A külvárosi jó éttermeknek járó dupla örömmel találtunk rá Újpesten a panelházak között megbújó pizzázóra, ahol a canotto jellegű pizzák mellett hibátlan tésztákat is találtunk.

Az Újpesti lakótelep a maga 17 ezer lakásával sűrű rengeteg annak, aki nem ismeri, de érdemes felfedezni. Egyrészt mert a negyven évvel ezelőtt épített lakások körül már komoly méretű fák nőttek, így kellemes, árnyas parkok kötik össze a házak közötti tereket, másrészt mert olyan, nem várt meglepetésekre bukkanhatunk, mint a Rózsa utcai La Piccola Napoli. 

A pici étterem belesimul a környezetbe. Látszik, hogy a házakkal egy időben készült épületet közértnek vagy szolgáltatóüzletnek szánták, mielőtt vendéglátóhely lett belőle. Egyébként az is volt, a tulajdonosok huszonéven keresztül szépségszalont üzemeltettek a fákkal körülvett, árnyékos, kifejezetten hangulatos helyiségben, mielőtt éttermet csináltak belőle. 

Tímár Károly tulajdonos nem új a vendéglátásban, korábban a Római-parton üzemeltett társtulajdonosként egy pizzériát, de 3 éve úgy döntött, hogy a családi tulajdonban lévő, kissé megkopott szépségszalont átalakítja, és nápolyi pizzát hoz a házak tövébe. Az épület, de főleg a konyha méreteinél fogva ez elsőre elégnek is tűnt, és 2021 végén mgenyitott a La Piccola Napoli. Károlynak fontos volt, hogy autentikus legyen az étterem – a konyhán most is van két szakács, akik Bariból érkeztek –, ugyanakkor azt is szem előtt tartja, hogy a környéken kevés a hasonló színvonalú hely, így próbálnak több igénynek is megfelelni. A pizzéria hamar népszerű lett a környéken, de a tulajdonos szerette volna, ha a fejlődés nem áll meg. 

Ennek érdekében egyrészt – amennyire lehetett – kibővítette a konyhát, hogy a pizzán kívül más is legyen az állandó étlapon, másrészt 2023-ban indultak a pármai pizza-világbajnokságon is. A versenyre egyébként főleg tanulni és inspirálódni mentek egy signature-, füstölt kacsamelles-vargányás pizzával, de a magyarok között így is jó eredményt értek el. 

A kibővített konyha pedig tulajdonképpen arra volt elég, hogy az étlapra kerüljön néhány előétel, egy leves, három húsos és három tésztaétel – ezek meg is maradtak az olasz vonalon –, illetve legyen egy 1-2 hetente változó, szezonális és aktuális táblás ajánlat 3-5 tétellel, ahol nem az olasz hagyományokhoz, hanem az étterem színvonalához ragaszkodnak. 

Az állandó ételek közül a paradicsomlevest és a szezonálisra fazonírozott csilis-garnélás tagliatellét kóstoltuk. A paradicsomleves az Amerikából indult, de olaszossá avanzsált hagyományokat követi, sűrű, forró, pikánsan savanykás, bazsalikomos fogás, jó darab mozzarellával. Kellemes, komplex, laktató fogás, különösen így nyáron. A másik leves a tábláról – a magyar konyhából érkezett barackkrémleves vaníliafagyival – érezhetően egyfajta jutalomjáték a konyhának. Na meg a tulajdonosnak, aki főzni szeret, és markáns véleménye van arról, hogy milyen minőség kerülhet ki a konyháról. 

A szintén állandó ételként szereplő tészta hibátlan volt: tökéletesre főtt tagliatelle krémes, nem tolakodó, emulziós szósszal, jó adag garnélával és sült koktélparadicsom-darabokkal. Ha mindenhol ilyen tésztát lehetne kapni, talán sosem panaszkodnánk.

pizzába szintén nem lehet belekötni – a minimum 48 órán át kelesztett, bigával indított tészta a nápolyi családon belül inkább a canotto ághoz tartozik, vastag, könnyű, szellős széllel és papírvékony középső résszel. Az étlapon 17-féle pizza van, választék tehát bőven akad, viszont nem estek bele abba a hibába, hogy a nagyobb választék vagy a szélesebb vásárlóréteg kedvéért magyarosítsák a feltéteket. A kötelező alappizzákon kívül természetesen vannak fantáziadarabok, de a feltétválasztás abszolút megfelel a hagyományoknak, ráadásul a minőségük is hibátlan. Az általunk kóstolt pikáns, ′ndujás feltét mellett a főszerepet játszó burrata krémessége és tejszínessége például semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy nem diszkontmárkákat, hanem minőséget használnak a konyhán. 

A klasszikus olasz desszertek mellett a táblás kínálat tartogat friss ötleteket is, az itt található ricottás barackhab pedig újfent bebizonyította, hogy nem csak az olasz vonalat viszik profin a konyhán. 

ELÉRHETŐSÉGEK

La Piccola Napoli Pizzeria

Címkék