Ha valamikor, akkor a mostani hétvégén, szeptember 19. és 22. között legalább egyszer biztosan rátok jön a FOMO-érzés! Filmfesztiválok, jóga, jazz, utcabál, többféle kiállítás, na meg pizza minden mennyiségben – már ezek a kulcsszavak is éreztetik, hogy érdemes előre tervezni, ha nem akartok semmi jóról lemaradni!

Szeptember 19., csütörtök

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2024

A Budapesti Klasszikus Filmmaratont, a restaurált klasszikusok nemzetközi filmfesztiválját szeptember 17. és 22. között immár hetedik alkalommal rendezik meg. Idén is lélegzetelállító filmes kalandra számíthatunk, amely elrepít minket a 110 éves magyar animáció és a sci-fi világába. Történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élő zenés filmkoncertekkel, izgalmas vetítésekkel és konferenciával készülnek a szervezők.

A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet, az Art+ Cinema és a BMC adnak otthont, de lesznek nagyszabású, ingyenes szabadtéri vetítések is Budapest egyik legszebb pontján, a Bazilika előtti Szent István téren.

Az idei programban ismét számos restaurációs premier és filmtörténeti ritkaság várható – vendégekkel, alkotókkal, közönségtalálkozókkal. A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a világ kortárs filmművészetének meghatározó alakja lesz. Nagy sikerű életművének 12 alkotását nézhetjük meg nagyvásznon, felújítva, köztük a Párizs, Texas és a Berlin felett az ég című filmekkel.

További infók

Printa archív – kiállítás

A Printa 15 éves évfordulóján egy pop-up kiállítás formájában szerigráfiagyűjteményére helyezi a hangsúlyt. Az elmúlt másfél évtized archív szitanyomataiból készült szubjektív és intuitív válogatás nemcsak a Printa történetéről mesél, de a grafikai trendek egyfajta lenyomata is. A Printa archív az ISBN+ projekttermének első pop-up kiállítása, ami szeptember 17. és 24. között tekinthető meg.

A pop-up kiállításon bemutatott alkotások a tipográfiai munkáktól a figuratív illusztrációkig széles skálán mozognak. A fő témák között Budapest mint inspirációs forrás, a street art és a mentálhigiéné is terítékre kerülnek.

További infók

Jóga a felhők felett

Szeptember 19-én este 8 órakor a MOL SkyDeck tetején egy különleges eseményen vehetünk részt: a lenyugvó nap fényei és a város éjszakai kivilágítása adnak lenyűgöző hátteret a Jordán Adél által vezetett, emlékezetesnek ígérkező jógaórának. A város legmagasabb pontjáról szívhatjuk magunkba az esti panorámát és a felhők energiáit, hogy aztán a ZAZIE Bistróban egy rendhagyó vacsorán kóstolhassuk meg Bíró Dani séf különleges fogásait.

További infók

Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2024

A tavalyi volt az első év, amikor Nápoly védőszentje, San Gennaro (Szent Januáriusz) ünnepén megmozdultak az ország pizzarajongói, és késő estébe nyúlóan fiesztáztak. A klassz kezdeményezés, a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2024-ben is folytatódik, ezúttal még több pizzériával és étteremmel, idén is országos lefedettséggel, Budapest belső kerületeitől egészen Herendig.

Szeptember 19-én a részt vevő pizzériák 50%-os kedvezménnyel készítenek három pizzát az étlapról. Egységesen 18:00-kor kezdődik az ünnep, és 23:00-ig (vagy a készlet erejéig, ha előbb elfogyna a tészta) tart a sütés az éttermekben.

További infók

Kerti fröccs: André Kertész és a Duna – beszélgetés

A Magyar Nemzeti Múzeum Kerti fröccs című beszélgetéssorozatában egy ajándék fröccs mellett hallgathatunk meg szakértőket érdekes témákról: szeptember 19-én André Kertész magyar származású fotóművész munkásságát járjuk körül a Múzeumkertben. Fisli Éva, a Kertész / Kópiák aktuális tárlat kurátora arról beszélget Balogh Katával, a Valyo Egyesület kulturális projektmenedzserével, hogy mitől élő egy nagyvárosi rakpart, és mit is láthatunk ma Kertész híres Duna-fényképein.

További infók

Szeptember 20., péntek

Corvin moziéjszaka 2024

Számos különleges vetítés és kísérőprogram, premier előtti vetítések és a legnagyobb közönségkedvencek: szeptember 20-án ismét teremből terembe vándorolhatunk a Corvin moziban, kora estétől másnap reggelig, egyetlen karszalaggal.

