szabadidő

szerkesztés

Ünnepélyes szabadnap – Ezekkel a programokkal töltsük el március 15-ét

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 03. 13. 14:58

Március 15. idén szerdára esik, így a héten kapunk egy plusz szabadnapot. Mit kezdjünk az így kapott szabadidővel, hova menjünk, mit csináljunk, hogy programozzunk? Ehhez adunk pár tippet.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Irány a Kiscelli Múzeum!

1/8

Nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyenesen látogathatók a múzeumok állandó kiállításai, mi pedig biztatjuk is olvasóinkat, hogy használják ki az alkalmat. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az időszaki kiállítások is tartogatnak izgalmakat. A Kiscelli Múzeum nagy kedvencünk, és most két nagyon remek tárlat is vár bennünket az állandók mellett, ráadásul az egyik nemsokára véget ér. A március 26-án záró VAU! a fővárosi kutyatartás történetét járja körbe rendkívül szórakoztatóan az ókortól napjainkig. Az április 2-ig nyitva tartó Elmozdul a fal! című kiállítás pedig arra ad jó okot, hogy felfedezzük magunknak Mácsai Pál színész-rendező édesapját, a száz éve született festőművészt, Mácsai Istvánt

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kirándulj a városban!

2/8

Nemrég összegyűjtöttünk pár célpontot, ha az ember kirándulni indulna, de szívesen maradna a városhatáron belül. Március 15. pedig pont az a nap, amikor egy ilyen kirándulást megejthetünk. Ebéd után pár óra kimozdulás nem árt, gyorsan odaérünk bárhova, és haza is érünk még sötétedés előtt, hogy időben ágyban legyünk a másnapi munka/iskola előtt. Tökéletes célpont lehet például a Látó-hegyen található, 1929-ben székely stílusban épült Árpád-kilátó, ahova egy könnyű túrával, erdei környezetben juthatunk el, és ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. És ha még van kedvünk meg időnk, a környéken található pár további célpont is, az Oroszlán-sziklától az Apáthy-szikláig

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Sétálj!

3/8

Szeretjük a városi sétákat. Sétálni több szempontból is jó: jót tesz a testünknek, felfedezhetjük a város általunk kevésbé ismert részeit, és közben még az ismereteinket is bővíthetjük. Ha már kardió, akkor ott van a Hármashatár-hegy szív- és érrendszeri betegek számára kialakított tanösvénye, ami természetesen szép panorámát is kínál az egészségmegőrzés mellé. De ha az ember nem vágyik a természetbe, akkor is sétálhat egy jót. Például ha még nem tette meg, akkor most felfedezheti végre a Városligetet és annak rengeteg újdonságát (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Millennium Háza), megnézheti a botanikus kertet, léghajóra szállhat, és megpihenhet a mellette lévő helyen. De ha mindez nem lenne elég, a környékbeli villákban is gyönyörködhet.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Nézegess Bauhaus házakat vagy szépséges villákat!

4/8

Ha már a Városliget környéki villák szóba kerültek, akkor ne menjünk el azon lehetőség mellett sem, hogy Budapest tele van szép házakkal, amiket egy sétára felfűzve meg is nézhetünk. A XII. kerületi Napraforgó utca például egy legenda a szépház-fanatikusok körében, köszönhetően az ott felépített Bauhaus házaknak. Ugyanilyen vonzó lehet, meg nagyobb terület is, a Kis-Svábhegy, ahol pedig szecessziós villákban gyönyörködhetünk. De hogy ne csak Budáról ajánljunk remek célpontot, hanem Pestről is, az egykori, századfordulós nyaralótelepre, Mátyásföldre is felhívjuk a figyelmet, ami szintén hemzseg a szebbnél szebb villáktól. Stílus tekintetében elég eklektikus itt a kép, még akkor is, ha erre a környékre is túlnyomórészt a  szecesszió jellemző. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kalandozz a Dunakanyarban!

5/8

A Dunakanyar hálás környék, mert gyönyörű és jobbnál jobb települések sorakoznak a Duna mentén. Akár kerékpárral is eltekerhetünk, mondjuk, Váctól Szobig és vissza, de ha ehhez még hidegnek találjuk az időt, akkor felfedezhetjük valamelyik települést a környéken: Zebegényt, Kismarost vagy Nagymarost, esetleg Verőcét. Mindegyik kisváros festői, bőven akad ott látnivaló, remek helyek vannak, a környékük pedig kis kirándulásért kiált. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Indítsd el a bringaszezont!

6/8

Ha télen nem is bringázik az ember, tavasszal viszont már érdemes elővenni a kerékpárt. Március 15. tökéletes nap lehet arra, hogy felpattanjunk a bicajra és berozsdásodott tagjainkat kicsit megtornáztassuk, és visszatérjünk a bicikliutakra. A legalapabb túra, ha kitekerünk a Római-parton keresztül Szentendrére, de akár tovább is gurulhatunk. Vagy megtehetjük azt is, hogy kipróbáljuk az e-bringás erdei bicajozást a Pilisi Parkerdőben, ahol már erre is van lehetőségünk. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Barátkozz állatokkal és növényekkel!

7/8

Tavasszal ébred a természet, ez pedig jó okot biztosít nekünk arra, hogy olyan helyre látogassunk el, ami bővelkedik állatokban és növényekben. Az alapeset természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol megismerkedhetünk a nemrég született kisállatokkal meg a friss jövevényekkel. Ha autentikusabb környezetben figyelnénk állatokat, akkor a Budakeszi Vadaspark felé kell venni az irányt. Növényes helyek közül a zuglói Japánkert rejt páratlan csodákat, de mehetünk messzebb is, Vácrátótig, ahol pedig az ország egyik legszebb arborétuma várja, hogy megcsodáljuk. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Szállj vonatra!

8/8

Végül, de nem utolsósorban pedig ott a Magyar Vasúttörténeti Park, ami március 15-én kezdi az idényt, aznap nyit újra (délelőtt 10 órakor). Sok és sokféle vonat látható itt a magyar vasúttörténet különböző korszakaiból, jó párra fel is lehet szállni. Az pedig igazi bónusz, hogy egykori országvezetők, Horthy Miklós, Rákosi Mátyás és Kádár János vonatai is megszemlélhetők. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode