Programajánlókkal ráfordulunk a márciusról áprilisra, de nem csak a bolondok napján lesznek kiemelkedő események. Az elkövetkezendő egy hétben lesz egész disznó barbecue-zás, termelői piacok, visszatér az Édesem és a Vegan Garden, és még mindig csak a felsorolás elején tartunk. Találkozzunk mindenhol!

Csütörtök

Tizennyolc évvel az első szólóalbuma (Bandi a hegyről) után, idén januárban jelentkezett a másodikkal Lovasi András. A minimalista hangszerelésű, személyes dalok pedig most élőben is felcsendülnek; a különböző hangszereket az énekes-dalszerzőn kívül régi barátai és egy-két meglepetésvendég szólaltatja majd meg. Az értelemszerű repertoáron kívül pedig lesznek majd személyesebb hangvételű Kispál és a Borz, valamint Kiscsillag dalok, illetve egy-két feldolgozás is.

Az esti állatkerti sétán a csoportok vezetői megmutatják például az állatorvosi rendelőt vagy a takarmánykonyhát, a gondozók egészen közelről megismertetik az érdeklődőket a legkülönlegesebb állatokkal, sőt, még az akváriumlátogatók számára láthatatlan részét is be lehet barangolni.
A Winelovers csapatánál már hagyomány, hogy minden egyes kóstolón kikérik a látogatók véleményét a kedvenc tételeikről, amit nem csupán szimpla visszajelzésként kezelnek, hanem március 28-án egy egyedi kóstolót is szerveznek, ahol meg- vagy újrakóstolhatod az eddigi közönségkedvenc borokat.

A VeddEgyütt szervezésében termelői zöldség-, gyümölcs- és füstöltáruvásárt tartanak a Kisdiófa Közösségi Kertben. A vásárban nagy mennyiségben vásárolhatunk baromfi- és sertéskészítményeket, de gyümölcs- és zöldséglevek, valamint lekvár, burgonya, paprika és más zöldségek is elérhetők lesznek.
Vadonatúj, Délkelet-Törökországból származó receptekkel és fűszerekkel megpakolt bőrönddel érkezik a Borganika Studióba Tóth Ágnes, a Nar Gourmet blog szerzője. Az este során egy hétfogásos vacsorán keresztül meséli majd el frissen szerzett élményeit. Kóstolható lesz többek közt düğünçorbası (marhaalaplével készült joghurtleves csicseriborsóval és rizzsel), ayvalı aşı (birsalmával, marhahússal készült ragu gránátalma balzsamecettel és paprikapasztával) és incir ve kayısı tatlısı (szirupban főtt szárított füge és sárgabarack dióval, török tejszínnel) is. Mindezekhez pedig a hazai kisüzemi sörökkel párosítják majd.
A Titkos Társulat legsikeresebb előadása. Az elmúlt évek alatt számtalanszor ment a Trafó mellett egy kocsma koncertterében, azonkívül megjárt több hazai és külföldi fesztivált, játszották Párizsban, és nemrég Berlinbenis. A Trafó melletti kocsmát átalakították, ezért a Pitbull csapatának költöznie kellett. A Jurányi Házban nem csak új helyen, de új lendülettel, új színekkel gazdagodva kel új életre a darab.


A különleges irodalmi happening idén március 28-án hozza közelebb a kortárs világirodalmat a budapesti közönséghez. Az Irodalom Éjszakáján a Radnóti Színház színművészei izgalmas, esetenként a közönség számára egyébként nem látogatható helyszínen olvasnak fel részleteket huszonkét ország huszonhárom kortárs szerzőjének regényeiből.

A free/punk jazzt játszó együttes zenéjében olyanok hatása áll össze egy konvenciókat hírből sem ismerő, gerincvelőből előrobbanó energiájú, folyamatosan új utakat kereső eleggyé, mint John Zorn, a Secret Chiefs 3 vagy Aphex Twin. Jó ideje nem adtak már koncertet, szóval nem érdemes lemaradni a mostani "visszatérésükről".

Péntek


Frissítsd fel otthonod új szobanövényekkel március végén az Urban Jungle Budapest első pop up szobanövény vásárán. A helyszínen a szervezők segítenek, hogy a számodra a legmegfelelőbb növényeket választhasd ki és vihesd haza. Dönts tudatosan és legyen neked is saját városi dzsungeled! Ezen a napon ráadásul bemutatják és remélhetőleg be is vezetik a Prosecco Péntek fogalmát, amikor náluk már délután kettőtől csilingelnek majd a poharak és a Villa Sandi legkiválóbb proseccóit töltögetik, míg rátok nem sötétedik és azon túl.

A Piano Day 2015 óta minden év március 29-én a zongorát hivatott ünnepelni – azért ekkor, mert ez az év 88. napja, és ennyi billentyűje van a klasszikus hangszernek. Ezen a napon az egész világon a zongora áll reflektorfényben, s a magyarországi események a Müpa szinte minden terét betöltik majd. A délutáni ingyenes, de regisztrációhoz kötött programok keretében lesznek majd hangszerbemutatók, valamint modern klasszikus koncertek a ház különböző tereiben. Este pedig vaghy és az iamyank Live Ensemble vezeti be a Magyarországon először fellépő, ukrán Lubomyr Melnyk műsorát. Melnyk a posztminimalizmus legendás alakja, a continuous music, azaz a folyamatos zene atyja. A lélegzetelállító tempóban játszó Melnyket sokan „a zongora prófétájának” tartják, ritka élő fellépéseinek egyike garantáltan a Piano Day 2019 és az év fénypontja lesz.
A RePityke műhely tavaszi workshopján saját gymbaget készíthetsz a zero waste jegyében, azaz használt ruhák anyagait felhasználva dolgozhatsz. Természetesen minden segítséget biztosítanak a szervezők, és megtanítják a varrógép használatát, illetve a szabás-varrás alapjait is.

A MONYO Brewing Co. tavaly október óta jelentkezik kísérleti, kicsit hungarikum-jellegű sör-bor crossoverekkel. Mára már ott tart a történet, hogy már öt ilyen különleges tétel is a palackba került. A MyWine üzemeltetői kóstolták már külön-külön őket – és saját bevallásuk szerint mindegyiket nagyon bírják -, de így egymás mellett kóstolva sokkal jobban átjön az egész történet, az evolúció. Így azt gondolták, hogy egy laza péntek este mind megmutatják neked, all together. Ráadásul ezt a laza estét a főzde sörfőzőmestere, Németh Anti vezeti, így garantált, hogy minden titokra fény derül. Arról már nem is beszélve, hogy a sorozat ötödik darabja a MONYO X Bodrog Borműhely | Tokaji Furmint - Belgian Strong ale-e ez alkalommal debütál a nagyközönség előtt!

A Quimby idén egy izgalmas koncepcióval jelentkezik: a Family Tugedör a zenekar és a tagok Quimby melletti projektjeinek egyfajta mini showcade-fesztiválja. A kétórás koncerten ugyanis nemcsak a színpad változik majd folyamatosan, de a fellépők névsora is – a Quimby mellett fellép A Kutya Vacsorája, az Aranyakkord, a Marlboro Man, a SZILÁRD és a Kárpáti Dódi Priváti Projekt is, a zenészek beugranak egymás zenekarába és egy zenei folyamként mutatják be milyen sokszínű is ez a Quimby körüli család.

A kortárs tánc területén jól ismert csapat a levegő meghódítására vállalkozva a gravitáció erőinek legyőzését virtuóz magasságokban keresi, miközben meglehetősen szokatlan módon, hatalmas gólyalábakon néptáncol, mindezt pedig életörömmel teli élőzenére teszi. Az alkotók-előadók humorral ábrázolják a sajátosan magyar élethelyzeteket és az emberi kapcsolatokban rejlő feszültségeket. 
Igazi kelet-európai virtus magyar lelkületből: fellengzős érzelmek, hősködő ritmus, bánatos kesergés, dicső cirkusz, és mindez virtuóz táncokkal.