A Corvin moziéjszakán az országos bemutató előtt, Kovács Gellért Filmszerész „kihelyezett” filmklubjában lehet megnézni Demi Moore szenzációját, A szert, de műsoron lesz az új Monte Cristo grófja-adaptáció, a Lepattanó című gombfocis vígjáték és Hajdu Szabolcs drámatrilógiájának utolsó darabja, az Egy százalék indián is. A kultfilmek szekcióját erősíti a legjobb Star Wars-filmként emlegetett A Birodalom visszavág (Kovács Gellért bevezetőjével), hosszú idő után ismét vásznon látható A John Malkovich-menet, Gotham városát megmenti A sötét lovag, de érkezik egy újítás is: a Harry Potter-filmek közül online közönségszavazással mi dönthetjük el, hogy melyik részt vetítsék a moziéjszakán.

A szervezők készülnek még a büfében megvásárolható különleges moziéjszaka-menüvel, mozitörténeti sétával és mozitechnikai bemutatóval, továbbá a közelmúlt olyan közönségkedvenc címeivel, mint az Alien: Romulus, a Longlegs vagy a Deadpool & Rozsomák.

További infók

World Press Photo 2024 – Biodóm

Szeptember 20. és október 27. között rendezik meg a 2024-es World Press Photo tárlatot, ahol az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit láthatjuk. A győztes fotókat nemzetközi, független zsűri választotta ki, akik 130 ország 3581 fotósának több mint 61 062 fotóját nézték meg a döntéshez.

A fotók nem egyszerűen csak számot adnak a meghatározó globális eseményekről, hanem az általuk kiváltott élethelyzeteket és emberi történeteket helyezik a középpontba. Jellegéből adódóan a kiállítás rengeteg különböző témát érint, a környezetvédelemtől kezdve a kiélezett politikai ellentétekig.

További infók

Nyitott Piacok Napja a Fény utcai piacon 2024

Idén is megrendezik a Nyitott Piacok Napját, amelyhez minden évben számos piac csatlakozik szerte az országban. A fővárosban (a budai oldalon) a Fény utcai piac őstermelői fantasztikus szőlőkínálattal készülnek az alkalomra, egész nap lehetőségünk lesz megkóstolni a legfrissebb, legédesebb szőlőket. Emellett a piac árusai különleges kóstolókkal várnak minket saját standjuknál.

További infók

S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás 2024

A magazinokban látható lenyűgöző otthonok mesés világa három napra ismét kézzelfogható közelségbe kerül – a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 20–22. között a legfrissebb enteriőrtrendeket és -termékeket hozza el a Budapest Arénába, ahol teljesen berendezett szobákkal, hazánkban eddig még nem látott dizájnújdonságokkal és nemzetközi tervezőkkel is találkozhatunk. A kiállítás az inspiráción túl konkrét ötletekkel, megoldásokkal és a legújabb termékekkel segíti az építkezés és felújítás előtt állókat, valamint a dizájn- és lakberendezési tárgyak szerelmeseit.

Kiállítók, belsőépítészek, lakberendezők és stylistok hónapokig dolgoznak azon, hogy 7000 négyzetméteren gondosan válogatott bútorokkal, burkolatokkal, világítástechnikai eszközökkel, dekorációkkal és műalkotásokkal rendezzenek be különböző helyiségeket: nappali, konyha, fürdő- és hálószoba, gardrób, terasz, sőt dizájngarázs és home office is felépül a helyszínen, lefedve ezzel az otthon minden szegletét. Minden standon partnertáblákat találunk QR-kódokkal, így bármely termék nyerné el tetszésünket, azonnal be tudjuk azonosítani a gyártóját és a forgalmazóját.

A kiállításon élő DJ-szett, kávézó és egy elegáns pezsgőbár is vár minket, emellett pedig térillatosítással is hozzájárulnak a belső terek egyedi hangulatához. (x)

További infók

IV. Józsefvárosi Jazzfesztivál

Szeptember 20. és 22. között mindennap kiváló hazai és nemzetközi jazz-zenészek izgalmas formációkban lépnek fel a Rákóczi téren és a Rákóczi téri Vásárcsarnokban. A három nap alatt közel húsz koncert változatos műsort kínál a zenekedvelőknek: roma és magyar népzenei elemek, amerikai és magyar könnyűzenei, popos hangulat, latin jazz és afroritmusok váltják egymást két színpadon.

A fesztiválon ismert és feltörekvő zenészek is fellépnek, akikre a tehetséggel párosuló zenei szabadság jellemző, ezáltal pedig garantált lesz az intenzív zenei élmény.

