A húsvéti hétvége négy olyan napot jelent, amikor azt csinálunk, amit csak akarunk. Persze vannak, akik az ünnepek bűvöletében töltik el a tavaszi hosszú hétvégét, mások pedig elutaznak ilyenkor valahová, de nem mindenki tesz így. Vannak, akik a 4 napot arra használják ki, hogy programozzanak – csak talán még nincsenek ötleteik. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a cikkel. Ajánlunk pár programot, amelyekkel jól ellehetünk a húsvéti hosszú hétvégén.

Mielőtt belevágnánk a programok ajánlásába, a figyelmetekbe ajánljuk a március 15-e kapcsán született cikkünket. Bár az az ünnep már elmúlt, de az akkor javasolt programokat most is elő lehet venni azok mellett, amik ebben a cikkben szerepelnek. És akkor most jöhetnek a friss programötletek!

Kirándulj Csepelen!

Csepel kissé mostohán kezelt kerülete Budapestnek, sokan elintézik egy kézlegyintéssel, hogy egy csúnyácska ipari rész lakótelepekkel. Csak hát ez nem igaz, annak ellenére, hogy van ipari rész meg lakótelep is Csepelen. De nem csak az! A XXI. kerületbe érkezhetünk kerékpárral is, remek út vezet a belvárosból Csepelre, ami ráadásul az egész kerületet behálózza. Na de mit nézhetünk meg itt? Ott van mindjárt a helyenként egészen vadregényes Duna-parton bő 5 kilométeren át vezető Kolonics György sétány, ami ráadásul még a Kis-Duna-öböl tanösvénnyel is érintkezik. Vagy ott van a kerület közepén, a lakótelep és a kertváros között fekvő természetvédelmi terület, a gyönyörű Tamariska-domb. És ha már a szépségekről beszélünk, a Csepel mellett található, lenyűgöző Kavicsos-tavat se felejtsük el. Na és enni is jókat lehet a XXI. kerületben: a klasszikus konyhát kedvelőknek ott a Nádfedeles Csárda, a nápolyi pizza rajongóinak a Periferico, az édesszájúaknak pedig a Meringa Cukrászdát ajánljuk. 

Járd végig a Budapest FotóFesztivál kiállításait!

Épp most zajlik az első ízben 2017-ben megrendezett Budapest FotóFesztivál idei programja, ami március 31-én kezdődött, és egészen május 14-ig tart. Jobbnál jobb kiállítások láthatók ez idő alatt, amiket a hosszú hétvégén végig is lehet járni. A Műcsarnokban látható a cseh fotográfia provokatőr mestere, Jan Saudek életmű-kiállítása. A K6 Galériában a magyar fotóművészet fiatal alkotóinak csoportos kiállítása látható, Fresh Meat címmel. A Városháza téren 5 neves hazai művész közös és ingyen nézhető, szabadtéri kiállítása, a Budapest arcai várja az érdeklődőket. A Random Galériában a Petőfi 200 emlékévhez köthető, Petőfi 200 című kiállítás tekinthető meg, itt szintén több fotós munkája van kiállítva. És ez persze még nem minden, a részletes programot itt lehet átböngészni. 

Látogass csodaszép magánkerteket!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás, és ezt most egészítsük ki a többi növénnyel is, meg úgy általában a kerttel. Viszonylag kevesen tudják, hogy a jól ismert botanikus kerteken túl vannak magánszemélyek által gondozott, látogatható magánkertek is, melyekben nemcsak gyönyörűek, de komoly fajtagyűjteményekkel, növényritkaságokkal, angolpázsitokat megszégyenítő gyepszőnyegekkel és olykor még az adott kertnél is öregebb faóriásokkal találkozhatunk. Akiket érdekelnek az ilyen kertkülönlegességek, azok megnézhetik a korábban már összegyűjtött kedvenceinket. Ha ennyi nem lenne elég, akkor íme egy másik gyűjtésünk is, amiben már rózsa-, japán- és botanikus kertek is szerepelnek. 

