Jóval több, mint egy szalámiszaküzlet, de a szegedi, 1869 óta működő márka több terméke is megvásárolható itt, rendes, közértes árakon. Ezen felül reggel 7 órától reggeliztetnek, házias, 100%-ban magyaros ebédeket is kínálnak.

Néhány hete figyeltünk fel rá, hogy a Kossuth tér egykori PICK hentese és márkaboltja jócskán átalakulva – új fizimiskával, néhány asztalos terasszal – újra üzemel. Kisebb-nagyobb pihenő után a Continental Group közreműködésével teljesen új koncepció nyomán alakították át a teret, álmodták meg a gasztronómiai irányvonalat is. Az elnevezés sem véletlen: delikát, hiszen a PICK termékeiből is vásárolhatunk és egy szendvics-kávé kombóra is szívesen látnak, de gourmet is, mivel igyekszik a magyar gyökerekre építve, tényleg az otthon ízeit felsorakoztatni.

Maga a tér egy "kantint" idéz: hosszú pult mögül kérhetjük a reggeliket, ebédeket és italokat. Az enteriőr erősen indusztriális, de egy-két henteses geget is beemeltek (itt például nagyon is indokolt a metrócsempe). Korabeli fotók, sőt egy egész –a Nagycsarnokban készült archív fotóval borított – fal hivatott a most divatos dizájnnal ötvözni a hagyományokat. Javarészt az egész üzletre ez a kettősség a jellemző: specialty kávét adnak, de a vargabéles tényleg nosztalgikus és házias. Jól megfér egymás mellett a jelen és a múlt.

Túlgondolás nincs, korrekt reggeliket (szendvicsek, The Mill péksütemények, saját készítésű granolák, saláták, helyben préselt dzsúszok) kínálnak, a környéken rendhagyóan, 7 órától. Nagy szó ez sok irodistának, akik eddig nem tudták időben begyűjteni a napindító falatokat. A reggeliket zárásig, vagyis 17 óráig kérhetjük, legyen az szendvics vagy saláta. Persze a szendvicseket gazdagon tömik a PICK felvágottjaival.

11:00-től indul az ebédidő, 2 fogás 1490 forint, 3 fogás 1990 forintba kerül. A jelenlegi fix ételek olyan tételekből állnak, mint például a kolbász, amit édes ízvilágú mustárral és fügés kenyérrel kínálnak.

Nem hiányozhat a gulyásleves sem. A lokáció adott hozzá, a PICK Deli & Gourmet pedig eleve azt tűzte ki fő csapásvonalnak, hogy a városlakók házias ízekre térjenek be, a turisták pedig megismerjék a jóféle magyarost, egekbe szálló szervizdíjak és túlárazott italok nélkül.

Kóstoltunk omlós szűzet, kellően szaftos tarját, ropogós bőrű csülköt is, kiváló savanyúságokkal. A legkedvesebb tételünk a piros fazékban érkező pofapörkölt volt, amihez túrós csusza dukált köretnek. Rendeljünk ehhez is bátran a savanyúból. A kis fazekas megoldással rakott krumplit is kérhetünk, tejföllel. Ez kicsit sósnak bizonyult.

Desszertjeik közül a vargabélest szerettük, hiszen eleve ritkán találkozni vele: vagy a nagyi készíti, vagy senki. De étteremben, szökőévente láthatjuk az étlapon. Szerencsére hozzájuk felfért a táblára, a többi magyaros fogás közé.