A Magyar Zene Háza egyszerre koncerthelyszín, múzeum és oktatóközpont, de az otthonául szolgáló épület már magában is különleges. A japán Sou Fujimoto ugyanis olyan látványt álmodott meg, amely harmonikusan belesimul a városligeti természetbe, és közben a hanghullámok formáit is megidézi. Ezt a játékos, könnyed hatást a koncertteremben is érezhetjük, amely hatalmas üvegfalakat kapott, hogy a zseniális akusztikához Vajdahunyad vára biztosítsa a hátteret. Az épület másik emlékezetes pontja a hangdóm, ahol babzsákokon pihenhetünk, miközben a körülöttünk lévő, kupola alakú vetítővászon és több mint 30 hangszóró segítségével egy másik univerzumba repülünk.

A modern technika kreatív alkalmazását az állandó kiállításon is megtapasztalhatjuk, mely a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet kapta, és végigvezeti a látogatókat a mágikus hiedelemvilágtól a középkori katedrálisok monumentális hangzásán és a népzenén át egészen a mai könnyűzenei stílusokig. A téralapú fejhallgatóknak köszönhetően mi magunk is a kiállítás aktív részeseivé válunk, hiszen ahogy beállunk egy-egy kép elé vagy rálépünk egy pontra, úgy változik a fülünkben szóló dallam. Kipróbálhatjuk a törzsi dobolást és egy vonósnégyes tagjává is válhatunk, a Kreatív Hangtérben pedig úgy kísérletezhetünk a hangokkal, mintha csak egy laboratóriumban lennénk.

A Magyar Zene Házát tehát az teszi igazán izgalmassá, hogy bemutatja, milyen sokrétű kapcsolatban áll az ember a zenével. Vágyhatunk intenzív koncertélményre, közelíthetünk hozzá történelmi szempontból, de nézhetünk rá tanulásként, játékként vagy épp kísérletezésként is  itt minden rétegét megtaláljuk.

Programok itt

Kultúra

Dívák & Ikonok

2024. május 18., szombat - 2024. szeptember 15., vasárnap

Popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Háza új kiállításában.

Címkék