Hétvégén végre kitelepülhetünk a Szabadság hídra, de ezen felül is találtunk okokat a kimozdulásra: gerillagrillezések, francia utcabál, szabadtéri standbuli, sörfesztivál, borpiknik és Kína egyik legfelkapottabb technóexportcikke is kihagyhatatlannak ígérkezik.

  • Csütörtök
Magyarország legismertebb és legtöbbet díjazott séfpárosa, Széll Tamás és Szulló Szabina egy sebességgel feljebb kapcsolt. Egy éve üzemel szuperstabilan és hoz kivételes minőséget Stand25 nevű bisztrójuk, amely után a piaci sorszámot elhagyván, Stand néven nyitották meg új éttermüket. A világszínvonalú konyhai készültség, a vendéglátás természetesen elegáns módja, valamint a nyíltan és erőteljesen magyaros ízek triója az, amire már régóta vágyott Budapest és a gasztroturisták.

Jóga/ Hősök tere

A Hősök Tere Kezdeményezés szervezésében kilencven perces jógadzsemet tartanak a Vinyasa Flow Egyesület tanáraival, Várnai Ákos élő handpan zenekíséretével, amit közös piknik követ a Városligetben. Lehetőség lesz továbbá adományokkal támogatni a szervezetet.

Frenk, Bekvart/ Kobuci Kert

A nagyvárosi éjszakák sokszor erotikával túlfűtött, bizarr világát és a hazai valóságot megéneklő egykori hiperkarma dobos és rendszeres Budapest Bár-, valamint Braindogs-közreműködő ismét Óbudán lép fel! Ráadásul csak most az egyszer korábbi zenekarának két énekesnője, Váczi Eszter és Kelemen Angelika is színpadra áll vele.

Babé Sila/ PONTOON

A korábban Barbara Stahl néven ismert elektronikus r&b dalszerző-énekesnő egyetlen nyári koncertjét adja kispénteken és ígérete szerint néhány új számot is eljátszik majd.

Hogy lehet a vizet formálni?/ VaLyo Kikötő

Klenyánszki Csilla fotóin, videóin ismerős, egyszerű tárgyakat látunk, amelyeket saját környezetéből emel ki, hogy a kamera előtt építsen belőlük tornyot, szökőkutat, csapdát. Víztanulmányok című, több sorozatból álló projektjének darabjai például olyan csendéletek, amelyek egyszersmind színtanulmányok, illetve különböző folyadékokkal végzett anyagkísérletek is. Ez alkalommal Mucsi Emese kurátorral beszélget majd.

Oldschool rap-poszter kiállítás 4: 1989/ ROOTS Budapest

Negyedik fejezetéhez érkezik a tíz részes, zenéléssel egybekötött oldschool rap-poszter kiállítás. Az este során a helyszínen az 1989-es hiphopbulikat hirdető plakátok és flyerek replikái kerülnek a klub falfelületeire. A képek DJ Győremix! korhű vinyl zenei aláfestésével és verbális tárlatvezetésével kelnek majd életre.

Tools Of The Trade, Mass//Reaction, Contra, Dispolgár/ Robot

A Wormrot korábbi dobosának hard- és grindcore-orientáltabb zenekara, valamint a Freedon Is A Lie tagjait is felsorakoztató Mass//Reaction mellett a bakancsos punkot játszó Contra és a fastcore-osabb Dispolgár mérnek majd csapást a blastbeatre érzékenyekre.

Cirque Du Quimby/ Dürer Kert

Ezen az estén a színpad egyben porond is lesz, a koncerttér pedig a Freak Fusion Cabaret játszóterévé változik, mindenféle cirkuszi huncutsággal és varázslattal. Kiderül, milyen, amikor a Quimby szürreális világa a cirkuszi káprázattal találkozik.

Muse: Drones World Tour/ Uránia Nemzeti Filmszínház

A New York Times szerint a Muse élő fellépése “egy végtelen szárnyalás egyik csúcspontról a másikra – minden lehetséges, rendelkezésre álló vizuális eszközt bevetve”. Ezt az élményt adja át a 2015-ös Drones World Tourt dokumentáló koncertfilm, természeten több drónkamera által a koncert közben készített felvétellel.

Tom Select Invites DOT/ VaLyo Kikötő

A Girls & Mathematics német székhelyű alapító-mindenese ezúttal a Tel Aviv-Berlin tengelyen mozgó Legotek és Rackmizar Records producerét, DOT-ot látja vendégül a Duna-parton. Naplementés house-okra és finom groove-okra érdemes számítani.