Az amszterdami éjszakai élet egyik sarokköve, a Red Light Radio, valamint a De School egyik rezidense, akiért egyaránt kapkod a Dekmantel és a Boiler Room végre Magyarországon! A DJ-producer szettjeiben EBM-ből, indusztriálból, hömpölygő technóból, a wave-zenék miriádjából építkezik, amit hol poliritmikus tánczenékkel, hol pedig szintipoppal ötvöz. Ugyanakkor morózus hangzását, valamint komoly szettjeit mindig letörölhetetlen, tejfelesszájú mosollyal kíséri.
Fennálásának 20. évét különleges partikkal ünnepli a Bladerunnaz, ennek részeként pedig az aktuális Therapy Sessions is a speciális szettekről szól majd. Panacea például utoljára játszik majd drum 'n' basst, Audio pedig egy klasszikusokban bővelkedő szelekcióval készül. Rajtuk kívül pörget majd még Donny és Counterstrike is; a mészárszék tehát garantált.

Szombat

Március 30-án már második születésnapját ünnepli a Czakó Piacz, ezért a hagyományos piac mellett workshopokkal, zenével és kerti főzéssel is készülnek! A piacon kapható alapanyagokból készít majd finomságokat Pohner Ádám, aki idén a Bocuse d’Oron képviselte Magyarországot, de lesz teakóstoló, táskakészítő workshop, valamint tombola is.
Tolsztoj klasszikusa, az Anna Karenina sokrétegű történet kortalan, napjainkban is ismerős és aktuális problémáira koncentrál. A párkapcsolatok nehézségeiről, szépségeiről, a születésről és az elmúlásról szól. A középpontban azonban mindvégig egy érett nő, Anna Karenina tragédiája áll. A Trojka Színházi Társulás előadásában életre keltett nagyregény két szereplőjével, Gryllus Dorkával és Eke Angélával egy család és egy végzetes szerelem mindenségéről Ott Anna beszélget.
Hosszú kihagyás után ismét kinyit egy szombat erejéig az Édesem, a Kis Rókus utcában. A cukrászda idén már négy éves, ez alkalomból március 30-án újra megtöltik a süteményes vitrint és pultot tortákkal, pitékkel, péksüteményekkel és kekszekkel.


A SUP Budapest csapata minden eddiginél korábban szervezi meg első tavaszi SUP-túráját, melynek célpontja a Lupa-sziget lesz. A túra időtartama nagyjából másfél-két óra, ez idő alatt a csapat megkerüli a szigetet, majd a Római-partra tér vissza.
Frank Carter vitán felül a brit punkszíntér egyik legfontosabb alakja, aki mindigis a színpadon élt igazán. Erről korábbi zenekara, a Gallowselsöprően intenzív hazai koncertjein már az itthoni rajongótábora is megbizonyosodhatott. Csakhogy az énekes-dalszerző-frontember a csúcsok csúcsán kilépett, és új együttest alapított, amiben már sokkal nagyobb szerep jutott az alternatív rockos/szigetországi gitárzenés hatásoknak is. A Frank Carter & The Rattlesnakes azóta is megbízhatóan szállítja a tombolható/táncolható slágereket, amik viszont élőben ütnek igazán.

A Trafó Electrify-sorozatának keretében debütál itthon a kurrens brit zenei színtér egyik legizgalmasabb alakja, Gaika! Előtte a légies ambient nosztalgikus vonalát újra divatba hozó Huerco S és a csodaszép szintetizátor miniatűröket megálmodó Alpár játszanak majd.

Minden évben március 30-án tartják világszerte a Föld Órája névre keresztelt eseményt, amikor egy órára minden lámpát és elektronikus készüléket lekapcsolnak, felhívva ezzel a figyelmet bolygónk megóvásának fontosságára. Budapesten tizenegy étterem, illetve vendéglátóhely is csatlakozik az akcióhoz, akik kreatívan kihasználva az alkalmat, gyertyafényes vacsorákat tartanak majd ezen a napon.
Function élő legenda, akinek személyével egyszerre kaphatsz kóstolót a legendás Sandwell District kiadó és a világ techno-templomának számító Berghain mámorító ízéből, míg Amotik napjaink elektronikus zenei elitének legújabb hullámát erősíti és tiszteli meg a Premier publikumát első budapesti fellépése alkalmával.

Vasárnap


Március utolsó napján ismét Secret Sunday Brunch ezúttal a Ráday utca 45-ben, ahol egy stúdiólakásban vehetünk részt egy nagyon családias és hangulatos brunchon, melyet Füzi Tamás séf, Hadobás Nóra és Pál Zorka kommunikációs szakemberek hívtak életre. Lesz többek közt görög pita tojással, juhsajttal és bruschettával, töltött édesburgonya csicseriborsóval, gránátalmával és tahinivel, valamint túrófánk málna coulis-szal.

A héten ismét megnyitja kapuit a világ első növényi alapon működő ételudvara, a Vegan Garden. A kertben lesz vegán italpult, hamburgeres, fagylaltozó, mexikói vendéglátós és idén Steiner Kristóf food truckja, a Kristóf's Kitchen is megjelenik az udvarban. A nyitásra háromnapos eseménysorozattal készülnek, 29-én Steiner Kristóffal vacsorázhatunk, 30-án és 31-én pedig vegán piac, workshop és beszélgetések is lesznek.

Március 31-én a világ legjobb barbecue-saiként ismert The Shed BBQ and Blues Joint és a Pappy’s Smokehouse receptúrái alapján sütött egész disznó lesz terítéken a Budapest Barbecure Company-nél, immár harmadik alkalommal. Az előző két sütés tapasztalatait összegyúrva ismét finomítottak kicsit az elkészítésen, így mindenképpen érdemes lesz próbát tenni a kóstolással ezúttal is.

A hét utolsó napján ismét ruhacserét rendez a MÜSZI Közért, ahol túladhatunk majd azokon a megunt, vagy valójában sosem használt ruhadarabjainkon, amelyek még jó állapotban vannak. A ruhákon kívül lehet hozni cipőket és kiegészítőket, de akár növényeket is.
Hatalmas metalcore-ünnep Budapesten! A műfaj két fontos, több mint húsz éve meghatározó zenekara, a Darkest Hour és az Unearth közös headliner-turnéra indul. A tavaszi európai turnénak különös aktualitást ad az Unearth hamarosan megjelenő új nagylemeze. A Darkest Hour és az Unearth hitelességéhez nem fér kétség, igazán találó hát a turné ‒ Manowart idéző ‒ címe: Death To False Metalcore! Öt zenekar, monumentális, ötórás metalcore-túladagolás az A38 Hajón!

Hétfő


A bolondok napja alkalmából a Szimply és a Kontakt csapatai egy napra felcserélődnek és előbbi baristái főznek majd, valamint egy speciális étlappal készülnek, amikért becsületkassza-alapon lehet majd fizetni. Utóbbi helyen viszont a jól megszokott lehetőségeket és minőséget kínálja majd az egész napos reggeliztető személyzete.

Az Uránia Itáliai utazás című olasz sorozatának következő felvonásában egy két legendás színész, Sophia Loren és Marcello Mastroianni nevével fémjelzett alkotást vetítenek, amely 1965-ben Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölve volt. Filumena Marturano tizenhét éves korában került az egyik nápolyi nyilvánosházba, mert otthon már nem tudtak neki enni adni. Itt ismerte meg a háború alatt, egy bombatámadás zűrzavarában Domenico Sorianit, a jóképű, vagyonos kávéház-tulajdonost. A futó ismeretségből évekig tartó viszony lett. Domenico azonban cselédsorban tartja szeretőjét, aki hosszú évek után végre fellázad sanyarú sorsa ellen.


