A specialty kávézók térnyerése miatt azt hihetnénk, hogy manapság már Budapest bármelyik pontján ihatunk egy minőségi feketét. Az Andrássy út és környéke mégis kivételnek számított – eddig. Az Oktogontól pár perc sétára megnyitott ugyanis a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro, ahol a napindító shot mellett vegán melegkonyhával, különleges pörkölésű tételekkel és terasszal is várnak mindenkit.

Míg az Andrássy útDeák Ferenc térhez közelebb eső részén egymást váltják a minőségi éttermek (a nemrég séfcserén átesett Klasszról alig két hónapja írtunk), patinás kávézók és luxusmárkák kirakatai, a Hősök tere felé indulva már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Olyannyira, hogy az Ecocafe természetes alapanyagokból készült finomságait vagy a Budapest Bábszínházat leszámítva hirtelen nem is tudtunk olyat mondani, amiért rendszeresen megfordulunk a környéken. Eddig. Pár hete ugyanis a 66. szám alatt megnyílt a magát bisztróként és specialty kávézóként definiáló Flow, amely mindkét kategóriában kiemelkedőt nyújt.

Antalóczy György hat éve kezdett kávéval foglalkozni, a hobbiból pedig hamar egy „párhuzamos élet” lett – először csak versenyeken bíráskodott, majd nemzetközi oktatói papírt is szerzett. Emellett sokat járt külföldre, sorra felkereste a legismertebb helyeket, melyek közül mindig azok tetszettek neki a legjobban, amelyek a megszokottnál nagyobbak és van melegkonyhájuk. Mint mondja, ezekben a specialty kávézókban nemcsak a hangulat, de a közönség is más, így mikor – az akkoriban még a My Green Cupban dolgozó Csordás Gergelyen keresztül – jött a lehetőség, hogy a szóban forgó helyiséggel kezdjenek valamit, már tudta, mit is szeretne pontosan.

A Flow-val azonban szeretnének többet kínálni, mint amit a fővárosban már megszokhattunk: kizárólag olyan pörkölők kávéját választják, akik a pörkölés során nem rejtik el a kávé gyümölcsös jellegét, hanem pont olyan szintre fejlesztik, ahol a kávé valódi karaktere a lehető legjobban érvényesül. Emellett maguk gyártják például a kávé készítésénél használt vizet, melyet mindig úgy állítanak be, hogy a lehető legízgazdagabbak legyenek a kávék.

Ugyanakkor nem próbálják meg mindenféle kombinációkkal több oldalasra hízlalni az ittallapot: koffeindús napindítókból kérhetünk szimpla vagy dupla presszót („kicsit eltér a hagyományos receptektől, ezért shotnak hívjuk”) (500 / 650 forint), ugyanezek zabtejes változatát (650 / 800 forint) és filterkávét(400 / 800 forint). Illetve a hagyományos ajánlatok mellett igyekeznek mindig tartani egy prémium, ünnepi opciót is, jelenleg például egy Panama Geisha-val koronázhatjuk meg a napot. A Casino Mocca pörkölőjéből érkező kávékat pedig akár haza is hazavihetjük, illetve később terveznek cupping eseményeket és különböző szakmai rendezvényeket egy külön teremben.

Mivel György évek óta vegán életmódot folytat, egyértelmű volt, hogy a menüben csak húsmentes fogások szerepelhetnek. Elmondása szerint ettől még hajlott rá, hogy a tejtermékek például maradhassanak, de a többek közt az Arany Kaviárban is megfordult séf, Lipták György idővel akkora ihletet kapott, hogy végül minden, ami a konyhából kikerül, nélkülözi az állati eredetű összetevőket. Ennek ellenére teljes értékű és ízekben gazdag volt minden, amit kóstoltunk.

Nagy kedvencünk volt például a kuszkusz mentával, kapribogyóval és sós citrommal(1650 forint), amely utóbbi összetevő miatt kellemesen fanyar és mediterrán ízvilágú volt, míg a római köményes vöröslencsefasírtot kapros uborkasalátával és sült édesburgonyával(1650 forint) bárkinek ajánljuk, aki egyelőre csak ismerkedik a vegán konyhával és valami olyasmit szeretne kipróbálni, ami nem csak kinézetében hasonlít egy hagyományos, húsos ételre. De a kakukkfüves krémes gombával, valamint mizunával érkező szélesmetéltért(1650 forint) is visszatérünk még.

11:00 és 14:00 között mindig van továbbá ebédmenü, 1650 forintos áron, ami egy levest és főételt foglal magába: a héten például vegán pho-t, zöldséges lasagne-t vagy galuskás gombapörköltet is kóstolhatunk így. Tizenegy előtt pedig választhatunk a háromféle reggeli opció közül: teljes kiőrlésű tortilla (1100 forint), acai tál(1400 forint) vagy vegán palacsinta, humusszal és zöldségekkel (1300 forint) – illetve mindig van többfajta péksütemény is a pultban.

A hely egyelőre soft opening státuszban van, azaz a nyitvatartás például még változni fog, de a konyha és a baristák már most maximális erőbedobással igyekeznek azon, hogy visszatérő vendégek legyünk. Minket meggyőztek.