A szokásos március végi zsongásnál is nagyobb figyelem övezi az idei Michelin-csillagok átadását, hiszen a tavalyi brüsszeli, első gálaesemény után Budapest ad otthont a különleges estének. A gálán 5 nemzet gasztrokiválóságainak sorsáról döntenek: Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország és Magyarország csillagai derülnek ki. Európa éttermeinek Michelin-kalauzba kerülése a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek számít - mi jelenleg 4 csillagos éttermet és két Bib Gourmand ajánlást tudhatunk magunkénak. Évi több mint 200 vendéglátóhelyet vizsgálnak az inkognitóban érkező ínyencek, 44 országban.

Joggal állíthatjuk, hogy hazánkban is "közügy" lett a gasztronómia. Sok évtizedes hanyagoltság után kezdünk felzárkózni, egyre népszerűbb szakmának számít a szakácsmesterség, sokakat megihlet nemcsak maga a kulinária, de a nemzetközi átjárhatóság, és a fejlődési lehetőségek is kecsegtetőek a fiatal szakácsgeneráció tagjai számára. Turisztikai szempontból is egyre érdekesebb diszciplína, s nem túlzás azt állítani, hogy Budapest egyre vonzóbbá válásában is nagy szerepet játszik a gasztronómia, a fejlődő vendéglátás.

A Bocuse D'Or a téma Oscarjának számít,  a Michelin-kalauz csillagainál és ajánlásainál magasabb rendű gasztronómiai ajánlás nem létezik. Édouard Michelin és testvére neve valóban a világ első leszerelhető gumiabroncsaihoz köthető, ám a francia testvérpár 1889-es cégalapítását követően szerette volna vásárlásra ösztönözni az autósokat. Ezt olyan elsőre Párizs-környéki, majd egyre kiterjedtebb ingyenes térképpel tették, amelyen be voltak jelölve a jobb éttermek, szállodák.

Ha már Michelin gumiabroncsot használnak, élvezzék és töltsék kényelemben az utazásaikat és menjenek persze minél többet, a kopó abroncsok reményében. 1904-ben vált nemzetközivé a térkép, 1919 volt az év, amikor először megjelent a rangos, vörös kötéses Michelin-kalauz, immár nem térképes változatban. 90 évvel az első után, Európa mellé csatlakozott New York, San Francisco, Osaka és Kyoto is.

  • Egy csillaggal illetik azokat a helyeket, melyek „kellemes úti kitérőt jelentenek, kiváló fogásokkal büszkélkednek”.

  • Két csillagot azok az éttermek kapnak, melyek arra is érdemesek, hogy akár hosszabb kitérőket is tegyenek az utazók.

  • Három csillag a teteje, az ilyen éttermek külön úticélt jelenthetnek a kulinária iránt érdeklődőknek.

  • 1997-ben pedig bevezették a Bib Gourmand ajánlást, mely a remek ár-érték aránnyal bíró vendéglátóhelyeket mutatja.

2010 volt az év, amikor Magyarország hivatalosan felkerült az ínyencek gasztronómiai térképére. A Costes műfajteremtőnek számított hazánkban, ami a fine dining-ot illeti. Ebben az évben egy csillaggal illették a Ráday utcában található éttermet. 2011-ben az Onyx kapta meg a csillagos elismerést, 2014-ben a Borkonyha jelentett meglepetést, hiszen egy körrel "lazább" helyről beszélünk. 2015-ben a Tanti csatlakozott a társasághoz, ám sajnos két évvel és pár kalandos séfváltás után elvesztette besorolását. 2016-ban a Costes Downtown is egy Michelin-csillagos étteremmé vált. Bib Gourmand ajánlást jelenleg két hazai étterem kapott, a harmadik, a Laci!konyha sajnos már bezárt.

Az idei, 2018-as Michelin-csillag gála azért is különösen fontos, mert Budapest, azon belül pedig a Várkert Bazár ad otthont neki. A nagy eseményen a világ legkiválóbb séfjei is felbukkannak majd, hiszen eleve profin kivitelezett kísérőeseményeket is szerveztek a gála köré, úgy, mint a Belvárosi Piac Michelin Mesterkurzusa, ahol négy európai sztárséf főzött magyar kiválóságokkal: Sang Hoon Degeimbre, Arnaud Lallament, Nicola Portinari és Dani Garciá alkottak mesterpárosokat Palágyi Eszterrel, Pesti Istvánnal, Sárközi Ákossal és Széll Tamással. Hazai alapanyagokból főztek, mint például a tokhal, a kacsamáj, a nyúl vagy a ponty. Több mint 100 szakácstanuló élesben figyelhette a Michelin-csillagos éttermek séfjeinek jutalomjátékát.

A gálán több olyan séfzseni is jelen lesz majd, akiket eddig csak külföldi gasztromagazinokból, tévéműsorokból ismerhetünk. Legyen az például Rasmus Kofoed, a dán háromcsillagos Geranium alapítója vagy a baszkföldi Elene Arzak, aki 3 csillagos étterméből érkezik Budapestre a seregszemlére.

A Main Cities of Europe kiadvány hivatalos bemutatóján kiderül, hogy lesz-e újabb magyar csillag, esetleg csillagok. Szakmai berkekben régóta megy az esélylatolgatás, igazából már 2017-re is vártak újabb csillagot, ami aztán elmaradt. A Világevő blogon megjelent felmérés alapján a szakma képviselői szerint biztosan lesz új csillag. Jó eséllyel indul a Babel, a St. Andrea, a MÁK, az Arany Kaviár, a Stand25 és a Baraka is. Emellett még a Fámát, a Salon-t és a Tamát is rebesgetik az esélyesek között. Érdekes, hogy az egyre fejlődő vidéki éttermek közül kettőt is említettek a komoly csillagvárományosok között. Az egyik a tatai Platán, a másik pedig a balatonszemesi Kistücsök.