A BÉLA-ban a boldondozásban nem ismernek tréfát, így a bolondok napján - mely különösen kedves és fontos ünnep számukra - a bolond, őrült, crazy, beteg, eszement, nagyon furcsa zenék koronázatlan szakértőjét hívták meg egy négyórás ismeretterjesztő megőrülés lebonyolítására. Hogy ki ő? Ő Dr. DJ Phd. TITUSZ (ha máshonnan nem ismernéd, hát a Bëlga együttesből). 
Természetes, hogy az őrült tudósok a bolondok napjára időzítették következő csapfoglalásukat, aminek keretében annyi sörük kerül majd csapra, amennyit csak elbír a hely. Emellett a keg-only söröket dobozolva is el lehet majd vinni, és a Mad Scientist csapata magához hűen készül más meglepetésekkel is.

Kedd


A szimfonikus, atmoszférikus death metált játszó Septicflesh nem először lép fel Budapesten, viszont eddig minden koncertjük kiemelkedőre sikerült. Most pedig a stílust a furkóbbik, riffközpontúbb végén megfogó brazil veterán együttessel, a Krisiunnal együtt térnek vissza, így a nyakcsigolyákat megrepesztő headbangelés garantált.
Női szóló, lecture-performansz, amelyben benyomások, képzelet és emlékek kapcsolódnak össze, eljutva a jelen pillanatáig. Mi az, ami nem látható? Melyik az a pillanat, ahol a jelentés megszületik? Hogyan egészíti ki egymást a szöveg a hang, a kép és az érzet, hogy ezek együtt létrehozzák a jelenséget, amit „élménynek” nevezünk? A narratíva különböző kifejezések által teljesedik ki az előadásban, amely jelen van – vagy nincs jelen.


A számos alkalmi felállásból és zenekarból - Dorota, Thisnis, 12z, Akosh S. Unit - ismerős Szelevényi Ákos és Porteleki Áron a fővárosi experimentális/szabad zenei színtér két megkerülhetetlen alakja. Manapság pedig egyre többet kísérleteznek az elektro-akusztikus megszólalással, az élő elektronika integrálásával - így ez alkalommal Janky Máté (Alley Catss) is csatlakozik hozzájuk.

Szerda

Április 3-án két hölgy lesz a Jardinette vendége: Radányi Orsolya az Etyeki Sörmanufaktúrától, és Késmárki Katalin a magyarhertelendi Kapucinus Kézműves Sörfőzdétől. Két nő, akiknek szenvedélyük a sör, mesélnek majd a sörszakmáról, a kooperációról, az együttműködési lehetőségekről. A válogatott sörök mellé a Jardinette séfje, Csánky István szezonális alapanyagokból alkot menüt.
A Szent György-hegyen munkálkodó borászok hűek a György-legendához: egy vulkán hátán, tűéles bazaltoszlopok között élik mindennapjaikat, és ha nem is sárkányt kell legyőzniük, ugyanúgy hősök: a legmagasabb minőség mellett tették le a voksukat egy legmagasabb minőség előállítására alkalmas hegyen.  A Szent György-hegyről Gilvesy Róbert hozza el a Kóstolom Borbárba legszebb tételeit, dűlőkről és területekről, talajok közti különbségekről szól majd ez az este, mert ahogy fogalmazott egyszer: “Minden fajtában átjön a hegy. És én ezt szeretem most itt.”


A Wu-Tang Clan alapítója a megkerülhetetlen rapkollektíva mellett egy sor szóló- és kollaboratív lemezzel is bizonyította, hogy korszakos mikrofonzsonglőr. Ráadásul a Rolling Stone 2014-es kutatása alapján csak Aesop Rock rendelkezik nála nagyobb szókinccsel, így már csak rímcsavaró képességei miatt is érdemes megnézni.