További infók

Szeptember 21., szombat

Belvárosi Gardróbvásár

Indul az ősz, ezzel együtt pedig sokunk ruhatárára ráférhet egy kis frissítés. Szeptember 21-én lesz lehetőségünk új kincsek után kutatni, ezen a szombaton kedves árusok foglalják el az Erzsébet teret abban a reményben, hogy kihasználatlan ruháiknak új gazdát találjanak. A gardróbvásár nemcsak hogy szuper közösségi program, de a bolti árak töredékéért szerezhetünk be menő cuccokat, mindeközben pedig a környezetünket sem terheljük.

További infók

Harmadik Országos Pizza Bété Tali

Közeleg az év legjobban megkelt eseménye, a Harmadik Országos Pizza Bété Találkozó. Szombaton a Turbinában egy igazi tészta-paradicsom-sajt triatlont rendez a Pizza Bété, főszerepben pedig természetesen a nápolyi pizza lesz. A túlzott szénhidrátbeviteltől sem kell tartanunk, az esemény DJ-i gondoskodnak róla, hogy „letáncoljuk” az összes pizzakalóriát a tali végére.

További infók

Ménesi Kulturális Utcabál

Budapesten van néhány út és utca, amely önmagában képes lenne történeteivel akár egy – vagy több – könyvet is megtölteni, ezek közé tartozik a Ménesi út is – a Ménesi Kulturális Utcabál a helyszínhez kötődő gazdag építészeti és kulturális örökséget ünnepli szeptember 21-én, nyitott kertkapukkal, koncertekkel, helytörténeti sétával, gyerekprogramokkal és garázsvásárral.

További infók

Independent Label Fair Budapest 2024

A már nyolcadik éve futó Independent Label Fair (ILF) célja, hogy több tucat zenei stílust lefedve mutasson körképet a hazai független lemezkiadásról. A zenei körökben nagy népszerűségnek örvendő esemény Magyarország első kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, CD, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vására.

Szeptember 21-én ismét ellátogathatunk a Magyar Zene Házába, hogy a kiadványokat első kézből, közvetlenül az adott kiadót támogatva tudjuk beszerezni. A vásáron nem utolsósorban egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is találkozhatunk.

További infók

Kulturális Örökség Napjai 2024

Az idei Kulturális Örökség Napjain ismét különleges programokra számíthatunk szerte az országban szeptember 21-én és 22-én.

A rendezvény célja, hogy bemutassa Magyarország épített és szellemi örökségét. Ebben a két napban olyan különleges épületek nyitják meg kapuikat, amik máskor nem látogathatók, így bepillantást nyerhetünk történelmi emlékhelyekbe, kastélyokba, templomokba, múzeumokba és számos egyéb izgalmas helyszínre. Lesznek vezetett séták, tematikus túrák, kiállítások, családi és gyerekprogramok is.

További infók

Szeptember 22., vasárnap

CSALÁD? – 24. ARC közérzeti kiállítás

A 24. ARC kiállítás egy bárki számára nyitott pályázat eredménye – a pályaművek ezúttal a „CSALÁD?” jeligére készültek, és a kiállított alkotásokat szakmai zsűri választotta ki. A tárlatot egy hónapon keresztül, szeptember 13. és október 13. között nézhetjük meg az újbudai Bikás parkban. A kiállítás különlegessége, hogy mivel közterületen rendezik, éjjel-nappal (bármikor) körbejárható.

További infók

Critical Mass 2024

A Magyar Kerékpárosklub már két évtizede dolgozik azon, hogy bringázhatóbb és jobb hely legyen Budapest és az egész ország.

Immár 20 éve, hogy 2004. szeptember 22-én, a nemzetközi Autómentes Napon megszervezték az első Critical Masst az akkori bringás futárok és civilek. Nem felejtettük el az 1990-es és a 2000-es évek pionírjait, de a 2004-es felvonulás akkorát robbant, hogy Budapest ma is zajló átalakulását eredményezte.

A megmozdulás 20. születésnapjának alkalmából a múltat megidéző klasszikus városi bringázást szerveznek szeptember 22-én – a gyülekező 15:30-tól a Feneketlen-tónál, a Budai Parkszínpad előtti téren lesz, innen pedig egészen a Hősök teréig tekerhetünk el együtt, ahol természetesen a közös bringaemelés sem maradhat el.

További infók

Újpesti Borvíkend 2024

Idén ismét finom borokat kóstolhatunk az újpesti Szent István téren, érkezik az Újpesti Borvíkend! A háromnapos esemény programjai között mindig más kerül a középpontba: a pénteki és a szombati nap a zenéről és a buliról szól, a vasárnap pedig most is a családokról és a gyerekekről. Már hagyománynak mondható, hogy az esték értékes tombolasorsolással zárulnak, vasárnap pedig az is kiderül, hogy melyik tétel lesz a következő évi Újpest Város Bora.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék