Nyár ellenére nincs megállás éttermek nyitásának tekintetében sem. Egy ideje már figyeljük a Bajcsy-Zsilinszky úti üzlet alakulását és híreket is kaptunk a Tama háza tájáról, ám a nyitásig mostanáig kellett várnunk. Az étterem legkülönlegesebb tulajdonsága talán a "kirakat" mögötti látványkonyha, ahol ha kedvünk tartja, végig is nézhetjük, ahogy készülnek a választott fogásaink. Kiss Gergely séf itthon is bizonyította rátermettségét és külföldön is bemutatkozott már, ám most Budapesten szeretne maradandót alkotni. A Tama Budapest konyhája elviekben fine dining, ám adagjai rácáfolnak erre.

Eklektikus dizájn, egyedi megoldások jellemzik a Tama Budapest belső tereit. Már belépéskor feltűnik a hátsó etap hidegebb fénye, ez pedig nem más, mint az óriási üvegablak mögött elhelyezkedő konyha. Bátor megoldás és különösen érdekes lehet azoknak, akik nem csak az ízekért rajonganak, de érdeklődnek az ételek elkészítési folyamata iránt is. Kiss Gergelynek és csapatának nincs rejtegetnivalójuk, szívesen dolgoznak figyelő szemek előtt is. A konyhafőnök megfordult már számos ország luxusszállodáiban, de az Alabárdosban, a Fausto's-ban, a tihanyi Echo Residence-ben is dolgozott. Küldetése, hogy minél jobb alapanyagokon keresztül mutathassa meg, hogy mennyire sokszínű a magyar gasztronómia, hogy nem kell feltétlenül minden klasszikus fogást kicsavarni és, hogy egy kis mediterrán sugallat a legtöbb fogásnak igenis jót tesz. A Tamában a Földközi-tenger országainak ízeit, alapanyagait és akár tálalását is érzékelhetjük.

A hely fine diningként aposztrofálja magát, ami a szerviz, az ízek és a tálalás tekintetében helytálló, ám a konyhafőnök a mediterrán konyhák ismerete és szeretete következtében úgy tartja, mindenki lakjon jó, aki a Tamába látogat, ezt pedig egészen nagy adagokkal segíti elő. Az étkezés kenyérrel és vajjal indul, ezt mindig szeretjük és a Tama háza táján is nagyon rendben van ez a kedvcsináló. Gergely egy amuse-t is készített vacsoránk elé, ami egy idényszerűen változó étvágygerjesztő.

Az étlap 2-3 havonta cserélődik majd, mi az első összeállított menüről válogattunk. Garnélacarpacciót mangóval (3550 forint), ami korianderrel szórva egészen ázsiai hatást keltett, a kacsamáj terrine almával és kamillával (3750 forint) lett kiegészítve és pirított kalácsra kenhettük. Egy krémlevest (1250 forint) is kóstoltunk, mely zsenge zöldborsóból készült és igazi házias ízeket hozott.Könnyed halaktól uruguay-i steakig halad a főételek sora. Többnyire húsközpontúak, de vegetáriánusok is megtalálhatják a számításaikat. Mi egy branzino filét rendeltünk avokádóval és királyrákkal (4950 forint) ami ízben is igen jót hozott és a tálalása is emlékezetesre sikeredett. A halat ellensúlyozván a mangalicapofát (4350 forint) is megkóstoltuk, mely sötét színű és mély ízű jus-vel és céklás rizottóval, bébirépákkal érkezett. Óriási adag volt mindkét főételünk. Ahogy aztán a túrógombóc (1550 forint) is legényes méretben érkezett, teljesen hagyományos ízekkel, lágy tejfölhabbal. A sós karamelljégkrémmel kínált csokoládétorta (1950 forint) is jó lezárása lehet a vacsorának.Az étterem nem titkolt szándéka a gasztronómia és a művészetek egy platformra helyezése, így az emeleti térben időről időre ipar- és képzőművészek mutatkoznak majd be, hogy alkalmanként akár a Tama konyhája a kiállított alkotásokra hangolja ételeit. Az első bemutatkozó Vészabó Noémi.
Kíváncsian várjuk, hogy alakul a Tama Budapest életútja, mert első találkozásra tényleg ígéretes szereplőnek tűnnek.

Tama Budapest
Facebook
Web Cím:
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.
Nyitvartartás: Hétfő-Szombat: 11:30-23:00