6-8 személyes transzferbuszok közlekednek a különleges helyszínek között, hogy még kényelmesebbé tegyék az utazást. (x)

További infók

Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál október első két hétvégéjén várja a kamaszokat és a gyerekeket izgalmas filmes programokkal: közel száz rövidfilm és animáció, premier előtti díjnyertes mozifilmek, élő koncertek, interaktív filmes workshopok, valamint sztárvendégek teszik emlékezetessé a két hétvégét. A szervezők célja, hogy tartalmas és inspiráló élményeket kínáljanak a fiatal generációknak, miközben lehetőséget adnak a kreatív alkotásra és a világ különböző részeiről érkező, fiataloknak szóló filmek megismerésére, amelyek nagy részét csak a Cinemirán láthatják.

A Cinemira Youth október 5-én és 6-án vár minket színes programokkal a Corvin Moziban, a Cinemira Kidst pedig egy héttel később, október 12-én és 13-án a margitszigeti Kristály Színtéren rendezik.

További infók

Budai Utcazene Fesztivál

Szombaton és vasárnap a legtehetségesebb utcazenészek mérhetik össze tudásukat a Fény utcai piacon, ahol megrendezik az első Budai Utcazene Fesztivált. Igazi buli várható ezen a hétvégén a piacon: street food kitelepülők gondoskodnak a változatos étel- és italkínálatról, vasárnap pedig a Makers' Market utolsó szabadtéri vására is csatlakozik a fesztiválhoz, így a jó zene mellett hazai dizájnerek termékei közül is válogathatunk.

További infók

Görög brunch

A Dobrumba két reggelre elhozza nekünk a napfényes Görögország ízeit. Október 5-én és 6-án kényelmes, lassú napindításra várnak minket mediterrán reggelivariációkkal az étterem hangulatos, közösségi nappalijában. A rendhagyó étlapon olyan tradicionális ételek kaptak helyet, mint a bouyiourdi, egy sült paprikás-paradicsomos feta vagy a görögök kedvenc spenótos pitéje, a spanakopita. Az édesszájúak pedig baklavát is rendelhetnek.

További infók

Semmi komoly: Mozart X Jazz – a Tálas Áron Trióval

A Danubia Zenekar Semmi komoly című koncertsorozata 2024 őszén és 2025 tavaszán tér vissza a BMC-be és a MOMkultba. A zenekar arra invitálja nézőit, hogy „játsszanak velük”, és a koncertek után – egy pohár pezsgővel a kezükben – vegyenek részt táncházban, élvezzék a jam sessiont, vagy énekeljenek együtt az előadókkal.

Október 6-án a BMC-ben, a sorozat első eseményén Mozart és a jazz találkozik. Jacques Loussier francia zeneszerző révén sokan már megtapasztalhatták, milyen izgalmas a klasszikus zene és a jazz kreatív összefonódása. Ezúttal Mozart utolsó zongoraversenye kerül a középpontba, két különböző nézőpontból megközelítve, és a koncertet egy jazzes jam session zárja.

A koncertet két időpontban hallgathatjuk meg: délután 3-kor kezdődik az első koncert, amire jegyeket ezen a linken keresztül vásárolhatunk. Ezt követi a ráadás este fél 8-tól, a jegyvásárlás pedig itt elérhető.

További infók

Verknipt Hungary

A holland Verknipt rendezvénysorozat nagyszabású technóbulijai már bejárták a világot, és a nyári szezon után, október 5-én visszatérnek Budapestre a Hungexpóra. A technórajongók ismét felejthetetlen élményre számíthatnak; nem lesz érdemes csukott szemmel lépegetni, ugyanis a szettet kísérő fény- és lézershow legalább annyira izgalmas, mint a zene, amelyet a bulisorozat saját DJ-i biztosítanak.

További infók

Gyárfesztivál – Óbudai Harisnyagyár

Idén ünnepli 100. évfordulóját az Óbudai Harisnyagyár, ennek alkalmából október 5-én egész estés programmal és bulival várnak minket. Itt indult el az ETEM rendezvénysorozat is, amelynek első születésnapját szintén ezen az estén ünneplik. A programok már délután elkezdődnek: a teraszon zenei matiné, grillezés és sörbemutató lesz a Maister Brewery közreműködésével. Eközben lent a pincében fotókiállítást, előadásokat és bemutatókat láthatunk, illetve a Játszóterem csapata egy „analóg kütyüsimogató workshopot” is szervez. Este 10 órától kezdődik a Fabrikában az ETEM születésnapi buli, ahol a gyárhoz méltóan minőségi technózenék és kiváló előadók biztosítják a hangulatot.

További infók

Október 6., vasárnap

Omara Portuondo (CUB) – koncert

Omara Portuondo, a kubai és a latin zene ikonja október 6-án búcsúturnéjával érkezik Budapestre, hogy egész életművén átívelő előadással köszönjön el a magyar közönségtől a Papp László Budapest Sportarénában. A 93 évesen még mindig aktív énekesnő 67 éves korában vált ismertté a világ számára, a Buena Vista Social Club egyetlen női tagjaként, azóta pedig szólókarrierjével is a világzene legnagyobbjai között tartják számon.

További infók

Brunch és gardróbvásár

Kisebb kihagyás után, október 6-án visszatér a Greenhabit gardróbvására. Ismét mimosával a kezünkben pásztázhatjuk a vállfákat – Czene Kitti, Molnár-Szilágyi Szilvi, Nagy Niki, Kármán Odett, Nagy Vivien és Gresa Szonja csodás ruhákkal készülnek az eseményre.

További infók

Hangzó Helikon Fesztivál

A Hangzó Helikon alkotói húsz éve tűzték ki célul az énekelt versek hagyományának megőrzését és terjesztését. A korábbi nagy sikereket követően 2024-re négyalkalmas fesztiválsorozattá nőtte ki magát a kezdeményezés. Nádszeg, Bicske és Tusványos után az év utolsó, negyedik állomásán október 5-én és 6-án a Vajdahunyad várában egy ingyenes rendezvényen találkozhatnak kicsik és nagyok az énekelt versek legkiválóbb előadóival: színpadra lép többek között a Kaláka, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Misztrál, a Musica Historica, Sebestyén Márta, Lackfi János, Szarka Gyula és zenekara, a Villő együttes, Vedres Csaba, valamint Korpás Évi.

További infók

100. Food Truck Show

A Food Truck Show 100. eseményének alkalmából október 5-én és 6-án a Vámház körúton ünnepelnek az ország mozgóéttermei. Az elmúlt 10 év közönségkedvencei, a szakmai elismerések tulajdonosai és valamennyi díjazott food truck régi és új ízeivel települ ki. A kétnapos fesztiválon workshopok keretében azt is megtudhatjuk, hogyan alakult át az utcakaja az elmúlt 10 év alatt: hogyan lett a hamburgerből smashed burger, hogyan váltak magyar kedvenccé az ázsiai ízek, mekkorát robbant a BBQ, és miképp tudott a churros a legnagyobb sláger maradni egy évtizeden keresztül.

További infók

Bem Mozi: Kék Pelikan

A Kék Pelikan az első olyan egész estés animációs film, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg fanyar humorral és dokumentarista eszközökkel. A rajzanimációs film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készült. A késő 80-as, kora 90-es évek szabadságmámora, a rendszerváltozás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg Csáki László fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációjában. A rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás.

Október 6-án ismét nagyvásznon nézhetjük meg a filmet, a Bem Moziban este 6-tól vetítik.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék