Az Urban Jungle Budapest szervezésében a Ráday utcai Gedeonban hallgattunk meg sok tippet, trükköt, érdekességet mindennapi szobanövényeink életéről. Honnan jönnek, mikor bánunk jól velük és milyen intő jelekre figyeljünk oda, például ha annyira nem érzik jól magukat a lakásunkban. Mindezt kötetlen hangulatú beszélgetések, finom limonádék, fröccsök társaságában, gyakorlatias workshop keretein belül, egy nagyon hangulatos lakásban.

Szinte már divat szeretni a szobanövényeket – szerencsére azonban ez egy hasznos divat, mert nemcsak szebbé tesszük a környezetünket, otthonunkat, hanem kicsit vissza is találunk a természethez. Meg aztán gondoskodunk, óvunk, törődünk, várakozunk – és lássuk be, örülünk, ha a könnyező pálma valójában nem sír, hanem szeret velünk lenni és a csokrosinda is boldogan hozza az újabb „csemetéit”.

A Ráday utcában vagyunk, egy Gedeon névre keresztelt lakásban, ami immár rendezvényhelyszínként üzemel, s most épp az Urban Jungle Budapest soron következő negyedik workshopjának ad otthont. A szerveződés már nem új, eseményeik viszont most váltak aktuálissá, hiszen gondosan elő lettek készítve, és a 2019-es tavasznál ideálisabb időpontot nem is találhattak, ha már tombol a növényláz, és egyre nagyobb az igény arra, hogy egy kis életet, természetet költöztessünk az életterünkbe. Az UJB név mögött sok baráti segítséget, támaszt találunk, a két „főkolompos” mégis Hadobás Nóra – akit már a Secret Sunday Brunch kapcsán megismerhettünk – és Koltai Tomi, növénydoki, aki a workshopon csak úgy ontotta a feljegyzendő infókat a legkedveltebb szobanövényekről.

Nóri az UJB-t elsőként egy blogként üzemeltette, viszont sokat látott a témában, és mostanra már el is kezdődött a növényes közösség duzzadása. A „Hogyan ne öld meg a szobanövényeidet?” című workshop már a meghirdetés napján több ezer érdeklődött vonzott, hiszen tényleg egyre többünket foglalkoztat a téma. Így aztán egyre több és több eseményt hirdettek meg, azonos tematikával, de hamarosan következő részeket is üdvözölhetünk majd.

Ez a workshop egy kötetlen és laza hangulatú szombat délután volt, s bár Nóri és Tomi felépítik az alkalmat, sokszor elkalandoztunk, akár személyesebb vizekre is, de ez nem baj, sőt! Miközben a „növénydoki” a pálmák, calatheák, szukkulensek erdedetéről és előéletéről mesélt, a 12 fős csoport 1-1 tagja mindig talált kapcsolódó sztorit egy megbetegedett cikászról vagy bánatos aloéról, szóval senki sem maradt személyes tanácsadás nélkül. A növényrajongók és gazdák kezét pedig a workshop után sem engedik el, mivel tagjai lesznek egy „titkos klubnak”, ahol mehetnek a fotók, történetek, tanácsadások, segélykiáltások és sikersztorik a növényekről.

Az elméleti részt egy gyakorlati is követte, vagyis ültettünk is, három növényt, szakszerűen bekevert világföldbe. Mindeközben profin vendégül is láttak: félidőben Füzi Tamás falatkáit és süteményeit kínálták, az egész 3-4 órás szeánsz alatt pedig készültek a szuper jeges teák, limonádék, fröccsök is. Bár az igazat megvallva, mindenkinek füstölt a keze alatt a papír, nem győztük lejegyzetelni a hasznos infókat és nagyjából mindenki el is határozta, hogy nekiáll a tavaszi átültetéseknek, immár szakszerűen.

Persze kérdezhetnénk, hogy milyen olyan új infó létezik, mely a neten nem megtalálható... de egy interaktív foglalkozás keretein belül egyrészt jobban is rögzülnek az infók, másrészt emberközelibb és személyesebb az egész. Ráadásul remek a környezet, és kedves mindenki, akár még „networkingelésre” is van lehetőség, hiszen egy biztos közös pont már van, ez pedig nem más, mint a növények szeretete, a természet tisztelete. Meg aztán elég menő azt mondani, hogy van fogorvosom, bőrgyógyászom és saját növénydokim is... merthogy a klub tagja vagyok.

Az Urban Jungle Budapest ezen a héten csütörtöktől vasárnapig szobanövény lakásvásárt tart szintén a Gedeonban, melynek pénteki napján a prosecco is beszáll a körbe, 14:00-21:00-ig vásárolhatunk és koccinthatunk itt, és ha éppen nem akarunk egy mellközépig érő pálmával távozni a pénteki buliba, akkor sincs gond, mert másnapig jó szívvel megőrzik nekünk a vásárfiát. Vasárnap pedig Secret Sunday Brunch lesz, szép növénykoszorúban eltöltve.

  • A következő workshopok április 7-én és 16-án lesznek. Kb. 3-4 órás program, a részvételi díj pedig 15 000 forint. Ebben benne foglaltatik az elmélet, a gyakorlat, a korlátlan tea-, kávé-, fröccsfogyasztás, a falatkák és 3 hazavihető, saját ültetésű új növénycsemete.