Nézz magyar filmeket!

Szokatlan együttállás, de most tavasszal több új magyar film is a mozikba került, és a hosszú hétvégét szánhatjuk arra, hogy megnézzük őket, legalábbis egy-kettőt. Egy cikkben összegyűjtöttük már ezeket, de a két egész estés animációs filmet, a Nyóckerrel híressé vált Gauder Áron indiános filmjét, a Kojot négy lelkét meg a Műanyag égbolt című sci-fit azért kiemelnénk, mert mindkettő ritka madár a magyar mozikban. Gyorsan tegyük még hozzá, hogy a tavalyi év toronymagasan legjobb magyar filmje, a Larry pedig felkerült a FILMIO-ra, úgyhogy már az is nézhető. 

Kalandozz a Gellérthegyen!

Az egy dolog, hogy a Gellért-hegyről olyan panoráma nyílik a Dunára és a pesti oldalra, ami páratlanul gyönyörű, még úgy is, hogy erős a verseny, merthogy Budapest (és környéke) szinte hemzseg a panorámáktól. Aztán ott van még a Filozófusok Kertje, a Citadella meg a Szabadság-szobor, de ha ez nem lenne elég, vagy ha már láttuk eleget, akkor a céltalan bóklászást ajánljuk. A Gellérthegy ugyanis tele van szebbnél szebb villákkal, köztük pár szecessziós csodával is. Adunk is pár tippet (itt és itt), de bőven akad még felfedezni való

Fedezd fel Budafokot!

Budafok is egy olyan része a városnak, ahova viszonylag ritkán mozdul ki az ember, esetleg akkor, ha ott lakik valahol a környéken. Csak hát Krúdy Gyula és Bródy Sándor, a két nőfaló és dorbézolásra mindig kapható jó barát nemegyszer megfordult a környéken, mi pedig ezen a hosszú hétvégén a nyomdokaikba léphetünk. Na persze csak kulturáltan. Budafokon található a Memento Park, a Törley Pezsgőmanufaktúra, és a Városháza szecessziós épülete is megér egy megnézést. Sétálni Budafokon is hangulatos tevékenység, érdemes a Savoyai Jenő téren szétnézni, majd a Kálváriahegy utcán leereszkedni, de szigorúan csak a Promontor étteremig, ahol finom sváb ízeket kóstolhatunk. Promontor egyébként Budafok régi neve. 

Darálj sorozatokat!

Sorozatokat nézni jó, már csak azért is, mert már vannak jó sorozatok is, ráadásul rengeteg, sőt egyre több. A hosszú hétvége pedig alkalmas arra, hogy ledaráljunk egy-két szériát és/vagy évadot. Pláne ha, mondjuk, az időjárás nem járul hozzá ahhoz, hogy kimozduljunk a szabadba. Időről időre szoktunk az olvasóknak ajánlani néznivalót mi is, most csak ismételjük magunkat: nézzetek sorozatokat! Például vicceseket, körömlerágósan izgalmasakat vagy bármilyet, ami belefér. 

Törj a csúcsra!

A kirándulás is lehet egy opció, a természetben lenni pedig igazi nagy feltöltődés. Mi itt, a szerkesztőségben különösen vonzódunk a sziklás terepért, de most nem azokat ajánljuk, hanem a másik szenvedélyünket, a kilátókat, amikből van pár Budapesten és környékén. Amelyiket még nem ismerjük, érdemes a hosszú hétvégén meglátogatni. Ott van a Bölcső-hegyi kilátó, az Árpád-kilátó, az Erzsébet-kilátó, a Julianus-kilátó, a Rákosszentmihályi kilátó meg a Naplás-tavi, aztán van még a Kaán Károly-kilátó, és van kilátó a Csóványoson, a Prédikálószéken meg a Nagy-Kopaszon a Csergezán Pálról elnevezett kilátó, a Hármashatár-hegyen pedig a Guckler-kilátó. És ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még a Dobogó-kő, illetve extrém megoldásként a Városligetben a Ballon-kilátó

Címkék