Kihirdették a 2017-es Michelin Guide éttermeit. Egy csillagot sajnos elvesztettünk az ötből, de a Bib Gourmand besoroláshoz a Fricska Gasztropub csatlakozott.

Edouard és André Michelin, miután több mint száz éve megalkották a levehető gumiabroncsot, létrehozták a Michelin-céget, majd egy kiadvánnyal buzdították minél több utazásra az autósokat. Ebben a Michelin Guide-ban az általuk legjobbnak ítélt éttermek voltak, nyilván azzal a céllal, hogy a sofőrök a sok utazás során minél több gumit használjanak el, és újat vegyenek. A kalauz 1904-től nemzetközi lett, inspektorai pedig évi több mint 200 étteremben kóstolják meg a menüt, hogy a kiadványukba bekerülő 44 európai nagyváros helyeit ajánlják és magasztalják. (Egy csillag: érdemes meglátogatni, kiváló ételekkel rendelkező hely. Két csillag: nagyobb kitérőt is megérő étterem. Három csillag: amiért megéri akár külföldre is utazni).

2016 márciusáig összesen öt darab Michelin-csillagos étterem volt Budapesten. Név szerint a Costes, a Costes Downtown, az Onyx, a Borkonyha és a Tanti. A szakmában gyakran téma, hogy nem csak a minősítés megszerzése a fáradtságos munka, megtartása talán még összetettebb és bonyolultabb. Ezeddig nem volt olyan magyar étterem, mely elvesztette volna ezt a kitüntetést és még egyik sem duplázott vagy triplázott.

A Tanti 2015-ben vált a rangos társaság tagjává, sokak meglepetésére, hiszen egy éve sem üzemelt még a Pesti István vezette konyha, mikor a 2015-ös kalauzba bekerült a budai étterem. Pesti hamar távozott, helyét Heiszler Olivér vette át, meg is tartotta a csillagot, de azóta már a La Perle Noire stábját erősíti. A Tanti jelenlegi teljesítményéről mi nem tudunk beszámolni, legutóbb Olivér regnálása alatt jártunk náluk. Sajnos idén elveszítette a csillagát, ahogy azt sejteni lehetett. A Costes, a Costes Downtown, az Onyx és a Borkonyha megtartotta a besorolást.

Az úgynevezett "Bib gourmand" besorolás is fontos és nagy elismerést jelent az éttermeknek. Idén a Petrus és a Laci!Konyha! társaságához a Fricska Gasztropub csatlakozott.

A 2017-es Michelin Kalauz, a Main Cities of Europe a 36. kiadás, mely 20 európai ország 44 nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza, összesen 2332-t.

Az információkat Jókuti András Világevő blogján találjuk meg részletesebben.