Ugyan a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán azt írtuk, hogy az Andrássy út Hősök tere felőli oldalán hiánycikk a jó kávézó (is), kiderült hogy nem egy, hanem kettő is nyitott idén a környékén. A Csengery utcában található The Black Lab hasonlóan tágas és hangulatos, ráadásul nemcsak koffeintartalmú italokban, hanem péksüteményekben és desszertekben is erősek. Hamarosan pedig melegkonyhával is bővülnek, így minden adott ahhoz, hogy a környékbeliek új törzshelyet avassanak.

Imre Johanna tizenéves korában, még a specialty kávéforradalom előtt kezdte el a baristaképzést, hogy pár év skóciai kitérő után hazatérve, több kávézóban megfordulva végül úgy döntsön: saját helyet nyit.

„Sokszor éreztem azt, hogy hiába jó a kávé valahol, mégsem tudnék ott több órát eltölteni. Vagy mert nem tetszett a hangulata, vagy mert annyira kicsi a tér, hogy úgy éreztem, hogy miután megkaptam az elviteles poharam, már szeretnék is, hogy távozzak. Így a The Black Lab belső terének a kialakításakor az egyik elsődleges szempont az volt, hogy bárki, aki betér, otthonosan érezze magát. Vannak kanapék, fotelek, az emeleti téren akár tizenöt fő is tud együtt tanulni, de vannak bárszékek is, ha valaki inkább azokat preferálja.” – meséli a koncepcióról.

A másik prioritás természetesen a megfelelő minőségű blend kiválasztása volt; jelenleg a Has Bean lefőzött verziója gőzölög a csészékben, de már tervben van, hogy kettőre emelik az őrlők számát, hogy tarthassanak valamilyen különlegességet is.

Addig is, ha valami speciálisra vágynánk, kérhetünk például porított zöld teával, matchával készült lattét, ami nemcsak krémes-habos, de a koffeint sem nélkülözi. A filterkávé pedig a Goat Story Gina nevű készülékével készül, amit rajtuk kívül csak egy helyen használnak itthon.

péksütemények a The Milltől, a különböző brownie-k, tartok és torták pedig A Budaiból érkeznek: mindegyik hozza a megszokott minőséget, ideális lehet, ha reggel már nincs időnk beülni, inkább csak elvitelre kérnénk a reggelit. De szeptembertől már szeretnének üzembe helyezni egy kisebb melegkonyhát is, különböző tojásos reggelikkel, krémlevesekkel, grillszendvicsekkel, estére pedig tapas jellegű fogásokkal. Ugyanitt meg kell említenünk még egy igazi különlegességet: a Casca bonbonjait, amelyekből még szarvasgombás is kapható – elsőre furcsa lehet az íze, de könnyen addiktívvá válik.

A környéken lakók már is szívükbe zárták a helyet, nem kis részben mert Johanna egy személyben a barista, tulajdonos és üzemeltető, így érezhetően szívből csinálja az egészet, ami a kiszolgálásban is átjön – mindenki egy kicsit szélesebb mosollyal távozik, mint amilyennel az arcán érkezett. Mi pedig örülhetünk, hogy lassan már tényleg nincs olyan pontja Budapestnek, ahol minőségi fekete nélkül maradnánk.