  • Péntek
Néhány hete figyeltünk fel rá, hogy a Kossuth tér egykori PICK hentese és márkaboltja jócskán átalakulva – új fizimiskával, néhány asztalos terasszal – újra üzemel. Kisebb-nagyobb pihenő után teljesen új koncepció nyomán alakították át a teret, álmodták meg a gasztronómiai irányvonalat is. A PICK Deli & Gourmet elnevezés sem véletlen: delikát, hiszen a termékeikből is vásárolhatunk és egy szendvics-kávé kombóra is szívesen látnak, de gourmet is, mivel igyekszik a magyar gyökerekre építve, tényleg az otthon ízeit felsorakoztatni, mint a gulyásleves, a kolbász, szaftos tarja, ropogós bőrű csülök vagy a vargabéles.

Borjour borpiknik/ Szabadság tér

A vb-döntő előtt még nyugodtan ki lehet települni a Szabadság térre plédet bérelni, végigkóstolni tíz borászat tételeit és élvezni az utcazenészek játékát, illetve a welcome drinkeket.

Taranta Fest/ Anker't

A Tamburi di Aci szicíliai kulturális egyesület szervezésében idén két napon át tüzes mediterrán táncok, olasz zenészek és szicíliai muzsika rázza fel a Paulay Ede utcát, de lesz még közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, valamint hangszeres workshop haladóknak és teljesen kezdőknek.

II. Budapesti Német Sörfesztivál/ WestEnd Millenium Tetőkert

Kifejezetten Németországból származó házi, kis- és nagyüzemi sörfőzdék sörei, köztük sok olyan, amit Magyarországon eddig csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem volt lehetőség megkóstolni. Emellett lesznek még bajor malátaital-különlegességek is.

Kreatív alkotóműhely/ Trafó

Ladjánszki Márta, az L1 egyesület tagja és művészeti vezetője kreatív alkotóműhelyt vezet arra nyitott, előadóművészettel foglalkozó érdeklődőknek. A négy órás alkalom alatt betekintést nyújt a kontakt és improvizációs ráhangolódás, motívum-gyűjtés lehetőségeire és közösen komponál a résztvevőkkel.

Akkezdet Phiai, Slow Village/ Dürer Kert

Egy estén a hazai rap talán legjelentősebb zenekara, valamint a kurrens instrumentális/(absztrakt) hiphop egyik legizgalmasabb alakjának, Slow-nak a Goulasch-sal, Nash-sel és Tinkkel közös kvartettje? Többet nem is mondanánk.

Budapest Rooftop Cinema: Ragyogás/ Corvin Club

Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében - amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek evezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regényéből készült filmet ráadásul péntek 13-án vetítik - mi kellhet még az átható borzongáshoz?

Jeff Mills: Planets/ Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Valódi zenei kuriózum és mély filozófiai mondanivalóval átszőtt látványos koncertshow az elektronikus zene egyik ikonjának megvalósításában. Kozmikus élmény lesz. (x)

Tensnake/ PONTOON

Az underground és a mainstream klubvilág közös kedvence, az 80-as diszkó-funk-house szentháromság egyik szakavatott mestere visszatér, hogy kirúgja a Duna-part képzeletbeli falait!

Tigerhead/ LÄRM

Berlin legfeltörekvőbb kiadójától, a Killekilltől érkezik Tigerhead, aki lassan másfél évtizede vonatozik a német elektronika és a cseh avantgard mozgalom között. A zenei gyümölcsöstál rugóskéses punk technóval, tört beatekkel és EBM-mel lesz megtöltve.

;t=3s

  • Szombat
Kényelmetlen piros székek, legalább másfél óra fegyelmezett csönd, függöny le, függöny fel. Erről szól a klasszikus színházba járás, pedig szólhatna sok minden másról is. Budapest első mikroszínháza erre tesz kísérletet a Szimpla Kertben. A budapest micro minielőadásai a kaotikus, arcbaordítós performansztól kezdve az interaktív TED-videóig változatos formanyelveken (és színvonalon) boncolgatják aktuálisan a "mi a magyar most" identitáskérdésre adott lehetséges válaszokat, görbe tükröt tartva a jelenkornak. De a témák a jövőben havonta változni fognak, szóval érdemes résen lenni.

Rákóczi reggeli/ Rákóczi téri Vásárcsarnok

Folytatódik a Rákóczi téri csarnok kollektív reggelije, mely ezúttal is hozza a szokásos körítést: asztalokat, ülőalkalmatosságokat, vágódeszkát, poharat, lesz tea, tányér, szörp satöbbi. Viszont az alapanyagokat közösen szerezzük be, tehát a helyben vásárolt reggelit zéró kilométeresen, helyben költhetjük el.

Horgonyt fel! - Hajózástörténeti séta/ Apáczai Csere János utca és Vigadó utca sarok

A sétán a magyar folyam- és tengerhajózás történetébe és aktualitásaiba nyerünk bepillantást, feltárva egyebek között az olyan egzotikumokat, mint hogy miért és hogyan lett Budapest tengeri kikötő, s miért az ma is.

POOL&BEER/ Vituki uszoda

Frissen csapolt sör, jéghideg fröccs, termálvíz, szauna, hamburger és persze zene reggeltől késő estig – mi kellhet még egy igazán emlékezetes szabadtéri (strand)bulihoz? Válogatott soullal töltött lemezektől egészen a barátságosan forró klubzenékig kanyarog majd az út, aminek a végső kereszteződésében telezöldet kap a relaxált jó hangulat.

Juju & Jordash, Byron The Aquarius/ PONTOON

A világhírű amszterdami Rush Hour lemezbolt-kollektíva egyik meghatározó DJ-producer párosa, valamint egy jazz-house virtuóz, aki dolgozott többek közt Flying Lotus-szal és Onrával is. Mindez egy este? Kihagyhatatlan.

Szimpla Kutya - Tombol a kánikula!/ Szimpla Kert

Kutyabarát piknik a Szimpla Kert és a kutyabarat.hu szervezésében, kézműves és kutyás termékekkel, ahol megoszthatod másokkal a kutyás városi lét tapasztalatait, már javában a kánikulában járva.

Bergman100 - Évfordulós vetítések/ Uránia Nemzeti Filmszínház

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezőjének születésének századik évfordulója alkalmából két filmet vetítenek majd: az egyik, a Bergman – A Year In A Life a direktor sorsfordító évére, 1957-re koncentrál, a másik pedig éppen ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című romantikus vígjáték.

Francia utcabál: Peyo, Legars/ Francia Intézet

Nagylelkűség, intelligencia és spontaneitás – ez lehetne a mottója a francia sanzonok legjavát újragondoló bandának. Az öttagú clermont-i Peyo egészen a Napig repíti a közönségét. Reményt jelentenek, amelyet a közönség röptében el is kap. Felvidítanak, felmelegítenek, kedvet adnak az élethez, az énekhez, a tánchoz.

LavaLava & Friends / Tolo30/ A38 Hajó

A partiszervező csapat 2008 óta havi rendszerességgel pumpálja a friss vért a főváros elektronikus zenei vérkeringésébe, most pedig a barátaikkal karöltve megünneplik az egyik alapemberük harmincadik születésnapját.

MIIIALÄRM

Kína első számú női techno producere, akinek sanghaji klubestjén, a Room 303-on olyanok pörgetnek, mint Charlotte De Witte és aki mellesleg a Red Bull Music Academy egyik nagykövete alaposan megremegteti majd a Fogasház x Instant falait.

  • Vasárnap
Ugyan a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán azt írtuk, hogy az Andrássy útHősök tere felőli oldalán hiánycikk a jó kávézó (is), kiderült hogy nem egy, hanem kettő is nyitott idén a környékén. A Csengery utcában található The Black Lab hasonlóan tágas és hangulatos, ráadásul nemcsak koffeintartalmú italokban, hanem péksüteményekben és desszertekben is erősek. Hamarosan pedig melegkonyhával is bővülnek, így minden adott ahhoz, hogy a környékbeliek új törzshelyet avassanak.

Szabihídfoglalás/ Szabadság-híd

Idén először július 14-15-én települhetünk ki a Duna fölé, hogy jógázzunk, piknikezzünk, salsát táncoljunk, koncertekre tomboljunk vagy csak élvezzük a panorámát és a jó társaságot. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, milyen programokra számíthatunk a mostani és az elkövetkezendő három hétvégén.

BBQ & More (Piszkor Norbert-Szabó Kevin) & Sunday Beer Meeting/ Ganz Söröző

Kacsacomb csipkedve, bodagba töltve, cideres majonézzel, oldalas, clafoutis grillben sütve, hozzá passzoló sörökkel és még sok mással, két szmókerkonyha-veteránnal. Jobb programot nem is kívánhatnánk a hét utolsó napjára.

Libikóka - Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert/ Szent István Park

Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjéin anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása az este, új írások és a szerzők közös dalai.

Operától a tangóig - Erwin Schrott gálakoncert/ Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A világ egyik legkedveltebb basszbaritonja a klasszikus operairodalom szinte minden meghatározó szerepében nyújtott már emlékezetes alakítást a legnagyobb operaszínpadokon a New York-i Metropolitan Operától a Royal Opera House-on át a milánói Scaláig.